Ipar 4.0, digitalizáció – Mit? Miért? Miből?

Ipar 4.0, digitalizáció. Gyakran hallott kifejezések. De mégis mit jelentenek egy “átlagos” vállalkozás számára? Miért érdemes egyáltalán foglalkozni a témával? Ha valaki meglátja benne a lehetőséget, mégis miből finanszírozza a szükséges fejlesztéseket? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a BME Ipar 4.0 Technológiai Központ munkatársaival, és olyan vállalkozásokkal, akik már belevágtak, valamint olyan szakértőkkel, akik a forrásszerzési lehetőségeket ismerik.

A digitalizáció, az ipar 4.0 és a fejlett gyártástechnológiák számos új funkciót és alkalmazási lehetőséget kínálnak, amelyek megoldást nyújtanak a vállalkozások igényeire és problémáira, javítva versenyképességüket.

Az Ipar 4.0 témájú Uniós forráslehetőségek áttekintése – 2021. február 26.

Az Európai Unió 2021-27-es pénzügyi tervezési időszakában minden korábbinál nagyobb forrás áll rendelkezésre (95,5 mrd € csak a Horizon Europe program keretében) a vállalkozások számára is fejlesztésre. Az Innomine, az IPAR 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség tagja, február és március folyamán online workshop sorozatot indít, aminek keretében 3 alkalommal, kimondottan Ipar 4.0 fókusszal, hazai szemmel elemezik a forrásokat és bemutatnak néhány kézzel fogható lehetőséget. A worshopok keretében választ kaphatunk a “Miből?” kérdésre.
Az első workshop február 26-án lesz, további információ és regisztráció ITT.

Ipar 4.0 digitalizáció a gépiparban – Elmélet és gyakorlat – 2021. március 4.

Ezúttal fókuszban a gépipar.

A Mit? és Miért? kérdésekre kaphatnak választ azok az érdeklődők, akik részt vesznek március 4-én a BME és a PBKIK közös webináriumán, ahol a száraznak nem mondható elmélet mellett pécsi vállalkozások mutatják be saját “bőrükön” az Ipar 4.0 megoldások alkalmazását, használatát és hasznát.
A részletes program és a regisztráció ITT érhető el.

A részvétel mindkét esetben díjmentes, de regisztrációhoz kötött.

 

A digitális transzformáció már nem a jövő lehetősége, hanem a jelen kihívása. Minden vállalkozást érint, hiszen még a kézműves terméket előállítókat is érinti, gondoljunk csak az online marketing eszközökre, az online bankolásra, az internetes kereskedelemre, vagy az árubeszerzésre.

Ezt is Önnek ajánljuk!

A fenti lépések megtételében segíthet az a nemzetközi projekt, amely nemrég indult, és amelyben a Pécs-Baranyai kereskedelmi és Iparkamara is munkát vállalt.
A Digital Coach projekt olyan megoldásokat dolgoz ki, amelyek segítik a vállalkozásokat és szervezeteket a digitalizációhoz szükséges készségek és stratégiák fejlesztésében. További információ a projektről ITT.

 

Szintén a digitális transzformációhoz mutat utat és ad támogatást a Better Factory projekt, mely összefogja az európai technológiai, művészeti és technológiai beszállítókat, hogy együtt új és személyre szabott termékeket és technológiákat fejlesszenek ki. Mindezt pénzügy támogatással, tanácsadással, tréningekkel és üzletember találkozókkal fűszerezve. A szándéknyilatkozatok benyújtására kiküldött felhívás 2021. március 18-ig él.
További információ: ITT.