Védett EU-s tesztkörnyezet blockchain fejlesztések számára

Az Európai Bizottság elindította a blokklánc védett európai szabályozási tesztkörnyezetét, “homokozóját”. A homokozó olyan ellenőrzött környezet, ahol a vállalkozások tesztelhetik termékeiket és szolgáltatásaikat, miközben együttműködnek az érintett szabályozó hatóságokkal.

Ez a homokozó jogbiztonságot nyújt a decentralizált technológiai megoldások, köztük a blokklánc számára azáltal, hogy jogi és szabályozási szempontból azonosítja a bevezetésük előtt álló akadályokat, valamint biztonságos és bizalmas környezetben jogi tanácsadást, szabályozási tapasztalatot és iránymutatást nyújt. Lehetővé kell tennie továbbá, hogy a szabályozók és a felügyelők bővítsék ismereteiket a legmodernebb blokklánc-technológiákról, és párbeszédek révén megosszák egymással a bevált gyakorlatokat.

A 2023-tól 2026-ig a tesztkörnyezet évente 20 projektet támogat majd, köztük a közszféra felhasználási eseteit az európai blokkláncszolgáltatási infrastruktúrán (EBSI) – a Digitális Évtized keretében megvalósuló, a Bizottság, valamennyi tagállam, Norvégia és Liechtenstein által támogatott, több országot érintő projekt. Az első felhívás 2023. április 14-ig áll nyitva.

A homokozót a Digitális Európa program támogatja, amely a digitális technológia vállalkozásokhoz, polgárokhoz és közigazgatáshoz való eljuttatására összpontosító uniós finanszírozási program. A program segíteni fogja Európát abban is, hogy elérje a digitális évtizedben a digitális vezető szerep megszerzésére irányuló célkitűzését, mivel a blokkláncot övező jogi bizonytalanság csökkentése lehetővé fogja tenni a blokklánc elterjedését az ágazatokban.

Forrás és további információ