Szabadalomtisztasági vizsgálat – mi ez és miért jó nekem?

Avagy hogyan lehetetlenített el majdnem egy meglehetősen későn azonosított harmadik fél által birtokolt szabadalom egy innovációs projektet – hogy végül egy jelentősen továbbfejlesztett termék jöjjön létre, amely megújította a védőruházati ipart.

 

A szabadalomtisztaság egyszerű szavakkal azt az állapotot írja le, amikor Ön egy bizonyos kereskedelmi tevékenységet, technológia, termék forgalmazását vagy szolgáltatás nyújtását anélkül tudja megvalósítani, hogy harmadik fél szellemi tulajdonjogait sértené. Ehhez szükség van egy kutatásra, amely tájékoztatja Önt azon harmadik fél szellemi tulajdonjogairól, amelyek Önnel szemben érvényesíthetők abban az országban, ahol a technológiát, terméket vagy szolgáltatást forgalmazni, illetve a piacra bevezetni kívánja.

A European IP Helpdesk által készített esettanulmány egy valós helyzeten keresztül mutatja be, miért fontos, és főleg miért hasznos a szabadalomtisztasági vizsgálat már a projekt korai szakaszában.

Ez biztosítja, hogy Ön:

  • ne pazarolja az időt és a pénzt,
  • ne dolgozzon ki már létező megoldást,
  • szélesebb körben tudjon gondolkodni a lehetséges egyéb megoldásokon.

A szabadalomtisztasági vizsgálat elvégzése nagyon fontos, és a projekt elején kell elkezdeni.

A technika állásának vizsgálata nem csupán a szabadalmi oltalom vagy a piacra vitel miatt szükségszerű, hanem nagyszerű ötlet- és ihletforrás is egyben.

A megfelelő szellemitulajdon-védelem fontos a támogató hatóságok és a befektetők számára (szellemitulajdon-védelem nélkül nincs befektetés).

A D3O nevű cég, Richard Palmer és Philip Green esettanulmánya végigvezeti az olvasót az ötlet megszületésétől a szabadalom bejelentéséig, bemutatva a buktatókat is, amelyeket így már el lehet kerülni.

Olvassa el a teljes esettanulmányt ITT

Az esettanulmányt a European IP Helpdelsk készítette,  és dr. Liber Noémi (EEN szervezet: Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, az Enterprise Europe Network partnere) fordította/adaptálta, mint európai IP Helpdesk nagykövet.