Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

CONNECT University: A következő számítástechnikai paradigma – HiPEAC Vision 2024

november 10. @ 14:30 - 16:00

Mi jön a kiber-fizikai rendszerek (CPS), a felhő, a dolgok internete (IoT), a mesterséges intelligencia (AI) és a számítástechnika kontinuitása után?

2009 óta a HiPEAC közzéteszi a számítástechnikai rendszerek jövőjéről szóló “Vision” című kiadványát. Ez a dokumentum a HiPEAC 2000 fős európai szakértői hálózatának szakértelmére támaszkodva stratégiai útitervként szolgál az európai számítástechnikai közösség számára. Meghatározza a számítástechnika fő technológiai trendjeit és kihívásait, és megvizsgálja, hogy ezek mit jelentenek majd a kutatás, az üzleti élet és általában a társadalom számára.

A HiPEAC Vision legutóbbi kiadása 2023 januárjában jelent meg. A fő üzenet sürgősséget sugall: a technológia gyorsabban fejlődik, mint ahogyan az emberek alkalmazkodni tudnak, miközben a geopolitikai és környezeti nyomás fokozódik. Ezt hat, a technológiai vezető szerepért folytatott verseny formájában fejezi ki: a “következő internet”, a mesterséges intelligencia (AI), az újfajta hardverek, a kiberbiztonság, a szuverenitás és a fenntarthatóság.

A HiPEAC Vision 2024 a “következő számítástechnikai paradigmát” vizsgálja: egy olyan koncepciót, amely az összes korábbi trend elemeit felhasználja, és egy új, koherens, intelligens, föderatív és megbízható számítástechnikai paradigmává egyesíti.

A CPS-hez hasonlóan ez az új számítástechnikai paradigma is kölcsönhatásba lép a valós világgal, ezért képesnek kell lennie az idővel, biztonsággal stb. kapcsolatos korlátozásokkal megbirkózni.

A HiPEAC Vision előző kiadása a számítástechnika területén zajló, egyre gyorsuló ütemű innovációval összefüggésben több versenyt is elemzett. Ezek közé tartozik az egyre erősebb mesterséges intelligencia, az új hardverek és a heterogenitás, a kiberbiztonság és a fenntarthatóság versenyfutása. A HiPEAC Vision 2024 a “következő számítástechnikai paradigma” szemszögéből értelmezi újra az előző kiadást.

Előadók:

  • Max Lemke, a CNECT E4 egység vezetője, a dolgok internete
  • Prof. Koen de Bosschere, Genti Egyetem, HiPEAC koordinátor
  • Dr. Marc Duranton, CEA France, a HiPEAC látásmódjának koordinátoraTovábbi információ és REGISZTRÁCIÓ

A HiPEAC projekt

 

A CONNECT University az Európai Bizottság Kommunikációs Hálózatok, Tartalmak és Technológiák Főigazgatóságának (DG Connect) tudásmegosztó kiemelt kezdeményezése, célja, hogy tájékoztassa az érintetteket a legújabb digitális trendekről és kihívásokról, amelyek szorosan kapcsolódnak az EU vonatkozó politikáihoz.

Helyszín

Online
Magyarország + Google Térkép