Megismerték a világban a fekedi stifoldert

A fine dining élelmiszerek Oscar-díján 3 kimagasló díjat nyert idén egy baranyai családi manufaktúra, a Fekedi Stifolder. A Great Taste Awards 2019 eredményhirdetésén Londonban a szalámik kategóriájában három csillagos minősítést kapott a 100% szürkemarhából készített Fekedi Busó Stifolder csípős változata, a vállalkozás másik két szalámija pedig két csillagot. A három csillag a legmagasabb elismerést jelenti, amit 2 spanyol chorizo és 1 angol szalámi mellett egyedül a magyar stifolder érdemelt ki. Ezzel a Fekedi Stifolder lett a világ legjobb és legeredményesebb szalámigyártója 2019-ben. Pedig a vállalkozás az elején nem is stifolderkészítésbe akart kezdeni.

– Bólyban a Montenuovo hercegi uradalomnak volt egy rokfortsajtgyára, és amikor utánajártam ennek, kiderült, hogy mindenhol a világon, ahol sajtüzem működik, ott minőségi sertésnevelés is van. A sajtkészítés mellékterméke, a tejsavó tápanyagban, nyomelemekben, vitaminban, fehérjében gazdag és kitűnő sertésnevelésre. Ezért is volt meg Bólyban a stifolder előállításához szükséges szaktudás, amit a betelepülő németek hoztak magukkal – kezdi a Fekedi Stifolder, azaz a vállalkozás történetét Papp Gábor ügyvezető. – Ahogy Pármában a sonkakultúra a meghatározó, nálunk a stifolder a specialitás. Arra gondoltunk, hogy ezt újjá kellene építeni. Sikerült megvennünk Fekeden egy gyönyörű parasztgazdaságot és szerettünk volna egy kis gasztroturizmust csinálni, csoportokat fogadni, szálláslehetőséget biztosítani. Mivel akkor nem találtunk semmiféle pályázati lehetőséget az infrastruktúra fejlesztésére, azt gondoltuk, hogy a termék oldaláról közelítünk a célunk felé.

– Ami annyira jól sikerült, hogy igen rövid idő alatt híre ment a kiváló minőségnek.

– Igen, mi sem gondoltuk, hogy ilyen gyorsan megérkezik a siker, bár nagyon sok munkánk van benne. Kezdetben 3 féle stifolderünk volt, rendezvényeken kóstoltattuk és árusítottuk. Nagyon kedvező volt a fogadtatás. Még 1 éve sem árultuk a szalámikat, amikor egy ismert hazai gasztrobloggerek által szervezett versenyen a fekedi stifoldert találták a legjobbnak. Majd a Magyar Gasztronómiai Szövetség nagyszabású szalámitesztjén a paprikás szekciót nyerte meg a termékünk, de az abszolút győztes is a fekedi füstölt lett. Emellett több kisebb díjat is begyűjtöttünk itthon, sőt Horvátországban is nyertünk versenyt a stifolderrel.

– Hogyan került a baranyai szalámi Angliába?

– Egy személyes kapcsolaton keresztül, kicsiben jelentünk meg az ottani piacokon, majd egy kinti magyarok által működtetett importőr vállalkozás figyelt fel ránk és ők mondták, hogy szenzációs a termékünk, szorgalmazták, hogy induljunk el a Great Taste Awards-ön.

– A közelmúltbeli hatalmas siker után most hogyan fejlődik tovább a vállalkozás? Mi a következő lépés?

– Az ismertség nem jelent automatikusan tömeges értékesítési lehetőséget, de azért a lakosság és a csúcsgasztronómia felől is megélénkült a kereslet. A megoldandó feladatunk az, hogy miként tudjuk a keresletet összehangolni a termék életritmusával, az érleléssel. De az is kihívás, hogy nem lehet sokáig tárolni a stifoldert, mert akkor veszít az értékéből. Már működik a webshopunk, szeretnénk közvetlenül megtalálni azokat a vásárlóinkat, akiknek a magasabb minőségre van igényük. Ezért is készítettünk a stifoldereinkhez egy exkluzív díszdobozt, amellyel kifejezetten a céges ajándékok piacát céloztuk meg. Idén egy szélesebb vállalkozói körrel is szeretnénk megismertetni ezt, hogy az év végi cégajándékoknál számolhassanak ezzel lehetőséggel. A másik irány pedig, hogy látjuk, szükség van valamilyen viszonteladói vonalra a prémium delikátesz üzletek felé, ehhez is keressük a lehetőségeket. A közeljövőben pedig Bólyban nyitunk egy kisüzemet, hiszen valamilyen szinten növelnünk kell a kapacitásunkat.

– Az eredeti terv megvalósítása egy kicsit másképp alakult. Ezt miként kezelte a vállalkozás?

– Azt gondolom, hogy a kisvállalkozások nagy előnye a rugalmasság. Nem vagyok sem húsipari, sem tejipari szakember, sőt még állatot sem tartottam. Eddig projektekkel, kommunikációval, marketinggel foglalkoztam és a stifolder csak hobbinak indult, aztán sokkal komolyabbá vált. Rengeteg segítséget kaptunk és kapunk a mai napig szakemberektől, mindenki nagy szeretettel dolgozik ezen az „ügyön”. Természetesen nem mondtunk le az eredeti tervünkről, hogy a helyi értékekre, no meg a stifolderre alapozva létrehozzunk Fekeden egy turisztikai szolgáltatást, amely a gasztroturizmusra építve családok, céges csapatépítő programok fogadását, csoportok elszállásolását teszi lehetővé. És ahol természetesen meg lehet kóstolni a világ egyik legjobb szalámiját is.