A britek nem számolják fel gazdasági kapcsolataikat Európával

Az európai kamarai szövetség, a 20 millió vállalkozót képviselő EUROCHAMBRES a brexit napján kiadott közleményében sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a britek elhagyták az Európai Uniót, és egyben felszólították a politikai vezetőket, hogy egyértelműen foglaljanak állást az EU és az Egyesült Királyság jövendőbeli kapcsolatrendszeréről, határozott, világos mandátumot fogalmazzanak meg a tárgyalásokra annak érdekében, hogy az év végéig tartó átmeneti időszak lejártakor ne legyen szükség vészforgatókönyvekre.

Szomorú nap a mai az európai üzleti világ számára, hiszen egy régi barát és partner hagyja el az európai politikai családot – fogalmazott a brexit napján Christoph Leitl, az EUROCHAMBRES elnöke. – De ez nem azt jelenti, és nem is jelentheti, hogy az Egyesült Királyság minden gazdasági kapcsolatot felszámol Európával. – tette hozzá.

A kamarák szerint most arra van szükség, hogy a december végéig tartó átmeneti időszakban – amelyben a gyakorlatban szinte nem is lesznek érzékelhető változások – mindkét fél tartsa magát az eddigi szabályokhoz, mert csak így lehet elkerülni az átállás esetleges zökkenőit.

Nincs vesztegetni való időnk – jelentette ki határozottan Christoph Leitl. – Az uniónak és a briteknek is egyértelmű felhatalmazásra van szükségük a saját céljaikat illetően, mert ezzel a minimálisra csökkenthető a bizonytalanság a vállalkozások számára a Csatorna mindkét oldalán. – hangsúlyozta az EUROCHAMBRES elnöke.

A tárgyalásoktól a kamarák azt várják, hogy az eddigi szabályozók közül néhány kulcsfontosságú intézkedés továbbra is maradjon fenn: ne enyhüljenek például az állami támogatással kapcsolatos rendelkezések, annak érdekében, hogy mindkét fél vállalkozásai számára azonos legyen a feltételrendszer.

Az Egyesült Királyság ragaszkodik ahhoz, hogy a kétoldalú kapcsolatokról az év végéig le kell zárni a tárgyalásokat, és az új megállapodás 2021. januárjától már érvénybe is lépne. Ez megfeszített munkát kíván, különösen akkor, ha tudjuk, hogy a tagállami ratifikáció akár több hónapot is igénybe vehet. A tárgyalás ugyan egy alkalommal meghosszabbítható (12-24 hónappal), de a hosszabbítási szándékot már június végéig jelezni kell, és mindkét félnek hozzá is kell járulnia. Éppen ezért az európai kamarák nevében Christoph Leitl azt hangsúlyozta, hogy „egy elsietve megkötött megállapodás működésképtelennek bizonyulhat a gyakorlatban az üzleti világ és különösen a kisvállalkozások számára.”