Gazdasági Havi Tájékoztató – 2023. augusztus

Megjelent az MKIK Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) augusztusi Gazdasági Havi Tájékoztatója. A jelentés része a 2023. júliusi adatfelvétel eredményeiből elkészült negyedéves konjunktúrakutatás, a 350 hazai vállalkozás vezetőjének véleménye alapján összeállított késedelmes fizetéssel és lánctartozással kapcsolatos tapasztalatok mellett a nemzetközi tendenciák ismertetése is.

Bővebben…

Kézzelfogható támogatás a versenyképesség valós növeléséhez

Szeptemberben indult útjára a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara legújabb nemzetközi projektje INDUSAC címmel, melynek középpontjában az egyetemi – ipari K+F együttműködések támogatása áll.

Bővebben…

Kutatás a KKV-k szervezeti klímájáról – a dolgozók személyes hozzáállása a munkahelyhez

Együttműködő partnerünk, a Pécsi Tudományegyetem ÁOK Transzdiszciplináris Kutatások Intézetének igazgatója, Dr. Sík Attila kutatói kérdőívének kitöltésére kérjük a KKV-kat, illetve a munkatársakat.

A kérdőív célja, hogy egy PhD tanulmány keretében felmérje a KKV-k szervezeti klímáját (a dolgozók személyes hozzáállása a munkahelyhez). A kutatásvezető (Dr. Sík Attila), aki egyben a PhD hallgató is, neurobiológus.

Bővebben…

Pécs gazdaságtörténete a Dualizmus idején – könyvbemutató

Az 1992-ben életre hívott Pécs Története Alapítvány szervezésében 30 éve folyik kiterjedt kutatómunka, melynek célja Pécs történetének minél alaposabb feltárása és a nagyközönség számára is érdekes, hasznos formában történő megismertetése.

A kutatás eredményeit eddig több mint 30 konferencián félezret meghaladó előadásban ismertették, illetve az Alapítvány – részben a pécsi Kronosz Kiadóval közösen kiadott sorozataiban adták közre a projektben részt vevők.

A projekt végcélja egy nyolckötetes monográfiasorozatban összefoglalni annak esszenciáját, amit ma tudhatunk a város múltjáról. A sorozat első három kötete 2013 és 2020 között jelent meg, melyek a török kor végéig tekintették át Pécs történetét. Idén június 3án jelenik meg a sorozat VI. kötete, mely a dualizmus korának kulcsfontosságú eseményeit, folyamatait mutatja be. Pécs ebben a korszakban vált modern várossá, ekkor alakult ki a város iparszerkezete, benne a kor színvonalát elérő vállalkozásokkal. Közülük több olyan innovációnak köszönhette sikerét, mely révén jelentős nemzetközi sikereket ért el.

A kötet számos példát tartalmaz arra, hogy a felkészült, kreatív polgárok milyen módon tudták kihasználni a térség adta lehetőségeket önmaguk és a település javát is szolgálva.

A könyvről előzetesen ITT és ITT szerezhet információkat.

XXX. Magyar Innovációs Nagydíj

FELHÍVÁS A 2021. ÉV LEGJELENTŐSEBB INNOVÁCIÓS TELJESÍTMÉNYÉNEK ELISMERÉSÉRE

A Magyar Innovációs Alapítvány – a Magyar Innovációs Szövetséggel közösen -– a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Agrárminisztérium, és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatásával, 30. alkalommal hirdeti meg a

MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázatot.

Bővebben…

Két hétig adhatók be az előminősítési kérelmek a GINOP Plusz program KFI felhívása kapcsán!

A július 30-án meghirdetésre került ‘GINOP Plusz-2.1.1-21 Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése’ című pályázat beadásának előfeltétela a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kiadott támogató szakpolitikai vélemény, melyet a pályázóknak a következő két hétben van lehetősége kérelmezni.

Bővebben…

Július végére várható a ‘GINOP Plusz-2.1.1-21 Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése’ című pályázat

A tervezett 1,3 milliárd Ft keretösszegű kiírás keretében KKV-k, nagyvállalatok, kutatóhelyek és kutató-tudásközvetítő szervezetek nyújthatnak be támogatási kérelmet.

Bővebben…