I-DARE - Duális szakmai képzéssel a fiatalkori munkanélküliség ellenAz I-Dare magyar-horvát Interreg projekt kiemelt célja a duális képzés fejlesztése és a felsőfokú rendszerek bevezetése a gépészmérnöki és elektrotechnikai szakmák területén.

A magyar- és horvátországi társadalmi és gazdasági problémák hasonlóak. A fiatalok elvándorlása és nagy számú munkanélkülisége hívta életre ezt a kezdeményezést a Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Programban. Az I-Dare projektben a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a vezető partner, szakmai partnere a Baranya Megyei Önkormányzat, az eszéki TERA, valamint a Virovitica-i Fejlesztési Ügynökség. A négy partner tegnap tartotta első szakmai megbeszélését, amely a hivatalos projekt kezdetét is jelenti.

A projektpartnerek olyan közös megvalósítást terveznek, amelyek komoly szakmai előzményekkel rendelkeznek a határ mindkét oldalán. A horvát partnerek nagy sikerrel menedzselik a felsőoktatásban tanuló fiatalok „üzleti terv” versenyét, amelyre az elmúlt évben már közel 200 pályázat érkezett. Az általuk használt módszertan, egy angolszász módszerekkel támogatott folyamat és metódus, amely nemzetközi piacon is megállja a helyét.

Magyarországon mind a kamara, mind a megye számos, a fiatalok képzésével és vállalkozóvá válásával kapcsolatos projektben vett részt és komoly tapasztalattal rendelkezik.

Az „Önindító program” immáron negyedik éve támogatja a vállalkozóvá válást képzéssel és üzleti terv készítés mellett projektcélú beruházással is. A kamarában a témát érintően a harmadik Erasmus program „fut”, a Bochum-i egyetem vezetésével.

Mind a két ország szakértői folyamatosan értékelik a munkaerő-piaci helyzetet és stratégiai dokumentumaiban a képzéssel, vállalkozásindítás támogatással kapcsolatos elemzéseket készítenek. A stratégiai problémafák mellett fejlesztett célfák a projekt célokat tartalmazzák és támogatják. A projektpartnerek több olyan közös programot terveznek, amelyek komoly szakmai előzményekkel rendelkeznek a határ mindkét oldalán.

A projekt további célja, hogy javítsa az egyes szakmák megítélését, és növelje a szakképzésben részt vevő fiatalok, valamint a szakképzett munkaerő számát. A projekt innovatív megoldások kidolgozásával járulhat hozzá olyan, a határ menti térségben munkaerőhiánnyal küzdő területek szakképzéséhez, mint a fémipar, vagy az elektrotechnikai szakmák.

A partnerség figyelmet fordít a pályaorientáció javítására, a gyakorlati helyekre történő sikeresebb belépés elősegítésére, a szakképzésben való részvétel népszerűsítésére, és a szakképzés fontosságának tudatosítására.

A projekt honlapja: www.i-dare.net

Projekt szerződéses költségvetése: 75 780,00 €
Projekt megvalósulásához elnyert támogatás összege: 64 413,00 €
Projekt megvalósulásához biztosított kamarai önerő összege: 11 367,00 €
Támogató: Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Programme

Hírek

Lezárult a Kamara I-DARE projektje

Az I-DARE projekt a magyar és a horvát határ mentén élő fiatalok számára biztosított tréningeket és folytatott mentorálást, melynek fő témái a vállalkozás indítása egy innovatív ötlet alapján, illetve az

Bővebben

I-DARE projekt zárókonferencia Eszéken

Az I-DARE projekt fiatalok vállalkozóvá válásának segítését tűzte ki célul, hogy a magyar és horvát fiatalok új lehetőségeket lássanak közvetlen lakókörnyezetükben, ahelyett, hogy külföldön vállalnának munkát.

Bővebben

I-DARE – A legjobb 10 horvát üzleti terv

Kiválasztásra került idén szeptemberben a 10 legjobb magyar és most októberben a 10 legjobb horvát üzleti terv. Eszékről, Verőcéről és Vukovárról is érkeztek horvát pályázatok, de kik voltak a legjobbak?

Bővebben