Enterprise+ – Vállalkozói készségekkel a fiatalkori munkanélküliség ellenVállalkozói fejjel gondolkodni – a fiatalok számára is lehetséges. A megfelelő támogatással az önállósodás és a hozzá vezető út segítséget jelenthet a foglalkoztatás növelésében is. Az Enterprise+ projekt keretében a 15 és 25 év közöttiek számára nyílik lehetőség arra, hogy tapasztalt vállalkozóktól tanuljanak. A Baranyában sikerrel zajló Önindító projekt – melynek keretében a Munkaügyi Központ támogatásával munkanélküliekből vállalkozók lesznek kamarai támogatással – mintájára már a legfiatalabbak is elsajátíthatják a vállalkozói készségeket.

A projekt keretében németországi szakemberek támogatásával – Görögország, Spanyolország, Litvánia és Bulgária mellett- a kamara részvételével most Magyarországon is lehetőség nyílik az iskolák és munkaügyi központok közreműködésével a vállalkozói szemlélet és készségek népszerűsítésére.
November 20-21. között zajlott a projekt indító találkozója, ahol a partnerek jobban megismerhették az egyes részvevő országok munkaerőpiaci helyzetét, és a projekt nyújtotta lehetőségeket.

Felismerni, erősíteni, egymástól tanulni

A vállalkozói készségek felismerése és erősítse a projekt elsődleges célja. Ezek a készségek nem mindenkiben vannak jelen, de ha sikerül már fiatalkorban előcsalogatni, és fejleszteni, az nagyban hozzájárulhat később önálló vállalkozás alapításához, ezzel pedig a gazdaság fejlődéséhez és a munkanélküliség csökkentéséhez. Ezért a projekt résztvevői a Duisburg-Essen Egyetemen kifejlesztett módszerrel mérik fel és erősítik a fiatalok vállalkozói készségeit. Vállalkozók bevonásával, azok szakmai ismereteire és tapasztalatára építve pedig lehetőség nyílik a tanulásra, tapasztalatcserére is.
A projekt során szerzett tapasztalatok alapján önállóan is használható képzési anyagot állítanak össze a partnerek, további felhasználásra.

Projektpartnerek

A projekt keretében Magyarországot a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara képviseli. A három németországi partner – a Ruhr-Universität Munkatudományi Intézete, a Duisburg-Essen Egyetem Gazdaságtudományi és Képzési Tanszéke és az Alt hilft Jung NRW e.V szervezet – mellett Görögország, Spanyolország, Litvánia és Bulgária is képviselteti magát.

A projekttel kapcsolatos hírek

A projekt honlapja: www.enterpriseplusproject.eu

Projekt szerződéses költségvetése: 30 965,00 €
Projekt megvalósulásához elnyert támogatás összege: 30 965,00 €
Projekt megvalósulásához biztosított kamarai önerő összege: – €