circuits2.0

Circ-Uits: félvezetők gyártási folyamatainak optimalizálása, fenntartható értékláncok kidolgozása

Az adatgyűjtés, adatelemzés iránti igény egyre növekszik. A globális gazdaság egyre inkább függ a félvezető anyagoktól. A különböző ágazatokban a termékek beépített érzékelőt, elektronikus vezérlőegységet és távközlési rendszert tartalmaznak, amelyek lehetővé teszik a termék közvetlen összekapcsolását a világhálóval, egyúttal megvalósítható a valós idejű információcsere is. Ezen ágazatok közül a tömegelektronikai és a gépjárműipari ágazatok azok, amelyekben évek óta exponenciális mértékben terjednek az új technológiák.

A félvezető-alapú rendszerektől való erős függőség azonban negatív – főként környezeti – hatásokkal bír, különösen az utóbbi években. Ezen problémákra az EU-nak rövid időn belül választ kell találnia. A legfontosabb kihívás az európai félvezetőgyártó vállalatok hiányának és az EU-n kívüli beszállítók dominanciájának megszüntetése.

Az EU további hiányossága az elektronikus berendezésekbe beépített, stratégiai fontosságú alkatrészek, anyagok visszanyerésére és új, magas hozzáadott értékű termékek előállítására való képesség hiánya, ezért a nagymértékben félvezetőfüggő ágazatok a világ egyik legnagyobb környezetterhelésével bírnak.

A „CIRC-UITS” „Circular Integration of independent Reverse supply Chains for the smart reUse of IndusTrially relevant Semiconductors” elnevezésű, 2023. január1-gyel indult nemzetközi projekt a gépjárműipar és a tömegelektronika értékláncainak támogatásával kíván megoldást nyújtani a kialakult félvezető-anyag válságra. A projekt keretében elektronikus alkatrészek tervezésével, gyártásával és elhasználódott termékek menedzsmentjével kapcsolatos digitális megoldások fejlesztését szorgalmazzák. A projekt része a megfelelő ipari környezetben való tesztelés is.

Célja a körforgásos modell mentén olyan fenntartható módszerek kialakítása, melyekben a különböző forrásokból származó félvezetők (hulladékból kinyert anyagok) újra-felhasználásával és újra-gyártásának támogatásával új, magas hozzáadott értékű alkatrészek és termékek előállítására kerül sor.

Az olasz partner vezetésével megvalósuló, hároméves projekt fő céljai az alábbiak:

 1. A körforgásos gyakorlatokban rejlő lehetőségek, előnyök teljes körű kiaknázása digitális technológiák segítségével.
 2. Az erőforrás-hatékonyság, függetlenség növelése és az elektronikai gyártási folyamatok negatív környezeti lábnyomának csökkentése.
 3. Az információk, adatok megosztásának, cseréjének javítása, szabványosítása az azonos és/vagy hasonló értékláncban részt vevő ipari vezetők között.
 4. A digitális körforgásos gazdaságból származó előnyök bemutatása 4 kísérleti projekt révén:
  • Az elektromos járművek invertereibe és akkumulátor-kezelő rendszereibe beágyazott környezetbarát elektronikus vezérlőegység fejlesztésének támogatása.
  • Új-generációs gumiabroncs-érzékelők fejlesztése.
  • Beágyazott áramkörök kifejlesztésének támogatása.
  • A különböző elektromos és elektronikus berendezésekből származó, elavult nyomtatott áramkörök osztályozásának és tárolásának fejlesztése.

A PBKIK szerepe a projekt előrehaladásának, eredményeinek terjesztése, kommunikálása. Feladata az ismeretek, készségek fejlesztése, a projekt eredményeinek alkalmazásában való segítségnyújtás a jövőbeni körforgásos gazdasági projektekhez. Célközönsége a szakmai társaságok és újra-hasznosító vállalatok.

A projektben résztvevő partnerek:

 1. Politecnico di Milano/POLIMI – Olaszország vezető partner
 2. OFFIS – Institut für Informatik – Németország
 3. Austrian Society for Systems Engineering and Automation – Ausztria
 4. Scuola universitaria professionale della Svizzera italiana /SUPSI – Svájc
 5. Asociación de Empresas Tecnologicas Innovalia /INNOVALIA – Spanyolország
 6. Nederlandse Organisatie Voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek/TNO – Hollandia
 7. TXT E-Solutions Spa – Olaszország
 8. Centro Ricerche Fiat Scpa/CRF – Olaszország
 9. Robert Bosch GmbH/BOSCH – Németország
 10. Alpha Assembly Solutions Germany GmbH/ALPHA – Németország
 11. Continental Automotive France SAS/CONTI – Franciaország
 12. WHIRLPOOL EMEA SPA – Olaszország
 13. Material Recycling and Sustainability (MARAS) B.V./MARAS – Hollandia
 14. BeSu Solutions GmbH/BESU – Németország
 15. Pollini Lorenzo e Figli srl /POLLINI – Olaszország
 16. TracXon BV/TRACXON – Hollandia
 17. Erion Compliance Organization Scarl/ERION – Olaszország
 18. DIN Deutsches Institut fuer Normung/EVDIN – Németország
 19. MADE Scarl – Olaszország
 20. Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara – Magyarország

További információ: www.circuitsproject.eu

eu
A projekt az Európai Unió Horizont Program részeként, az NO101091490 számú támogatási megállapodás keretében valósul meg.