Heti jogász 2020. 5. hét

Minden gazdasági szereplő számára fontos, hogy tisztában legyen a területére vonatkozó jogszabályi előírásokkal, változásokkal. Alábbiakban az előző hetekben aktuális gazdasági témákat jelezzük, a Wolters Kluwer Kft. Magyar Közlönyből származó tájékoztatása alapján. Az 5. héten a Magyar Közlöny 12-18. számai jelentek meg.

Tovább olvasom »
Franchise lesz a pécsi Prézliből

A Prézli menő! – ezt egy nyolcéves kislány mondta, amikor már többször megfordult a pécsi étteremben. 2018-ban nyitott és máris olyan elképesztő sikert tudhat magáénak a Prézli étterem, hogy már a franchisehálózat kiépítésén gondolkodik tulajdonosa. Nem is ő keresi a lehetséges partnereket, hanem azok hozzá jelentkeztek be egy jövőbeni üzletnyitás igényével. Jelenleg hárman várják, hogy megnyissák a saját Prézlijüket, azaz a friss és minőségi alapanyagokat felhasználó, különleges bundakabáttal „felruházott” finomságok éttermét.

Tovább olvasom »
„Kereskedői alapelvem: élni és élni hagyni”

Új székhely/telephely – új tevékenységi kör. Ezt hozta a pécsi székhelyű Kasza és Társa Kft. számára a 2019-ben bekövetkező változás. Tulajdonképpen annak a kényszere miatt költözött új telephelyre az E.On által a 2014/2015-ös évben az Év beszállítója címmel elismert vállalkozás, hogy tulajdonosa eladta a korábbi székhelyükként használt ingatlant, ám az új hely kiváló lehetőségeket is teremtett számukra. A nagyobb terület módot ad egy légtechnikai, szigetelés- és rögzítéstechnikai szaküzlet kialakítására. Persze ehhez piackutatásra és tudatos tervezésre is szükség volt.

Tovább olvasom »
A Magnusnál az innováció a mozgatórugó

„A cég lételeme az innováció, az üzleti modell alapja, minden folyamatok e köré épülnek. Hatékonysága meghatározza a cég teljesítményét” – összegzi a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által készített IMP3rove felmérés a pogányi székhelyű, repülőgépgyártással foglalkozó Magnus Aircraft Kft. innovációs tevékenységét. Mint Boros László vezérigazgató mondja, a vállalkozásban az innováció a mozgatórugó, hiszen a piacon a versenytársaik döntő többsége 30 éves múlttal rendelkezik. Ezt az igen jelentős előnyt pedig csak úgy tudják ledolgozni, ha valami újat is hozzátesznek a termékükhöz.

Tovább olvasom »
„Hiszem, hogy a szellemi nevelés mellett ugyanolyan fontos a testi nevelés is”

Mennyit számít egy jó pedagógus ösztönzése, szakmai hozzáértése gyermekkorban, illetve a közösség abban, hogy valaki egy életre elköteleződjön a sport, a mozgás mellett! Erre jó példa a PSZC Zsolnay Vilmos Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának gyakorlati oktatásvezetőjeként és saját vállalkozásában is oktatással foglalkozó Szebényi András, akinek a „sportkarrierje”az úszástól a triatlonig vezetett. Ma már az aktív versenysport után hobbisportolóként rója a kilométereket.

Tovább olvasom »
Az üzleti közösség ismét bővült

Mesterszakácsok a Blöff Bisztróban Sokak örömére nyitotta meg az elmúlt év vége felé két rendkívüli tudással és komoly szakmai tapasztalattal bíró séf Pécs belvárosában a Blöff Bisztrót. Miseta Zoltán és Brunner Attila mesterszakács azért gondolta újra ezt a különleges helyet, hogy közösen kamatoztathassák a szaktudásukat. Eddig mindketten alkalmazottként dolgoztak, most jött a lehetőség, hogy tulajdonosként üzemeltessék a Blöff Bisztró éttermet. Egyelőre a bisztró működtetése az elsődleges cél, de szívesen vállalnak cateringszolgáltatást is. – A Blöff balkán bisztró jellegű étterem, az egyediségünk a minőség – foglalja össze röviden Miseta Zoltán a hely koncepcióját. – Odafigyelünk az alapanyagok minőségére és igyekszünk azok többségét helyi őstermelőktől beszerezni. Éttermünk viszonylag széles szortimenttel rendelkezik, tengeri halakból és a tenger gyümölcseiből is főzünk, ami Pécsett viszonylag ritka. Emellett van egy balkáni vonalunk és olyan ételeket is készítünk, amelyek olcsóbb kategóriájúak és a fiatalok körében kedveltek. Brunner Attila többszörös magyar bajnok, a kulináris olimpián kétszer is bronzérmes

Tovább olvasom »