Bakancs listáján szerepelt a halászlé

A horvátországi Laskón megrendezett Duna-Dráva Háromszög Halfőző Versenyen első helyezést ért Drávai Irdalt Halászlevével Nagypál Jenő szakács, a pécsi Gulyás2 Étterem tulajdonosa.

– Évek óta részt veszek ezen a versenyen, amelynek a fő szervezője a Kárpát Medence Halfőző bajnoka Erik Munk, ami már önmagában egy magas színvonalat jelent. E mellett sokat köszönhetek neki a célom elérésében,  megtiszteltetés az ő  általa rendezett versenyen részt venni és  díjat nyerni – kezdi beszélgetésünket. – Idén 47 halfőző összesen 60-70 bogrács halászlét főzött, mert ahogy én is, kétfélét is készítettek. Ezen a versenyen szerb, horvát, bosnyák szakácsok vettek részt, rajtam kívül a Bajai Halfőző Bajnokok Egyesülete képviseltette magát Magyarországról. A Drávai Irdalt Halászlé   a specialitásom, azonban a versenyeken az adott tájegység halászlevét kell mindenkinek megfőznie, figyelve a zsűri összetételére is. Az általam készített halászlére az intenzív íz  a jellemző, erős és sós. A halászléfőző versenyekre mindig szaporcai népviseletbe öltözöm.

Mint mondja, minden résztvevő három kiló pontyot kapott, valamint mellé compót, kárászt, keszeget, csukát és szürke harcsát. Általában két halászlével nevez, mint ahogy most is, ezek ízben térnek el egymástól. Az egyikben a csuka, a harcsa a hangsúlyosabb, a másikba pedig a keszeget, kárászt tesz a ponty mellé.

– A Dráva folyó menti időseb hölgytől kaptam meg az alapreceptet, akinek a férje halász volt a folyón. Ezt vette elő 2010-ben és alakítottam át a mai gasztronómiának és vendégek igényeinek megfelelően – avat be, miért pont a drávai gyorsfőzésű halászlevet készíti. – Aztán hét éven át tökéletesítettem a halászlevem, akkor mertem először bemutatni Borbás Marcsi műsorában. Nagyon szeretem a kihívásokat, ezért is veszek részt rendszeresen versenyeken, ezért is indultam el most is, mert szerettem volna a legjobbak között is az első lenni.

Felszolgálóként 1982-ben végzett Pécsett a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátó Szakközép- és Szakiskolában. A nagybátyja volt az, aki ebbe az irányba terelgette, ugyanis ő szintén pincér volt és megnyerte a Margitszigeten megrendezett tanulóversenyt. Ő maga is sok versenyen vett részt már tanulóként, majd ameddig lehetőség volt rá, felnőttként is.

A végzést követően pincérként helyezkedett el, majd amikor úgy érezte, hogy már nincsenek számára újabb kihívások 1991-ben létrehozta a saját vállalkozását, megnyitotta a Gulyás Büfét Pécsett a nagybani piacnál.

– Ott sok mindent kellett csinálnom, a konyhára is nagyobb figyelmet kellett fordítanom – folytatja tovább. – Mindazt a tudást, amit az évek alatt elsajátítottam a konyhában, ott hasznosítottam, valamint autodidakta módon fejlesztettem tovább, az iskolában egykor elsajátított alapokra építve. Később tanulóképzéssel is el kezdtem foglalkozni, az első tanulóm a lányom volt, aki jelenleg a vállalkozásunkat vezeti. Ő szintén a vendéglátó, idegenforgalmi és kereskedelmi iskolában végzett. A technikusi vizsgát is letette. Én már csak szakácskodom. A halászlé készítése pedig  a bakancslistámon volt, mert Pécsről, ahol nincs folyó, halfőző bajnoknak lenni nem kis teljesítmény. Mindezen felül én vagyok az egyetlen, aki a Drávai Irdalt Halászlevet fel mertem vállalni. A mostani helyünkön a kertvárosi nagykereszteződésben található pavilonsoron lévő Gulyás2 Étteremben is naponta kétszer főzzük igény szerint. E mellett  magyaros ételeket készítünk, valamint az utóbbi években a horvát gasztronómiai is bekerült a választékunkba.

A családban mindenki a vendéglátásban dolgozik, a felesége és a két lánya is. Évek óta foglalkoznak tanulók gyakorlati képzésével is. A felesége az elsők között tette le a szakács mestervizsgát, a lányával ketten pedig részt vettek a kamara által szervezett tanfolyamon, amelynek keretében pedagógiai ismereteket szereztek.

– Az elsődleges célunk az utánpótlás nevelése, az egykori tanulóink közül volt, akit tovább foglalkoztattunk, de legtöbben máshol helyezkedtek el. Vannak közöttük olyanok, akik az országban több pontján, vagy külföldön dolgoznak, de olyanok is, akik hajón. A tanulóink gyakorlati képzése mellett odafigyelünk arra is, hogy az elméleti tudásuk is magas szinten legyen. Jelenleg pincér, szakács tanulónk van – ez utóbbi felnőttképzés keretében is, valamint a tanulásban akadályozottak vendéglátó eladó kétéves gyakorlati képzésében is részt veszünk – zárja beszélgetésünket.

Szalai Kornélia