„A szakmám és a munkatársaim iránti alázat számomra központi érték”

Az Erla Sound & Light évtizedek óta a fesztiválok és koncertek kihagyhatatlan szereplője. A vállalkozás egyik tulajdonosa és vezetője, Urbán Ernő irányításával országos tévécsatornák számára készülnek sorozatok, továbbá filmek a 2018-ban átadott nagykozári filmstúdióban. A kamara által Az Év Üzletembere Díjjal elismert szakember kitartó, odaadó és eredményorientált munkája révén a megye és Pécs városa felkerült a filmipar hazai és nemzetközi térképére.

–  A Filming in Pécs néven egyre ismertebbé váló kezdeményezésünk egyaránt elmozdult a külföldi és a belföldi megbízások felé. Olyan filmek gyártását szeretnénk idehozni, amelyből Pécs városa is profitálhat. Azon dolgozunk, hogy Pécs és közvetlen vonzáskörzete mint helyszín felkerülhessen a világ, de legalábbis Európa filmes térképére. Úgy gondolom, hogy ezzel a vízióval támogatjuk a város törekvéseit is. Az elvégzett munka ellenértékén túl a városban hasznosulhat az a bevétel is, amit a stáb tagjai a vendéglátóhelyeken és a szállodákban költenek el – mondja Urbán Ernő az egyre sikeresebb vállalkozásról. – Egy éve működik a pécsi filmes műhely, ahová a régió hiánypótló szolgáltatásaként játékfilmeket próbálunk idecsábítanai, ezek mellett reklámfilmeket, kisjátékfilmeket, videóklipeket és televíziós produkciókat készítünk. Koprodukciós együttműködést alakítottunk ki többek között egy olasz és egy szabadkai céggel, amelyet most bővítünk egy kolozsvári kapcsolattal is. Számos európai filmes rendezvényen, fesztiválon keressük a kapcsolódási pontokat, amelyet a kamara Open4Business rendezvényén való részvétel is tovább erősít. Eddig elért eredményeink miatt számos megkeresést kapunk, így szinte folyamatosan forognak a kamerák a filmstúdióban.

– Milyen lehetőségek kínálkoznak a pécsi filmezést tekintve?

– A filmes, tévés vonal nagyon jó katalizátora lehet a helyi gazdaságnak, ugyanis megvan hozzá mindenünk. A filmstúdió gazdaságélénkítő hatása multiplikátorként jelentkezik abban a tekintetben, hogy egy Pécsett forgatott film rengeteg hozzá kapcsolódó üzletágat megmozgat a területfoglalástól a sminken át a személyzet ellátásáig. Nem nagy produkciókra vágyunk, hanem olyan méretűekre, amelyek illeszkednek ehhez a városhoz, a technikai, műszaki és infrastrukturális lehetőségeinkhez, humán erőforrásunkhoz. Ezeken a területeken fontos a folyamatos fejlesztés és képzés, amelyre nagy hangsúlyt fektetünk. Ez a törekvés elsősorban nem rólunk szól, hanem mindenkiről, aki a mozgókép-gyártás, a digitális tartalomszolgáltatás területén és annak határterületein dolgozik, tanul vagy képzéseket szervez.

– A vállalkozás évek óta aktív tagja a Kreatív Ipari Klaszternek. Ez miként járult hozzá a sikerhez?

– A kapcsolatépítés terén nagyon sokat köszönhetünk a klasztertagságnak. A klaszter egy laza szövetségben egymással dolgozó, egymást segítő vállalkozások összessége. Többek között az egyik közösen szervezett program által tudtunk felvenni egy kollégát a cégbe, de nagyon sokat segít a munkaerő-megosztásban is. Nagy örömmel járok a különböző rendezvényekre, ahol igazán jó beszélgetésekre nyílik lehetőség, ezekből rengeteget tanulok én magam is.

– Mire ösztönzi vagy kötelezi Az Év Üzletembere Díj? Miként hat ez az elismerés a jövőbeni munkájára?

– Különleges mérföldkőnek számít ez a díj a szakmai pályafutásomban. Nagyon nagy megtiszteltetés volt átvenni a díjat. Ösztönzőleg hat rám és bizonyítja, hogy az eddig befektetett energia, valamint a hivatástudat meghozza a gyümölcsét. Ugyanakkor arra kötelez, hogy a szakmám és a munkatársaim iránti alázatot továbbra is központi értékként vigyem tovább a mindennapjaimban.