Megjelentek a Horizont Európa program Tiszta Hidrogén partnerségének első pályázati felhívásai

Márciusban közzétették a Clean Hydrogen Partnership első pályázati felhívását. A partnerség 2022-ben 300 millió eurót fordít olyan projektek támogatására, amelyek fellendítik a megújuló hidrogéntermelést, csökkentik annak költségeit, fejlesztik tárolási és elosztási megoldásait, és ösztönzik az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén felhasználását.

 

A pályázati felhívás továbbá ösztönzi a „hidrogén-völgyek” Európa-szerte történő kiépítését – olyan komplex projektek, amelyek egy adott régióban lefedik a teljes hidrogén-értékláncot és összekapcsolt hidrogén-ökoszisztémákat hoznak létre Európa-szerte.

A felhíváshoz 41 tématerület tartozik: ebből 10 a megújuló hidrogéntermeléshez, 11 a hidrogéntároláshoz és –elosztáshoz, 8 a közlekedés, 4 a hő- és villamosenergia témájához kapcsolódik, 5 pedig horizontális jellegű. A felhívás keretében két hidrogén-völgy létrehozását is támogatják és egy stratégiai kutatási kihívás is finanszírozást kap.

A részletes pályázati kiírás a következő linken érhető el:
https://www.clean-hydrogen.europa.eu/apply-funding/call-proposals-2022/call-proposals-2022_en

A Magyar Hidrogén és Tüzelőanyag-cella Egyesület közreadta magyar nyelvű fordításban is az EU-s Clean Hydrogen Partnership éves hidrogéntechnológiai pályázati kiírását. Az aktuális, 2022-es témakiírások magyar nyelvű fordítása elérhető az Egyesület honlapján, a „Dokumentumok” menüpontban.

A felhívás első beadási határideje május 31., a második pedig szeptember 20.

 

A felhívásokról márciusban EU-s szintű tájékoztató rendezvény volt, az előadások a következő linken letölthetőek:

https://www.clean-hydrogen.europa.eu/media/news/info-day-call-2022-2022-03-01_en

 

Forrás: NKFIH