A Baranya megyei vállalkozások fejlődésének, növekedésének egyik legfőbb akadálya a megfelelő munkaerő hiánya. A kamara igyekszik a problémát komplexen kezelni a pályaorientációtól a szakképzésig, az alkalmas emberek megtalálásáig.

A baranyai üzleti közösség tagjainak munkaerő keresésével kapcsolatos igényeire válaszul, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara segít az önkéntes kamarai tagvállalkozások HR problémáira megoldást találni, ezért együttműködési megállapodást kötött a megye meghatározó, teljes körű személyzeti szolgáltatást nyújtó vállalkozásával, a Jobcapital Kft-vel. A Jobcapital Kft. széleskörű, több iparágat is lefedő tapasztalattal rendelkezik, és a legfrissebb HR-trendek gyakorlatba ültetésében is élen jár.

A megállapodást aláíró feleknek az együttműködéssel az a célja, hogy a Baranya megyei vállalkozások munkaerő-piaci, munkaerő utánpótlási problémáira megoldást találjanak közösen, humánerőforrás-fejlesztési tevékenységeikben támogassák őket.

A kamarához beérkező önéletrajzok és állásajánlatok egymásnak történő megfeleltetését, a beküldök beleegyezése esetén a Jobcapital Kft. végzi. A Jobcapital Kft. a szolgáltatást kamaránk önkéntes tagjainak kedvezményes áron vagy akár ingyenesen nyújtja.

Álláskeresőknek

Állást kínálóknak

A kamara által működtetett Baranya Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság közreműködik a munkaerő-piaci információk, a foglalkoztatási, foglalkoztathatósági adatok és prognózisok alapján a nemzetgazdasági igények és a szakképzés fejlesztésének összehangolásában.
A bizottság minden évben javaslatot tesz a következő tanévre vonatkozó szakképzési beiskolázási irányokra és keretszámokra, valamint az ösztöndíjjal támogatható szakmákra, továbbá, évente felülvizsgálja Baranya megyének az iskolai rendszerű szakképzés fejlesztésére vonatkozó rövid és középtávú terveit tartalmazó koncepcióját.
A bizottság működtetésével, hatáskörébe tartozó javaslatok, állásfoglalások előkészítésével, valamint szakmai anyagok elkészítésével kapcsolatos feladatokat a bizottság munkaszervezeteként a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara látja el. A kamara számos helyi (saját kezdeményezésű) munkaerő-piaci kutatásban és országos (a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet által koordinált) felmérésben vesz részt.