A zeneszerzést, zenetanulást könnyíti meg egy Pécsett fejlesztett applikáció

Nem kalandozott túlságosan messzire néhány éve fejlesztett applikációjától a pécsi Semse World Kft. fiatal mérnökcsapata, az agyhullámok mérésére kidolgozott informatikai alkalmazásuk után most a zeneszerzés megkönnyítésére hoztak létre egy digitális megoldást. Ugyan a korábbi fejlesztésük még nem ért teljesen célba, de hamarosan folytatódik az időközben megszakadt munka. Hangszerapplikációjuk viszont már kipróbálható – a kezdeti időszakban erre ingyenesen van lehetőség.

– A korábban konzumer EEG készülékekhez készített applikáció prototípusáig jutottunk el. Az alkalmazás az ember különböző elmeállapotaihoz kapcsolódó változásokról ad visszajelzést a felhasználónak, aki az applikáció által tudatosabbá válhat, és a hétköznapokban könnyebben megtalálhatja a saját nyugalmi állapotát. A megbízó cégében bekövetkező változások miatt azonban szüneteltetnünk kellett a munkát, ezért ez idő alatt elkezdtünk egy másik applikációt fejleszteni. Tavaly elküldtük a kanadai eszközgyártó cégnek a rövid demónkat, amelyben bemutattuk, hogy hol tartunk az agyhullám-méréses fejlesztésben. Ők ismét megadták a fejlesztéshez a licencet, hamarosan folytatódhat is a munka, így nem ment kárba a több évnyi befektetett munka– mondja Csernák Samu ügyvezető.

– Miről szól az új applikáció?

– Az applikáció a másik foglalkozásomhoz, a zeneszerzéshez köthető. Lényegében egy nagyon egyszerűen használható hangszerapplikációról van szó, amit bárki – függetlenül attól, hogy tanult-e zenélni vagy van-e köze a zenéhez – meg tud szólaltatni és el tud kezdeni vele különböző hangulatokban improvizálni vagy dalokat lejátszani. Az a forradalmi benne, hogy magát a relatív szolmizálást, amit a szolfézsoktatásban tanítanak és a Kodály-módszer is használ, segít játékosan megérteni. Ugyanis sok embernél mély emlékélmény, hogy amikor elkezdett zenét tanulni, a szolfézs elsajátítása nehézségekbe ütközött, ezért sokan nem is folytatták a zenei tanulmányaikat. A musicLabe azt az űrt igyekszik betölteni, hogy azok, akiket a kezdeti időszakban még nem inspirál eléggé a hangszer vagy még nem annyira jók rajta, maguktól játszhassanak. Az ingyenes applikáció azok számára is érdekes lesz, akik mélyebben szeretnének zeneelmélettel foglalkozni, de azok is ugyanúgy tudják használni, akik csak egyszerűen zenélni akarnak, egymásnak muzsikálni.

– Mi adta az inspirációt az applikáció kifejlesztésére?

– Mint zenész, én is átestem ezen a fázison, és sok kollégával beszélgetve megbizonyosodtam arról, hogy a legtöbben ugyanilyen élményeket szereztek. Emellett számos zenetartárt, a környezetemben lévő szakmát is megkérdeztem, hogy lenne-e igény egy ilyen eszközre. Az ő visszajelzéseik alapján fejlesztettük a funkciókat, de a bevezetés ingyenes időszakában is várjuk a tapasztalatokat, hogy ezek alapján tudjuk továbbfejleszteni az applikációt.

– A korábbi applikáció-fejlesztési tapasztalatok miként használhatók fel egy új munkánál?

– Mára már sokkal magabiztosabban kezeljük azokat a szoftvereket, amikkel dolgozunk, ezeket a tapasztalatokat be tudjuk építeni az új munkáinkba. Célirányosabbak vagyunk, így képesek vagyunk gyorsabban megoldani az aktuális problémákat. Most fejezünk be egy biokémiát oktató applikációt, amelyben játékosan adjuk át az egyetemi hallgatóknak az ismeretanyagot. Ugyan ez a fejlesztés teljesen más, mint a korábbiak, de hasonló programkódokkal föl lehet építeni, csak éppen az aktuális problémára opcionálva.

– Az agyhullámok mérésére kidolgozott applikáció esetében már gyakorlatot szereztek abban, hogy egy szellemi tulajdont miként kell védeni, hogy azt más ne használhassa. Vélhetően ez a tudatosság a többi munkájukban is jelen van.

– Valóban így van, erre az aspektusra kiemelten figyelünk. Viszont ez egy olyan terület, amely igen speciális jogi szaktudást feltételez, így nagyon jó, hogy a kamaránál igénybe lehet venni ilyen segítséget. A megbízókkal, együttműködő partnerekkel kötött szerződések is sokszor olyan kitételeket tartalmaznak, amelyeknél megnyugtató, ha van szakértő támogatás, amit egyébként minden esetben megkaptunk a kamara illetékes munkatársától. Örülök, hogy erre a területre idejekorán kinyílt a figyelmünk, így az általunk létrehozott szellemi termékek megfelelő védelmet kapnak. Ennek ott is jelentősége van, amikor nem a saját projektjeinken dolgozunk, hanem megbízásra, hiszen ilyen munkákat is vállal cégünk. Ezekben az esetekben pontosan definiálni kell, hogy kit milyen jogok illetnek meg, hiszen ez mind a megbízót, mind a megbízottat, de a felhasználókat is védi.

K.T.