Kis Tamás – Ford Focus 1.5 EcoBoost ST-Line

Az új Ford Focus ezúttal benzinmotorral, automata váltóval, kombi karosszériával és ST-Line kivitelben érkezett tesztünkre. Az FX Autóház Kft. sportkombiját a weboldalak fejlesztésével foglalkozó W5Labs vezető backend fejlesztője próbálta ki.

Ez a kék szín nagyon jól áll az autónak. Fokozza azt a ragadozó hangulatot, ami a Led-es fényszórókkal és a különleges hatású, nagyon mutatós hűtőmaszkkal kezdődik. Nekem nagyon tetszenek az ilyen karakteres megoldások, és úgy láttam a városban a tekinteteket is vonzotta az autó. Majdnem elfelejtettem megemlíteni a ködlámpák körüli mini spoilereket, ezek úgy néznek ki, mint egy versenyautó szárnyai.

A sportos kombik mára csaknem egyenértékűek lettek a korábbi háromajtós sportmodellekkel. Azt sugallják, hogy a tulajdonos életmódja is sportos, nemcsak az autója. A Focus is beletartozik ebbe a kategóriába?

Nyilván szükség van a sportos életmódhoz egy praktikus karosszériájú járműre is, amivel adott esetben el lehet jutni a kikapcsolódás helyszínére, be lehet pakolni a sporteszközöket, és nem baj, ha mindez úgy okoz örömet, hogy már az utazás során elkezdjük élvezettel tölteni a szabadidőnket. Szerintem ez a Focus pontosan ilyen autó. Ez a kombi karosszéria nemcsak elöl, hanem oldalról és hátulról is nagyon látványos. A domborítások, a szélesre húzott hátsó lámpák, az ST-Line kivitel spoilerei, a dupla kipufogó láttán senki sem gondol arra, hogy ide bizony a mosógép is befér.

A Focus egyik ütőkártyája már az első generáció óta a vezethetőség. A sportkivitel ebben az esetben könnyen megtévesztő lehet, de azért érezhető, hogy a futóműhangolás más, mint a kategóriatársaké?

Sajnos nincs közvetlen összehasonlítási alapom, mert viszonylag ritkán vezetek, inkább a tömegközlekedést használom a városban. Azt azonban rögtön éreztem, hogy az autó úgy reagál, mint egy gokart. Biztosan szerepe van ebben a sportkivitelhez fejlesztett futóműnek is, de az is felsejlett, hogy itt bizony az alapok is rendben vannak. Sajnos a pécsi utakon néha megfordult a fejemben, hogy a kevesebb ez esetben több lenne, mert a tesztautó peres gumijai a rossz utakon kicsit ráztak. A mérleg másik oldalán viszont ott volt, hogy amint sima aszfaltra értem, elképesztően magabiztos lett a Focus, meg sem mertem közelíteni a határait. Lehet, hogy ez feleslegesnek tűnhet, hiszen a szabályokat betartva nem kell ez a tudás egy futóműtől, de sok esetben ez a többlet biztonsági tartalékot jelent.

A belső térben is érezhető a sportos hangulat?

A különleges kormány és a fém pedálok mindig figyelmeztettek rá, és az ülések is nagyon tetszettek, mert határozottan tartottak, de ennek ellenére egy cseppet sem voltak kényelmetlenek. A váltótól egy kicsit tartottam, mert kevés a tapasztalatom az automatával, no meg a közhiedelem szerint mégiscsak kéziváltó való egy ilyen kocsiba, ráadásul itt még a kart is csak egy forgókapcsoló helyettesíti. Aztán elindulás után kiderült, hogy a szerkezet annyira ügyes, hogy a sofőrnek fogalma sincs arról, hogy a nyolc fokozat közül melyikben van épp a váltó, mert csak annyit érezni, hogy mindig ott a kellő erő. A forgókapcsoló pedig remek találmány, mert helyet spórol, és amúgy is csak elinduláskor, és irányváltáskor nyúlunk hozzá, ahhoz pedig felesleges is a hagyományos kar.

Az élményhez kell egy jó motor is.

Remek darab ez az 1.5-ös benzines. Én ugyan jellemzően dízellel járok, de a nyomaték itt sem hiányzott. Már egészen kis fordulaton nagyot tol az autó, aztán forgatva sem fogy el az ereje. Érdekes volt, hogy százas tempó környékén még volt egy hátbavágós érzésem, ott is nagyon megindult a Focus. Ha jól tudom, az ezres turbós benzinessel már hosszú ideje ott van a Ford a legjobb motorok közt, de azt hiszem ez a másfél literes is sokat profitált a kisebb motorral szerzett tapasztalatokból. A 150 lóerő nekem bőven elég volt, nem hiányzott az erősebb változat 182 lóereje.

Informatikusként biztosan elmerült az elektronikus kiegészítők közt.

Az nagyon meglepett, hogy mennyire reszponzív a Ford rendszere. Minden funkciójára igaz ez, és az interfész logikájában sem találtam hibát. Jó csapat volt, aki megalkotta. Ezeknél a rendszereknél komoly feladat, hogy nagyon széles rétegnek kell megfelelni. A Z generáció digitális világban felnőtt fiataljait is ki kell szolgálni, ugyanakkor az idősebb sofőröket sem szabad zavarba hozni, persze utóbbiak valószínűleg nem ezt a kivitelt választják a Focus palettáról. Ezt a fajta kihívást ahhoz tudom hasonlítani, mint amikor mi weboldalakat fejlesztünk, amelyeknek a számtalan böngészőn is hiba nélkül kell futni. A feladat nagyon nagy, de a fordos mérnökök ezen a területen is jól dolgoztak. Az elektronikus kiegészítőket ennek ellenére nem kedvelem túlságosan, egy sávtartó automatika, vagy egy távolságtartó tempomat nem hoz lázba, viszont készséggel elismerem, hogy adott esetben nagyon hasznos, kényelmes, vagy éppen biztonságos eszközök. Engem inkább a Focus átgondolt konstrukciója, igényes és látványos kivitelezése, és kidolgozott technikája fogott meg.

T.R.

 

A tesztautó adatai:

Lökettérfogat:                      1499 cm3

Maximális teljesítmény:       150 LE 6000/min

Maximális nyomaték:           240 Nm 1600/min

Saját tömeg:                          1445 kg

Csomagtartóméret:              608 l

Maximális sebesség:             208 km/h

Gyorsulás 0-100 km/h:         8.9 s

Átlagfogyasztás:                   6.9 – 7.2 l

Alapár (ST-Line):                6.910.000 Ft

 

Fontosabb alapfelszerelések (ST-Line): első- függöny- és oldallégzsákok, ABS + ESP + fékasszisztens, elektromos szervokormány, LED fényszórók, automatikus fényszóróvezérlés, elektromosan állítható és fűthető tükrök, Bluetooth és USB csatlakozó, kormányról vezérelhető audioberendezés 8” érintőképernyővel, klímaberendezés, ST-Line bőrborítású kormány, alumínium váltógomb, Start-Stop rendszer, visszagurulásgátló, sávtartó automatika, első és hátsó parkolóradar