Lezárult a Kamara I-DARE projektje

Az I-DARE projekt a magyar és a horvát határ mentén élő fiatalok számára biztosított tréningeket és folytatott mentorálást, melynek fő témái a vállalkozás indítása egy innovatív ötlet alapján, illetve az ehhez elválaszthatatlanul kapcsolódó üzleti terv írása.  A projekt vezetője a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara. További együttműködő partnerei a Baranya Megyei Önkormányzat, valamint két horvát fél, az eszéki TERA Technopolis Fejlesztési Ügynökség és a verőcei VIDRA Fejlesztési Ügynökség.

 

A programban a határ mindkét oldaláról (Pécs, Verőce, Eszék, Vukovár) egyaránt voltak jelentkezők. Az érintett célcsoportok a gimnazisták, a szakközépiskolások és a fiatal felnőttek voltak. A résztvevők szabad kezet kaptak a vállalkozási ötlet kialakításában és az innovatív termékek megtervezésében. Ezek segítése érdekében az érintettek folyamatos konzultációkon vehettek részt, melyek során tanácsot kaptak a releváns üzleti tervek kidolgozásához. A programban a trénerek és vállalkozók nemcsak elméleti tudást adtak át, de gyakorlati tapasztalataikat is megosztották a jelenlévőkkel, így az aktuális jogszabályok és vállalkozói tevékenységek mellett a résztvevők a helyben megvalósult pozitív példákról is tájékozódhattak.

Mivel mindkét országban aktuális probléma a fiatalok külföldre vándorlása, így az előadók arra próbálták ösztönözni az érdeklődőket, hogy olyan üzleti tervet dolgozzanak ki, amelyet országhatáron belül, esetleg lakóhelyükhöz közel is sikeresen meg tudnak valósítani.

 

A zsűrizésre beadott üzleti tervek többsége az egészséges életmódhoz vagy a társadalmi felelősségvállaláshoz kapcsolódik. A beérkezett dokumentumok az aktuális trendet mutatják, mivel megközelítőleg 40%-uk informatikai korszerűsítést is tartalmaz pl. szoftver fejlesztés, webshop üzemeltetése, online csomagküldő szolgáltatás. Az üzleti terveket a projektpartnerek által kijelölt szakmai zsűri értékelte, majd a 2018. november 28-án Eszéken megrendezett projektzáró konferencián a legjobbakat előadták megalkotóik. Végül két sikertörténetet választott ki, továbbá a két legjobb üzleti tervet díjazta a bíráló bizottság. Az I-DARE projekt legjobb horvát üzleti terv címét Mario Komljenović, az eszéki egyetem agrobiotechnikai karának diákja kapta, a természetes gyapjúból készülő bio szigetelőanyagra épülő vállalkozási ötletével. A legjobb magyar üzleti tervnek pedig a biogyümölcslevek készítésével és forgalmazásával foglalkozó Tóth Szófia munkáját választották.

 

A projekt résztvevői közül mindenki nyertes, hiszen megtanulhatta a hatékony üzleti terv készítését, illetve megtette a kezdő lépéseket a vállalkozóvá váláshoz. A projekt végére két vállalkozás már megvalósult és nyolc kialakítása már folyamatban van, az egyik horvát üzleti terv megvalósítására pedig amerikai befektetők is érdeklődnek. A másfél éve kezdődő projektben a több, mint 400 fő került bevonásra. Ezeket a nagyszerű eredményeket látva elmondható, hogy a projekt céljai sikeresen megvalósultak. A legjobb üzleti tervek megvalósításához fél éves inkubációban vehetnek részt a nyertesek, így a versenyképes ötletekből és üzleti tervekből, valóban életképes vállalkozások születhetnek itt tartva ezzel a fiatalokat.

 

Praktikus tanácsokkal és hasznos tapasztalatokkal kézikönyv is készült a projekt során, melynek címe: Innovatív ötletből jövedelmező üzlet. A dokumentum ingyenesen letölthető magyar, horvát és angol nyelven, a projekt honlapjáról ( www.i-dare.net ), további információ a email címen kérhető.

 

 

A projekt az EU támogatásával a Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg.

 

i-dare logók