Hírlevél – 2023. 09. 07.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági hírek, események 2023. szeptember 7.
Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara


Hatékonyság, külföldi működőtőke
A rövid írásunkban közérthető módon mutatjuk meg a külföldi közvetlentőke hazai eloszlását és a hazai munkaerőre alapozott hatékonyság kérdését. Egyikben kevésbé, míg a munkaerő kérdésében jól állunk. A két tényező, ha találkozik (tőkebefektetések nőnek, munkaerő minősége nem romlik), akkor lehet a vármegyénk fejlődését kézzelfogható eredményekben és mutatókban mérni.


Dél-Dunántúli Gazdaság
Vállalkozások – egyetem: ezzel mindenki csak nyerhet!; Forgassuk fel Pécset; Baranyai Agrár Nap; Innovációs támogatás; Kevert valóság a gyakorlatban – megjelent a kamarai Dél-Dunántúli Gazdaság szeptemberi száma.

Felhívás fogyasztóvédelmi egyesületek részére
Felhívás a Pécs-Baranya Kereskedelmi és Iparkamara, Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara és a Tolna Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara illetékességi területén bejegyzett fogyasztóvédelmi érdekek képviseletét ellátó egyesületek részére.

Baranyai Agrár Nap
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya Vármegyei Igazgatósága 2022-ben hívta életre az azóta is töretlenül és dinamikusan működő Baranyai Agrárkerekasztalt. A Baranyai Agrárkerekasztal tavaly határozta el, hogy hagyományteremtő szándékkal évente megrendezi a szektort megillető, rangos szakmai találkozót, a Baranyai Agrár Napot.


Mentor Program a kezdő vállalkozásoknak
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kezdő vállalkozásoknak, főképp mikro-, kis- és középvállalkozásoknak a megalakulásuktól számítva 30 napon belül Mentor Program lehetőséget kínál.

Békéltető testületi álláspályázati felhívás
Kamaránk a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 21. § (2) bekezdése alapján pályázatot hirdet a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett Békéltető Testületnél békéltető testületi tag / elnök tisztség betöltésére.

K+F minősítési eljárások – 2023. szeptember 1-től az NKFIH-nál
A kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenységek minősítésével kapcsolatos feladatokat 2023. szeptember 1-től a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény (KFI törvény) rendelkezései alapján a Kormány által kijelölt szerv látja el. A feladat ezen időponttól a Nemzeti Kutatási, Fejlesztés és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) hatáskörébe tartozik.

PÁLYÁZATOK

Szakértőket keres a FundingBox
A FundingBox könnyen alkalmazható finanszírozási lehetőségek és személyre szabott gyorsító programok révén támogatja a vállalkozókat és innovátorokat. Összehozza a globális márkákat és befektetőket az ígéretes startupokkal, hogy olyan jövedelmező együttműködéseket hozzunk létre, amelyek felgyorsítják innovációs folyamataikat. Most szakértőket, mentorokat és nagyköveteket keresnek csapatukba, díjazás ellenében.

European Start-ups 2.0 – felhívás
Az Európai Bizottság pályázatot hirdet olyan szolgáltatások nyújtására, amelyek célja, hogy az európai start-up gazdaságot adatvezérelt meglátások, kutatások és rendezvények révén a következő szintre emelje.

Innowwide 2. pályázati felhívás – innováció határok nélkül
A felhívás célja a KKV-k támogatása a világpiacra lépés során. A második Innowwide felhívás során innovatív KKV-k pályázhatnak 60 000 eurós támogatásra, hogy felmérjék kutatásai vagy kereskedelmi ambícióik megvalósíthatóságát a nemzetközi piacokon.

Az Év Családbarát Vállalata 2023 – pályázati felhívás
2023-ban is keresik a leginnovatívabb, legjobb gyakorlatokat Az Év Családbarát Vállalata – pályázaton! Várják a versenyszféra cégeinek bemutatkozását kis,- közép,- és nagyvállalati kategóriákban!

Eurostars pályázati felhívás innovatív KKV-k számára
Az Eurostars olyan finanszírozási eszköz, amely az innovatív kkv-kat és projektpartnereiket (nagyvállalatok, egyetemek, kutatóintézetek és más típusú szervezetek) támogatja nemzetközi együttműködésen alapuló K+F és innovációs projektek finanszírozásával. A részvétel révén a szervezetek minden területen hozzáférhetnek a nemzetközi együttműködésen alapuló K+F projektek állami finanszírozásához. A partnerséget az Európai Unió társfinanszírozza a Horizont Európa keretprogramon keresztül.
Az MTA által meghirdetett jelen pályázati felhívás elsődleges célja, hogy lehetőséget biztosítson a magyar tudományos életben kutatási tevékenységet folytató vállalkozások keretében működő, kutatás-fejlesztéssel foglalkozó szervezeti egységek számára magas színvonalú kutatómunkájuk elismerésére, egyúttal tudományos teljesítményük nemzetközi mérce szerinti megméretésére.
A DYNAMO PCP projekt keretében a közbeszerzés célja K+F szolgáltatások beszerzése olyan eszközök formájában, amelyek támogatják az integrált egészségügyi és ellátási folyamatok modellezését és dinamikus értékelését, és fokozzák az egészségügyi rendszerek reagálási képességét.
Az Európai Bizottság Klíma-, Infrastruktúra és Környezetügyi Végrehajtó Ügynöksége (CINEA) 2023. március 30-án közzétette az Innovációs Alap harmadik felhívását a kis léptékű projektek számára (InnovFund-2022-SSC), 100 millió eurós költségvetéssel, 2,5 -7,5 millió euró közötti összköltségű projektek számára. A felhívás 2023. szeptember 19-ig áll nyitva a pályázók előtt.
Már megnyíltak a 2023-as Virtuális Erőmű Program (VEP) pályázatai.
Korábban megjelent pályázatok

RÖVID HÍREK

Heti jogász 2023. 35. hét

Heti EU jogász 2023. 35. hét

Nyáron is aktívak az AMULET projektpartnerek

Középpontban a létszámbővítés – ülést tartott az Építőipari Technológiai Klaszter elnöksége

Nemzetközi vállalkozói partnerség –
Ebben a rovatban a több mint 40 országban jelenlévő Enterprise Europe Network vállalkozásfejlesztési hálózat üzleti együttműködési ajánlataiból válogatunk ajánlatokat vállalkozók számára. Ezek lehetnek: üzleti vállalkozói partnerségek, technológiai, kutatás-fejlesztési és innovációs partnerkeresések, illetve támogatott nemzetközi partnerkereső rendezvények.

Egy észak-németországi nemzetközi magánegyetem professzora kutatási partnereket keres a biotechnológia területén, különös tekintettel a biokatalízisre, a biológiai folyamatmérnökségre és az enzimekre. További infromációt kérek >>>


Egy ciprusi kkv kutatási partnert keres egy meglévő konzorciumhoz való csatlakozáshoz, hogy az EUROSTAR felhívás keretében ICT egészségügyi megoldást fejlesszen ki a hosszú távú ápolás helyiségeinek optimális levegőminőségére. Az EoI benyújtásának határideje: 2023. szeptember 11. További információt kérek >>>


Spanyol vállalat nemzetközi K+F partnereket keres fejlett vezérlőpillanat-gyroszkópos rendszer (Advanced Control Momentum Gyroscope system) kifejlesztéséhez, teszteléséhez és műholdakba történő integrálásához. További információt kérek >>>


Ipari 3D nyomtatás többfúvókás technológiával – német startup keres kísérleti partnereket különböző iparágakból. További információt kérek >>>


Svéd kerítésépítő cég új beszállítókat keres innovatív termékekkel. További információt kérek >>>


Kanadai szervezet olyan nemzetközi technológiai vállalatokat keres, amelyek érdekeltek technológiai megoldásaik Albertában történő tesztelésében és bemutatásában. A szervezet akár 7 millió kanadai dollárt is felajánl az egyes projektek támogatására. Az érdeklődőknek nyitottnak kell lenniük arra, hogy befektetési megállapodást kössenek a szervezettel. Az EOI-k benyújtásának határideje: 2023. szeptember 24. További információt kérek >>>


Német tiszta víztechnológiai laboratórium egy új, fejlett oxidációs eljárást (AOP) fejleszt. Olyan partnereket keresnek, akik érdekeltek abban, hogy finanszírozott vagy kétoldalú projektek keretében részt vegyenek a technológia fejlesztésében, pl. vízminták biztosítása laboratóriumi vizsgálatokhoz, bypass kísérleti üzem telepítése. További információt kérek >>>


Román KKV virágok, csokrok, vázák és füzérek változatos választékát kínálja. Piacuk gyorsan növekszik, ezért beszállítói megállapodáskeretében keres európai nagykereskedőket vagy természetes virágokat termesztő cégeket. További információt kérek >>>

A teljes adatbázis . Nem találja, amit keres, vagy be akar kerülni az adatbázisba? Írjon e-mailt munkatársainknak:


International Forum on Industrial Biotechnology and Bioeconomy –
2023. szeptember 28-29., Firenze
A fórum témája a biogazdaság, különös tekintettel az ipari, fehér biotechnológiára. Az idei kiadás különös hangsúlyt fektet a textil- és divatiparban alkalmazott biotechnológiai megoldásokra. Az Enterprise Europe Network társszervezésében ipari biotechnológia és biogazdaság iparágra fókuszáló nemzetközi üzletember találkozóra kerül sor a fórum részeként. Kiemelt témák: biovárosok és biorégiók, értékláncok, agrárélelmiszerek, új bioanyagok, Hogyan mérjük a biogazdaságot?

RENDEZVÉNYEK


EPR továbbképzés termékdíj ügyintézőknek
szeptember 12. – szeptember 13.
A Magyar Vámügyi Szövetség Képzési Központja online EPR-továbbképzést szervez azoknak a hulladékgazdálkodási, vagy termékdíjas szakembereknek ajánljuk, akik az új uniós körforgásos gazdasági modellre épülő hulladékgazdálkodási rendszerre kíváncsiak, szeretnék megismerni a hulladék összegyűjtésének és hasznosításának új mechanizmusát, a díjfizetést és a termékdíj új jogszabályi kereteit.

Joint Venture Szövetség – Country Ride esemény
szeptember 15. 12:00 – 15:00
A JVSZ fontos törekvése a vidéki telephellyel rendelkező vállalatok aktív bevonása, ezért egy 8 alkalmas “Country Ride” eseménysorozatot szerveznek, régiós nagyvárosokban, a programot az adott régió számára releváns témák köré építve.

Online előadás a kiterjesztett gyártói felelősségről (EPR) és a kötelező visszaváltásról (DRS)
szeptember 20. 14:00 – 15:00
2023. július 1-jén lépett hatályba Magyarországon az ipari hulladékkezelési folyamatokat jelentős mértékben megváltoztató kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer, amely új díjfizetési kötelezettséget és adminisztratív terhet ró a körforgásos termékek (köztük a csomagolások, elektromos és elektronikus berendezések, elemek és akkumulátorok) gyártóira, illetve azok első belföldi forgalmazóira, továbbá az érintett hulladékok – főszabály szerint – kizárólag a MOHU részére adhatóak át.

INOVA / BUDI UZOR 2023 – innovációs kiállítás
szeptember 26. – október 10.
Az INOVA / BUDI UZOR 2023 az innovációk, prototípusok és üzleti tervek nemzetközi kiállítása, amelyet olyan innovátorok és üzleti ötletgazdák számára terveztek, akik szeretnék tesztelni innovációik piaci értékét és vállalkozásokat indítani. Online és személyes, helyszíni kiállítás, üzleti információk, informatív workshopok, vállalkozók akadémiája, üzleti terv író verseny, célzott üzleti tárgyalások.

Expo Ferroviaria – vasúti technológiák és rendszerek nemzetközi kiállítása
október 3. – október 5.
Az EXPO Ferroviaria kiállítás a vasúti technológiák és rendszerek nemzetközi kiállítása, amelyet 2023-ban 11. alkalommal rendeznek meg Milánóban. A rendezvény egyedülálló lehetőséget kínál a vasúti szektor összes szereplőjének B2B tárgyalásokra, valamint az aktuális trendek és technológiák megismerésére.


Knowledge To Money Klubnap
szeptember 12. 14:00 – 16:00
A HEPA Enterprise Europe Network társ-szervezésében Knowledge to Money Club napra kerül sor 2023. szeptember 12-én. A hazai üzleti coach-okkal közösen szervezett rendezvény segítséget nyújt a KKV-k innovatív fejlesztéseit finanszírozó Horizont Európa program keretében meghirdetett EIC Accelerator felhívásra szóló pályázat elkészítéséhez. Szó lesz az egyéb közvetlen brüsszeli pályázati forrásokról, valamint az EIT pályázatokról is.

Az Innováció Nyomában – szakmai fórum
szeptember 19. 10:00 – 12:00
Innovatív pénzügyi, jogi és szervezetfejlesztési megoldásokat kínáló szakmai fórum, melyen a hatékony vezetői döntést támogató vállalati pénzügyi módszerek, az adatvezérelt naprakész könyvelés előnyei, a jogi kihívások kezelése, valamint a hatékonyabb szervezetfejlesztési stratégiák lesznek a kiemelt témák. A rendezvényen megismerhetik a legjobb gyakorlatokat, amelyek segítenek felgyorsítani a növekedést és optimalizálni a működést.

Farmaforum 2023 – online nemzetközi üzletember találkozó
szeptember 21.
Nemzetközi üzletember találkozóra várják az érdeklődő cégek képviselőit a Farmaforum 2023 keretében szervezett hibrid formában rendezett fórumra, szeptember 21-én. Az Enterprise Europe Network nemzetközi vállalkozásfejlesztési hálózat társszervezésével megvalósuló rendezvény fő célja, hogy találkozási lehetőséget biztosítson az élettudományok területén aktívan tevékenykedő vállalatok, kutatóintézetek, egyetemek és egyéb szervezetek számára: gyógyszeripar, biopharma, kozmetika és labortechnológia területén.

Hasznosítás és üzleti tervezés a könnyűsúlyú anyagok területén
szeptember 26. 10:00 – 11:00
A könnyűsúlyú termékek és a kapcsolódó technológiák sikeres piacra lépése nagymértékben függ a fejlesztés korai szakaszától kezdve a jó és megalapozott üzleti tervezéstől. Ezen a webináriumon a hasznosítás legfontosabb szempontjait tekintjük át, amelyeket már a koncepcióalkotás kezdetétől figyelembe kell venni, beleértve a piacra jutási stratégia megtervezését, amely lehetővé teszi a könnyűszerkezetes piacra való belépést és a növekedés felgyorsítását.

A minőségbiztosítás és a HR kapcsolata – műhelybeszélgetés az újraalakuló kamarai Minőségügyi Klub ülésén
október 3. 14:00 – 16:00
Újraindul a Minőségügyi Klub, első ülésének témája a minőségirányítás és a hozzá kapcsolódó HR helyzetét világítja meg a régióban.
További rendezvények
Üzleti partnerközvetítés ·
Széchenyi kártya ·
Mobiltelefon flotta vállalkozásoknak ·
Iparjogvédelmi tanácsadás ·
Szakmai utánpótlás
Várjuk a e-mail címre a vállalkozásával kapcsolatos híreket (évfordulók, változások, beruházások, eredmények, díjak stb.), sajtóközleményeket!
További hírek, információk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara honlapján és közösségi oldalain!
Adatvédelmi tájékoztató ·Várjuk véleményét, észrevételeit · Leiratkozas