„Lassulj be, ez Palkonya!”

Palkonya – figyelembe véve a villányi borvidék idegenforgalmi lehetőségeit és előnyeit – sajátos utat választott, amelybe a község vállalkozóit is maximálisan sikerült bevonni. Beck Engelbert Joakim polgármesternek nagy szerepe van Palkonya egyre nagyobb idegenforgalmi vonzerőt jelentő működtetésében, valamint a gasztrofalu megteremtésében. Munkáját a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Siklósi Idegenforgalmi Díjjal ismerte el.

– Miként illeszkedik a térség turisztikai kínálatába Palkonya?

– Palkonya a Villányi Borvidék része, egyben legromantikusabb települése, ahova nem csak borozni, hanem pihenni és lelassulni is érkeznek látogatók. Nemhiába „Lassulj be, ez Palkonya!” a település szlogene. Villánnyal, illetve a régió többi idegenforgalomra épülő településével nem versenyezni kívánunk, hanem kiegészítő szolgáltatásokat szeretnénk nyújtani. A település méretei és lehetőségei szerint mi kisebb csoportokra építünk, családiasabb hangulatú légkörbe várjuk a vendégeket, s amink van, abból építkezünk és azt erősítjük. Őrizzük a hagyományainkat, de emellett nagyon trendinek is számítunk, ezért is szeretik annyira a falut a vendégek.

– Mik a sajátosságai Palkonyának, amely vonzó lehet az odalátogatók számára?

– Palkonya egyutcás falu, többségében helyi védettséget élvező parasztházakból áll, amely már önmagában megadja a település vonzó atmoszféráját. Sajátos az 53 présházból álló pincesor az előttük elterülő pincedombokkal, amelynek igazi romantikus hangulata mindenkit magával ragad. A templomunk pedig Magyarország egyik legszebb körkupolás temploma.

– Milyen programokkal élénkíti az idegenforgalmat Palkonyán az ön által vezetett önkormányzat?

– A tematikus, kisebb rendezvényeket részesítjük előnyben, a falu legújabb rendezvénye a Kenyér illata volt tavasszal, és akkora sikere volt, hogy minden képzeletünket felülmúlta a látogatószám. Ezen a rendezvényen a különböző udvarokban, pincékben pékek sütötték a kenyeret, hagyományos kovászos eljárással, amelyek mellé természetesen a borosgazdák kínálták a boraikat. Így tudjuk bevonni a helyi lakosságot, a vállalkozókat és a szállásadókat is egy-egy programba. A nagyobb fesztiválunk a Pünkösdi Nyitott Pincék, amelyet idén 25. alkalommal rendeztünk meg, ide 8-10 000 látogató szokott érkezni 2 nap alatt.

– Hogyan működnek együtt a helyi vállalkozókkal az idegenforgalom élénkítése érdekében?

– Rendkívüli összefogás jellemzi a lakosságot és a helyi vállalkozókat. Mindenki tenni akar és tesz is a faluért, vannak, akik rendezvényeket szerveznek, van, aki bort értékesít, más vendégházat üzemeltet, már 3 étterem is működik a faluban, az egyik portán például kitűnő házi süteményeket kóstolhatunk, én magam pedig kézműves fagylaltot készítek. Igyekszünk minden megmozdulásunkat úgy szervezni, hogy mindenki részt tudjon benne venni, mert így erősítjük egymást és az összefogás eredményeképp a falut is.

Kis Tünde