aktuális

Elindult a jelentkezés

A Mohácsi Busójárást 2022. február 24. és március 1. között rendezik meg. A szervezők már készülnek a jövő évi rendezvényre, elindult a jelentkezés azon vállalkozók számára is, akik a helyszínen árusítani szeretnének.

Tovább olvasom »
Heti jogász 2021. 41. hét

Minden gazdasági szereplő számára fontos, hogy tisztában legyen a területére vonatkozó jogszabályi előírásokkal, változásokkal. Alábbiakban az előző hetekben aktuális gazdasági témákat jeleztük, a Wolters Kluwer Kft. Magyar Közlönyből származó tájékoztatása alapján. A 41. héten a Magyar Közlöny 188 – 191. számai jelentek meg.

Tovább olvasom »
Közös fejlesztés – nemzetközi siker

A PBKIK önkéntes tagja, pécsi székhelyű Soft Flow Kft. (SF) a FOSS csoport (FOSS Analytical A/S) tagjaként a cégcsoport kutatás-fejlesztési leányvállalata.Az elmúlt 20 év során, a Soft Flow Kft. kisvállalkozásból elismert kutató-fejlesztő céggé nőtte ki magát, melynek tevékenységei közé tartozik a biotechnológia, a konjugációs kémia, a molekuláris biológia, az assay fejlesztés, a laboratóriumi szolgáltatások és a kisüzemi reagensgyártás, szoftver- és hardverfejlesztés is. A két évtizedes szisztematikus kutatómunkának köszönhetően, az immunoassay fejlesztés terén a Soft Flow Kft. mára a világ élvonalába tartozik. A FOSS cégcsoport a mezőgazdaság és az élelmiszeripar számára kutat, fejleszt, gyárt és ad el elsősorban tej, tejtermék, takarmány, gabona, hús és bor elemzésére alkalmas analitikai eszközöket, eljárásokat.

Tovább olvasom »
Először a szemeddel eszel – snassz tálalás helyett ételdizájn

Mi alakítja az ételekről való gondolkodásunkat? Életünk fontos részét képezi az étkezés, az ételek, azok készítése, fogyasztása, és egyre nagyobb figyelmet fordítunk arra, mi és hogyan kerül a tányérunkra. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Kis- és Középvállalkozás Fejlesztési Bizottsága szervezésében elindított „Vállalkozói pódium” beszélgetése ezúttal a DesignPécs keretein belül zajlott. A szakmai beszélgetés két vendége Kántor Éva csokimester, a Heaven Chocolate and More tulajdonosa és Miseta Zoltán séf, a Blöff Bisztró tulajdonosa volt.

Tovább olvasom »
Novembertől a vendéglátóhelyek és a turisztikai attrakciók is csatlakoznak a NTAK-hoz

Novembertől a vendéglátóhelyek és a turisztikai attrakciók is csatlakoznak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz (NTAK), ezáltal Magyarország legátfogóbb, valós idejű big data állománya segíti a magyar turizmus fejlődését. A kötelező adatszolgáltatás 2022. júliusától indul el. A célokat a Magyar Turisztikai Ügynökség és a szakma meghatározó képviselői közös nyilatkozat aláírásával erősítették meg.

Tovább olvasom »
Szakképesítések és kapcsolódó változások

Augusztusban jelent meg és szeptember 1-jén lépett hatályba a 34/2021-es ITM rendelet az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről, mely sok esetben megváltoztatta az egyes gazdasági tevékenységek tekintetében a szükséges végzettséget. Az új jogszabály tervezése során és annak megjelenésével párhuzamosan a pécsi kamara megküldte módosítási javaslatait a munkaerőpiaci problémák felmérése mentén, hogy mely új szabályozásokat tartunk aggályosnak, illetve melyek okozhatnak problémát a működő vállalkozásoknak.

Tovább olvasom »
Heti jogász 2021. 40. hét

Minden gazdasági szereplő számára fontos, hogy tisztában legyen a területére vonatkozó jogszabályi előírásokkal, változásokkal. Alábbiakban az előző hetekben aktuális gazdasági témákat jeleztük, a Wolters Kluwer Kft. Magyar Közlönyből származó tájékoztatása alapján. A 40. héten a Magyar Közlöny 182 – 187. számai jelentek meg.

Tovább olvasom »