Mesterséges intelligencia a tetőcserépgyártásban

Világszínvonalú, a 21. század technikáját alkalmazó fejlesztésbe kezdett két baranyai vállalkozás: a Közép-Európában élenjáró technikai, technológiai színvonalon beton tetőcserepet gyártó bólyi székhelyű Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. megbízásából olyan vizuális ellenőrző rendszert fejleszt a hardver- és szoftverfejlesztő, egyedi megoldásokat nyújtó pécsi RG Net Kft., amely a gyártás különböző fázisaiban képes kiszűrni a hibás cserepeket. A hazánkban úttörőnek mondható konstrukcióban a mesterséges intelligencia is szerepet kap és az innovációs folyamat már az ipar4.0 szellemében zajlik. A két cég egymásra találásban jelentős szerepe volt a kamara főtitkárának.

– Jelenleg emberi közreműködéssel szűrik ki a cserépgyártás során a hibás cserepeket. Először a gyártósorról lejövő termékeket ellenőrzik, majd az érlelőt elhagyó cserepek ismét átesnek egy vizuális vizsgálaton. Mindkét esetben a gyártó munkatárs szűri ki a hibás termékeket, ami roppant fárasztó és több hibalehetőséget rejt magában. Ezt szeretné kiváltani egy korszerű rendszerrel a gyártó – foglalja össze röviden Herbály István, az RG Net Kft. ügyvezetője az együttműködés lényegét. – A Terrán korábban is kereste a megoldást, azonban a felkínált műszeres vizsgálatok nem vezettek eredményre. Ekkor jöttünk mi a képbe, hiszen olyan egyedi rendszereket fejlesztünk az ipar számára, amelyek a manapság „divatos” gépi látást, a mélytanulást, a mesterséges intelligenciát használják. Az együttműködésünk célja egy box megépítése, amelyben egy kamera folyamatosan figyeli a cserepeket, és megtanítjuk a rendszernek, hogy melyik cserép jó, melyik nem, így a mesterséges intelligenciával dolgozó hálózat ki tudja szűrni a hibás darabokat és jelzi a problémát. A kamerás egység mögött egy képfeldolgozó szerver elemzi a képeket, hardvereleme és egy nagyon erős szoftvereleme is van a berendezésnek. A rendszer speciális, nagyfelbontású kamerákat igényel, amelyeket a mesterséges intelligenciás alkalmazásokhoz fejlesztettek. Ez tulajdonképpen egy K+F projektnek is tekinthető, hiszen korábban nem csinált ilyet senki.

– Hol tart most a projekt?

– Jelenleg a szerződéskötés szakaszában vagyunk, tavaly nyár óta dolgozunk a projekt előkészítésén. Mostanra alakult úgy a helyzet, hogy hozzáférhetővé és megfizethetővé vált a technológia, amivel meg lehet oldani a feladatot. A szerződéskötés után megkezdjük a konkrét megvalósítást, így mintegy fél éven belül el is készülhetünk. Először a bólyi gyártósorra alakítjuk ki a boxot, ez lesz a pilot projekt, és ha ott jól működik, a cég összes gyártósorán – ez mintegy 25-30 gyártórészleget érint – bevezetik.

– A Terrán hazai és külföldi gyáraiban naponta 300 ezer db cserepet gyártunk olyan technológiával, ami szinte nem is igényel emberi beavatkozást. A gyártósorok automatizáltak, a távolról, számítógépekkel vezérelt robotok gyorsan és hatékonyan dolgoznak. A gyártás hatékonyságának, valamint a termék minőségének növelésére folyamatosan keressük a legújabb megoldásokat – tájékoztat Gódi Attila, a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. ügyvezetője. – Nagy a kihívás a termékeinkkel kapcsolatban, hiszen a cserép egy olyan építőanyag, amely évtizedeken, generációkon keresztül hivatott megvédeni az időjárás viszontagságaitól az épületeket és a bennük élő embereket. Ezért roppant fontos a minőség. Mivel bányászott alapanyagokból dolgozunk, sohasem ugyanolyan a homok, a cement, és mivel rendkívül nagy mennyiséget gyártunk, ezért a minőségbiztosítás oldaláról jelentősek az elvárások. Ezért a legmodernebb technológiákat vesszük igénybe a termék gyártása és a minőség ellenőrzése során. Ha a mostani fejlesztés elkészül, az nagy előrelépés lesz a számunkra. Külön öröm, hogy a helyben lévő műszaki-technológiai intellektuális hátteret tudjuk felhasználni és integrálni a gyártásunkba.

– Milyen előnye van, hogy helyben áll rendelkezésre partner a fejlesztéshez?

– Egyrészt érzelmi oldala is van, hogy itthon tudjuk megoldani ezt a problémát, ez büszkeséget és megelégedettséget jelent számunkra. Másrészt az RG Netben olyan magas kompetenciával bíró, a modern high-tech technológiákhoz értő csapatot találtunk, ami hozzásegíthet bennünket az alaptevékenységünk, kompetenciánk továbbfejlesztéséhez. Az együttműködésünknek számos előnye van, a földrajzi közelség mellett említhetem a gondolkodásmódbeli könnyebbséget is, de azt is, hogy a kollégák korábbról már ismerték egymást. Természetesen nem hanyagolhatók el a költségtényezők sem, hogy a partnerrel való egyeztetéshez nem kell repülőre ülni, elég csak átgurulni a szomszéd utcába, ez a gyorsaság, a hatékonyság szempontjából páratlan. Azt gondolom, hogy az együttműködésnek egyéb kihatása is lesz a technológiánkra nézve, már most tudjuk, hogy nem ez lesz az egyetlen projekt, amelyet a két cég közösen valósít meg.