Biológiailag lebontható kukorica alapú „műanyag” Komlóról

Az elmúlt időszakban biológiailag lebomló műanyagok ipari felhasználhatóságát célzó kutatás-fejlesztési projektet indított a RÁK Antenna Gyártó Kft., a biológiailag lebomló gyártástechnológia jelentősen hozzájárulhat a környezeti terhelés csökkentéséhez. A 150 fős komlói vállalkozás többek között műanyag fröccsöntő, festő, sajtoló, forgácsoló és szerszámkarbantartó részleggel működik, 1992 óta autóipari beszállító. Termékeik megtalálhatók a Suzuki, az Opel és a Porsche gépkocsikban, autósboltokban, ugyanúgy, mint a szórakozás és a vízi közmű területein. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Rajnai Norbert ügyvezető munkáját Jánosi Engel Adolf Díjjal ismerte el.

– Mi alapozta meg a folyamatos fejlődést az elmúlt évtizedekben a cégben és ma melyek a legfőbb kihívások önök előtt?

– A sikeres vállalkozásnak sok összetevője van. Először is a generációkon keresztül átadott gondolkodásmód. Dédapámnak malma volt, édesapám 1968-tól lett vállalkozó, ahogy akkor nevezték „maszek”. 1978-ban fékcsövek gyártásával indítottuk az autóipari tevékenységünket, amibe már gyerekként besegítettünk a testvéremmel. 1980-ban kezdtünk autórádió antennákat gyártani a családi házunk melletti garázsban. 1991-ben a garázshoz épített melléképületekben kezdtük meg a Suzuki gyárba szállított antennák előállítását. Az 1990-es években 10 fős vállalkozásunkat mára 150 fős cégcsoporttá fejlesztettük.

– Mi jelenti a sikert a RÁK Antenna működésében?

– A sikerhez hozzájárult a jó munkatársak megtalálása, a folyamatos fejlesztés, a beruházás, az uniós támogatások elnyerése, a tanulás, a kollégák oktatása, a család összefogása és az égiek segítsége. Mára a fő profilunk a műanyag fröccsöntés, a festés, lakkozás tömeggyártásban. 2007-ben építtetünk egy automata robotizált festőüzemet is, így nemcsak a Suzukikba, de a Mercedes, BMW gépjárművekbe is gyártunk alkatrészeket.

– Milyen szerepet játszik a vállalkozás életében a kutatás-fejlesztés és most min dolgoznak?

– Most fejeztünk be egy 2,5 éves, 800 millió Ft összköltségű kutatás-fejlesztést biológiailag lebontható kukorica alapú „műanyag” létrehozására, amellyel az ipar számára is alkalmassá tudtuk tenni a PLA alapanyagot gazdaságos tömeggyártásban.

Fejlesztésünk következtében a termékfejlesztéstől, a fröccsöntő szerszámok tervezésétől, gyártásától a PLA alapanyag összetételtől a kompaundáláson keresztül a fröccsöntésig, a saját laborunkban történő anyagvizsgálatokon keresztül a késztermékek legyártásáig alkalmasak lettünk nem csak általános használatban lévő termékek gyártására, hanem akár autóipari követelményeknek megfelelő alkatrészek előállítására is.

Jelenleg további egymilliárdos fejlesztést hajtunk végre kapacitásbővítésként. A következő feladatunk ezen kapacitás kollégákkal való gyártási felfuttatása, valamint a PLA alapanyag minél szélesebb alkalmazása a mindennapokban használt műanyag termékek kiváltására, a környezetterhelés csökkentésére.

Kis Tünde