Életbe lépett a közel zéró energiaigényű épületek szabályozása

A kamara decemberben zárult projektje, az EN-EFF megpróbált segítséget nyújtani a felkészülésben.

Az „Új képzési koncepciók az energiahatékonyság érdekében” című projektben három magyar és három horvát megye vett részt. A projektvezető a Varazsd Megyei Horvát Gazdasági Kamara volt. További horvát résztvevők Muraköz, Kőrös és Prigorje megye.  A magyar partnerek a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és a Somogy Megyei Vállalkozói Központ Közalapítvány voltak. A partnerség célja a horvát-magyar határ mentén az energiahatékony épületekről való képzési koncepció kialakítása, valamint minél szélesebb közönség tájékoztatása a közel zéró energiaigényű épületekről, fogalmakról, mivel 2018. december 31-el az uniós szabályozásoknak megfelelően új kötelező szabványok lépnek hatályba.

A partnerek workshopokon és szakmai tréningeken népszerűsítették a projekt keretében összeállított képzési tananyagot, amelyet idén a horvát partnermegyék szakközépiskolái beemeltek a tantervükbe. A pécsi képzés résztvevői 2018. október 18-19-én megismerkedhettek az nZEB épületgépészeti, épületautomatizálási és szabályozási technikai fogalmakkal, aktuális szakmai megoldásokkal. A helyi építészek bemutatták a legújabb energiahatékony kísérleteket, kutatási folyamatokat. A program során közreműködött a PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar, melyről Cakó Balázs, Dr. Háber István és Dr. Kistelegdi István tartottak előadásokat. A workshopok szakmai anyagának összeállításában közreműködtek a Kamara Dél-Dunántúli Építőipari Klaszterének tagjai. Így például Magyari Csaba az MB-Bau Kft. ügyvezető tulajdonosa az alacsony energiaszintű épület kivitelezését mutatta be. A projekt során az oktatási tananyag horvát és magyar szakértők közreműködésével került kidolgozásra, első sorban szakemberek, vállalkozók számára. Azzal a céllal készült, hogy az érintettek értesüljenek az uniós irányelvekről és megosszák egymással ismereteiket, választ kaphassanak kérdéseikre. A projekt kézikönyv és képzési tananyag tartalmazza a hőszigetelésről, nyílászárókról, kondenzációs kazánokról, égéstermék elvezetésről, hőszivattyúkról, szabályozott szellőztetési megoldásokról és termográfiai adatokról szóló legaktuálisabb információkat, melyekről kérdés esetén további tájékoztatás kérhető a www.pbkik.hu honlapon ITT.

A projektben számos pécsi és baranyai sikertörténet is bemutatásra került. A PBGSZ Nonprofit Kft. által működtetett Pécsi Kereskedelmi Központ épülete (volt pécsi kesztyűgyár) a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. Virtuális Erőmű Program keretében 2018-ban elnyerte az Energiahatékony Vállalat díját. Az elismerés oka, hogy takarékosan használják fel az energiát, továbbá annak egy részét maguk termelik meg a tetőn és a homlokzaton elhelyezett napelemekkel. A 2017-es év nemzetközi aktív ház díját egy pécsi ház nyerte el, 2018-ban pedig az E.ON az Energy Globe Magyarország Átfogó nyertese lett. Nemzetközi és országos szinten is elismertek Pécs és Baranya megye eredményei, mivel kiemelkedő példákat tudott felmutatni az energiahatékonyság területén.

 

Az EN-EFF projekt az EU támogatásával a Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósult meg.

 

EN-eff logók