Az iskolai vegyszerek kereskedelmében piacvezető Magyarországon a Szkarabeusz

Ha sokan vannak a piacon, találjuk meg azt a szegmenst, ahol a mi cégünk tud érvényesülni – többek között ezt a stratégiáit is követte működése során a 25 éve laboratóriumi vegyszerek, eszközök, berendezések fejlesztésével, gyártásával, vegyipari alapanyagok kereskedelmével foglalkozó pécsi Szkarabeusz Kft. A családi vállalkozást vezető okl. vegyészmérnök, Czakó György azt mondja, fontos a piacon való folyamatos jelenlét, hiszen így jó eséllyel fordulnak hozzájuk jelentős szakértelmet igénylő egyedi megbízásokkal is.

– A kereskedelemnek egy teljesen speciális részével foglalkozunk, ami a különböző laboratóriumokban használatos anyagok, eszközök, műszerek, az egyes technológiákhoz szükséges vegyi anyagok beszerzését, eladását jelenti. Sokszor tapasztaljuk egy ügyféllel való beszélgetés során, hogy tulajdonképpen nem is tudja pontosan, hogy mit is szeretne, mert mondjuk csak egy megbízást teljesít, ezért gyakran korrigálnunk kell a megrendelést, esetleg mást kell javasolnunk az eredetileg kért tételek vagy mennyiségek helyett, mert azok jobban illeszkednek az adott feladat elvégzéséhez. Így olyan szakmai kompetenciával, tapasztalattal vagy már meglévő tudással rendelkező munkatársakra van szükségünk, akiknek ez nem jelent nehézséget. Ezért sem könnyű a kereskedelemnek ezen a területén boldogulni – foglalja össze röviden Czakó György a mindennapi kihívásokat. – Azzal is számolnunk kell, hogy 15 éve gyakorlatilag az egész világpiac jelen van Magyarországon. A legprofibb amerikai, német, francia, olasz, svéd cégek, illetve az utóbbi években már a kínaiak is, akik nyomott áraikkal jelentősen befolyásolják a kereskedelmet. Ezért folyamatosan figyelni kell, és meg kell találni a piaci réseket, ahová még beférhet a cégünk.

– Miként változik a piac és ehhez önök hogyan tudnak igazodni?

– Várhatóan nagyon sok pénzt fektetnek kutatás-fejlesztésbe a következő években, és számítani lehet rá, hogy kiéleződik a harc. Erre fel kell készülni, például szükséges hozzá egy jó beszállítói cégháló, amely kiszolgál bennünket. Ugyanúgy fontos pl.  az informatikai infrastruktúra és olyan munkatársak, akik jól és pontosan tudják kezelni ezeket a rendszereket. Sajnos nehéz ilyen munkatársat találni vagy kinevelni. A hazai piac 60-70%-a Budapestre koncentrálódik, a régiót mi könnyebben el tudjuk látni és hamarabb megtalálnak bennünket a közelben. De a budapesti piacon is ott vagyunk, egy raktár-irodát is fenntartunk a fővárosban.

– Miben tudnak önök többet vagy mást, mint a versenytársak?

– Azt mondom, hogy ha lehet, legyünk olcsóbbak, de ha nem vagyunk olcsóbbak, akkor legyünk gyorsabbak másnál, netán mind a kettő. Harmadrészt pedig sokat számít az ügyféllel való együttműködő magatartás kialakítása, azaz, hogy miként beszélünk velük, visszakérdezünk-e, kijavítjuk-e az esetleges tévedéseiket. Ez nagyon fontos része a kapcsolatnak.

– Milyen partnerszerzési stratégiát követnek?

– Azt látjuk, hogy csak a lokális piac nem lenne elég az életben maradásunkhoz. Mi úgy terjeszkedünk, hogy igyekszünk olyan helyeket találni, ahol mások nem szívesen érvényesülnek, erre a legjobb példa az iskolai (általános és középiskolai) vonalon a vegyszerek kereskedelme. Itt egy olyan piaci résre leltünk, ahol nagyon kevesen vannak, külföldiek szinte egyáltalán, hiszen itt igen kis mennyiségekkel kell dolgozni. Nekik ez nem éri meg. Az egész országból vannak partnereink, ebben a szegmensben például piacvezetők vagyunk Magyarországon.

– A vállalkozás milyen más vállalkozásokkal, szervezetekkel működik együtt a siker érdekében?

– Azt valljuk, hogy együtt könnyebb, ezért nem vagyunk magányos farkasok, több külföldi és belföldi partnerrel is együttműködünk. A kereskedelmi vonalon talán 5-6 nagyobb, laborvegyszerekkel foglalkozó kereskedelmi cég van, abból háromnak a vezetője évfolyamtársam volt az egyetemen. Nagyon jó barátságban vagyunk, amiben tudjuk, segítjük a másikat és ha baj van, akkor is számíthatunk egymásra. Természetesen a kamarával is jó kapcsolatot ápolunk.

– Merre tart a vállalkozás?

– Lassan aktuálissá válik a generációváltás a cégvezetésben, a lányom szintén kémiai területen végzett, ő veszi majd át az irányítást. Nagyon sok függ attól, hogy Magyarországon hogyan változik a jövőben vásárlói oldalon a piaci szereplők kondíciója, a kutatás-fejlesztésbe áramló plusz pénzek milyen új közreműködőket hoznak. A sok bizonytalansági tényező miatt nemigen lehet hosszú távra előre tervezni, ezért ahogy eddig, ezután is mindent megteszünk, hogy a partnereinket a lehető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki.

Kis Tünde