Pécs Déli Ipari Park

A Pécs Déli Ipari Park cc. 190 ha nagyságú területen, Dél-Magyarországon, Baranya megyében,  Pécs Város déli határában fekszik. A terület kiváló közlekedési adottságokkal rendelkezik; közvetlenül kapcsolódik az M6/M60 Budapest- Pécs autóúthoz, valamint 1 km távolságra helyezkedik el a Pécs – Pogányi Repülőtértől.

Közművek

Vízvezeték-hálózat

A vízvezeték-hálózat csatlakozik a városi hálózathoz egy DN 300-as méretű vízvezetéken keresztül, melynek kapacitása 2500 m3/ nap. Jelen pillanatban 10m3/nap kapacitás biztosított.  

A vízvezeték-hálózat hosszúsága összesen 2,3km, a keresztmetszete DN 160-200-300, nyomása legalább 2 bar.

A vezetékek és a szerelvények a helyi vízi közmű-műszolgáltató előírásának megfelelően emelt, 10-12 bar nyomást bírnak el, és 200 méterenként található 1-1 darab100-as tűzi vízcsap. A tűzi víz kapacitást csak a jelenleg kiépített vezeték keresztmetszete korlátozza, azaz jelenleg 2 tűzcsapból, a Tettye Forrásház Zrt. által előírt módon 3500 liter /perc vételezhető. A hálózat továbbépítésével majd több mint 4000 liter/perc vételezhető, ill. 3 db tűzcsap esetén akár 6000 liter/perc vételezése is lehetséges.

Az M60-as autópályától délre fekvő területen vízvezeték-hálózat kiépítése zajlik.

A Pécs Déli Ipari Park egyes területein, mindösszesen 37 Ha-on lehetőség van ivóvíz minőségű víz kutakból való kitermelésére és saját vízellátó mű kialakítására. A napi maximum 800-900 m3 kitermelhető vízmennyiség műszakilag racionálisan kitermelhető 2×3 vagy 3×2 darab kútcsoportból. A víz kitermelésére vízbeszerzési tanulmány áll rendelkezésünkre, ami igazolja a kiváló lehetőséget a nagy vízfogyasztású betelepülő vállalkozások számára.

Szennyvízhálózat

Szennyvíz-hálózat csatlakozás 2 ponton van, a kapacitás max. 2500 m3/nap, jelenleg 10m3/nap áll rendelkezésre. A szennyvízhálózat hosszúsága összesen 2.3 km, gravitációs lefolyású, a keresztmetszete DN 200-300. Átemelő berendezés nem szükséges, ahogy az M60-as autópályától délre fekvő területek terveiben sem szerepel.

Csapadékvíz-elvezető rendszer

A csapadékvíz-elvezetés részben kiépített, nyílt árkok és zárt csatornák állnak rendelkezésre két csatlakozási pontban, egy 8000 m3-es és egy 4000 m3-es befogadóképességű záportározóval . Az M60-as autópályától délre fekvő területek csapadékvíz-elvezetése érdekében egy további  3. tározó kiépítése szükséges, megvalósítása folyamatban van.

A csapadékvíz-hálózat hosszúsága összesen 4.3 km, a keresztmetszete DN 200-1200. A befogatható csapadékvíz mennyisége a betelepülők számára korlátozott, minden betelepülő köteles a csapadékvíz ütemezett levezetésére, ennek érdekében a saját területén egy csapadékvíz-tározó kiépítésére. A csapadékvíz-elvezetés kizárólag gravitációs lefolyású, átemelő berendezés nem szükséges a működtetéshez.

Gázellátás

1,350 km hosszú E-On D 250-es gázvezeték van a parkban kiépítve a betelepülők számára, melynek kapacitása 600m3/h.  A gáz-átadóállomás 200 méter távolságban van a fejlesztési területtől, így bármely kapacitási igény kielégíthető.

 A regionális nagynyomású gázvezeték a telekhatár mellett húzódik. Az M60-as autópályától délre fekvő területen kb. egy 1,5 km hosszúságú regionális vezetéket kell még áthelyezni annak érdekében, hogy a teljes területet a gázvezeték szolgalom-mentes legyen. A kiváltás a tervezése és megvalósítása folyamatban van.

Villamos energia ellátás

A villamos energia 22kV-os feszültség szinten, 3.6MW teljesítménnyel biztosított (4.0MVA). Az áramellátás az üzembiztonság érdekében körvezetékként, azaz 2-oldali betáplálással valósult meg. A további fejlesztéseknél is ezt a biztonsági elvet vettük figyelembe.

A villamos energia vezetéken a kapacitás további 3,6 MW-tal növelhető. Az ezen felül jelentkező kapacitásigénynél egy kétoldalú vezeték lefektetése is szükséges, mely esetben 12,5 MW-tal nő a kapacitás, ez előreláthatólag 3-5 éven belül lesz szükséges. A legtöbb esetben második vezetékpár nélkül is megoldható az áramellátás.

0,6 MW-os E-On transzformátor áll rendelkezésre a szolgáltatóháznál az ipari park északi részén. 1 MW-os transzformátor áll rendelkezésre az ipari park nyugati részén.

Az M60-as autópálya északi oldalán az Ipark területén egy körülbelül 1 km hosszú légvezeték kiváltására került sor, az M60-as déli oldalán további 0,8 km hosszú légvezetékszakasz kiváltása valósul meg, így az összes légvezeték megszűnik a parkban.

Köz- és térvilágítás

A Pascal és Galilei utcákban közvilágítás, a többi utcában térvilágítás működik.

Telekommunikáció

A távközlés valamennyi rendszere kívánság szerint kiépíthető.

Szolgáltatóház

Az épület a betelepülők számára az építkezési periódus alatt lehetőséget biztosít a zökkenőmentes ügyintézésre, jelenleg a cég számára a bejárások alkalmával prezentációs lehetőséget biztosít.

Az épület kb. 50 m2 területű, irodaként funkcionál, asztalokkal, székekkel, különálló mellékhelységgel, mely akadálymentesített is. A tusolási lehetőség is biztosított az épületben, mely légkondicionált és korszerű hőszigeteléssel ellátott. Konyhasarok van a tárgyalóteremben, a fénymásolási-szkennelési lehetőség A3-as méretig biztosított.

Az épülethez saját parkoló is tartozik.

Forrás: www.ipark-pecs.hu

 

 

Pécsi Ipari Park

A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. – amely Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának 100%-os tulajdonában lévő gazdasági társaság – üzemelteteti a Pécsi Ipari Parkot a város keleti részén. A park 131 hektár nagyságú területen fekszik és ezzel az ország egyik legnagyobb ilyen jellegű létesítménye. 1997-ben kapta meg az „Ipari Park” elnevezést, 2003-ban pedig az országban harmadikként nyerte el az „Integrátor Ipari Park” címet is.

A park kialakítása során a tulajdonosok a megközelíthetőséget tartották a legfontosabb tényezőnek, ennek megfelelően jött létre Pécs jól elérhető keleti részén, nagyvárosias területen. A terület fekvése különösen kedvező, hiszen közvetlen csatlakozása van a 6-os számú főközlekedési úthoz és az M60-as autópálya Keleti fel-, illetve lehajtójához. A park kimagasló adottságait bővíti még az is, hogy a területén vasúti teherpályaudvar található.

Szintén közvetlen útkapcsolattal elérhető a Pécs-Pogányi Nemzetközi Repülőtér és a Mohácsi Nemzetközi Dunai Hajókikötő is. Ezen lehetőségek együttesen a teher – és a személyszállítás bármely formáját elérhetővé teszik, amelyek szintén bővítik a parkban rejlő lehetőségeket. Az alapítása óta eltelt időben folyamatos fejlődésen ment keresztül a park; az innováció, a kutató és fejlesztő tevékenységek támogatása is előtérbe került. Az iparterületek kialakítása és fejlesztése mellett kiemelt szerepe van az egyedi igényekhez alkalmazkodó átképzési és továbbképzési rendszereknek, így ennek köszönhetően mindig rendelkezésre áll szakmailag magasan képzett, a legújabb technológiákat elsajátított munkaerő. Pécs MJV Önkormányzata a területén megvalósuló projektek közül elsősorban a termelő, a környezetkímélő, illetve a munkahelyteremtő beruházásokat ösztönzi – igen kedvező formákban.

Az ipari park területén zöldmezős beruházások megvalósítására alkalmas üres telkek megvásárolhatóak, valamint üzemcsarnokok és irodák bérelhetőek. Az „ipari park” minősítés a betelepülni kívánó Partnerek számára lehetővé teszi, hogy számos támogatott, ill. pályázati forrást vegyenek igénybe. A Pécsi Építési szabályzat szerint a létesítmény területe gazdasági, kereskedelmi, logisztikai, szolgáltató és ipari zónába van sorolva, valamint itt kedvezményes építmény- és telekadó érvényes. Jelenleg a Pécsi Ipari Park területén közel 50 vállalkozás működik, amelyek igen eltérő profilú és méretű cégek, ezek magyar, illetve nemzetközi tulajdonosi háttérrel rendelkeznek.

Forrás: www.pvh.hu

PANNOVA Ipari Park

A STRABIL Kft. ingatlanfejlesztési beruházásaként az egykori Pécs-Kővágószőlősi Ércdúsító Üzem területén és annak környezetében működik a Mecsek dél-nyugati lábánál. A település Dél-Dunántúl központjától, Pécstől mindössze 3 km-re, közúton jól megközelíthető helyen található. A 6-os sz. országos főútvonallal 2,5 km-es jó minőségű út köti össze.

A park igen kedvező területi adottságokkal rendelkezik: lakott övezetektől távol, zöldövezeti környezetben terül el, így a betelepülő vállalkozások tevékenysége nem korlátozott.

Az Ipari Park területén kialakított telkek mindegyikén azonnali rácsatlakozással igénybe vehető a korszerűen felújított infrastruktúra teljes spektruma.

Jelenlegi területe 53 hektár. A cél egy olyan koncentrált ipari termelő tevékenység létrehozása, amely elősegíti a kis- és középvállalkozások betelepülését s szakmailag támogatja az innovációs kezdeményezéseket, illetve szolgáltatásaival a vállalkozásfejlesztés egyik színterévé válhat.

A fejlesztés első ütemét jelentő törzsterület már meglevő épületei és kiépített infrastruktúrája révén jelentősen lecsökkenti a betelepülni kívánó vállalkozások induló költségeit.

A PANNOVA Ipari Park számára elsődleges a befektetők igényeinek kielégítése. Mind az árak, mind az ügyintézés szempontjából rugalmas hozzáállással, a park teljes infrastruktúrájának rendelkezésre bocsátásával.

A PANNOVA Ipari Park rendelkezik a kor minden igényét kielégítő Üzleti és Szolgáltató Központtal, mely minden bérlő számára elérhető. Az irodaházban recepció, irodák, konferenciatermek találhatók. A nemzetközi üzleti életben ma már nem újdonság az a lehetőség, amit az Ipari Park nyújt az ügyfeleinek. A részidős iroda bérlési lehetőség költséghatékony megoldásként jelentős üzleti előnyöket nyújt. Virtuális titkársági szolgáltatással segítenek az ügyvitelben, fogadják hívásait, közvetítik üzeneteit, de fordítási, adatrögzítési és egyéb ügyintézési feladatokban is számíthat a munkatársakra.

Forrás: www.pannovaip.hu