A kultúra és kreativitás ünnepe Pécsett

Pécs egy kreatív és modern város, ahol a kreatív ipar szerepe dinamikusan növekszik. Ezt támogatva álmodta meg és rendezte meg a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara immár hatodik alkalommal a DesignPécs programsorozatot. A rendezvény célja, hogy bemutassa a régió kiemelkedő kreatív ipari képviselőit és a Pécsi Tudományegyetem művészeti és tervezői műhelyét, ezzel felvonultatva a helyi tervezői erőforrásokat és a lehetőségek tárházát.

Az érdeklődőket sokszínű programok várták, melyeken megismerkedhettek a Baranyában kiemelkedő kreatív ipari vállalkozásokat. A kiállításokon túl workshopok keretében aktívan is részesei lehettek az alkotás örömének a pólónyomástól egészen a kalácssütésig.

Újdonság volt a belvárosban zajló kirakatverseny, mely arra irányult, hogy bemutassa a helyi termékeket, dizájnerek munkáit, és az ipari formatervezés termékeit is, így láthatóságot biztosítva a kulturális és kreatív iparban tevékeny vállalkozásoknak. A színes és igényes kirakatok felkeltették a járókelők figyelmét mind a pécsi lakosok, mind a turisták körében. Több időt töltöttek a sétálóutcán, illetve nagyobb számban tértek be a boltokba. A nézelődők szavazhattak is kedvencükre, melyet a DesignPécs közösségi oldalán osztottak meg egymással a követők. Erre a Cult-CreaTe projekt keretében került sor.

 

Az ünnepélyes megnyitó keretében helyi divattervezők új kollekciói kerültek bemutatásra, illetve modern táncos bemutató szórakoztatta a vendégeket a Trezor Rendezvényházban. A kirakatverseny nyerteseit a szakmai zsűri hirdette ki négy kategóriában.

Idén először a szervezők egy olyan egyedülálló kiadványt is megjelentettek, mely Dizájn Térkép néven látta meg a napvilágot. Ennek egyik oldalán Pécs belvárosa látható, rajta megjelölve a DesignPécs Hét rendezvényeinek programjai és azok helyszínei (galériák, vendéglátó ipari egységek, kamara stb.). A térkép másik oldalán számos helyi vállalkozás elérhetősége jelenik meg, akik a kreatív ipar jelentős helyi képviselői pl. a divat, a film és média, a kerámia, a dekor és az alkalmazott dizájn területeken.

A programsorozat elsődleges feladata az volt, hogy a szervezők felhívják mind a helyiek, mind a Pécsre látogatók figyelmét arra, hogy milyen érték és változatosság jellemzi a helyi ipart. Fontos, hogy tisztában legyenek vele, nem szükséges külföldre menni, ha minőségi alapanyagokra van szükség, hiszen már sok esetben a szomszédunkban lakozik. Ennek kettős szerepe az iparágak fejlődésének támogatása és azok turizmusra gyakorolt jótékony hatása.

 

A résztvevő vállalkozások számára készült kérdőív kitöltése segíti a kamara munkáját, hogy a visszajelzések alapján jövőre is színvonalas esemény lehessen a DesignPécs.