Csak minőségi teával lehet a piacon maradni

Egyáltalán nincs könnyű helyzetben az a hazai vállalkozás, amely a saját gyártású gyógyteáit kívánja forgalmazni. Míg Nyugaton szigorú szabályokhoz kötik a külföldről behozott teák – akár mennyiségbeli – piacra kerülését, addig hazánkban szinte bárki, bárhonnan származó, bármilyen összetételű teakeveréket forgalomba hozhat. A pécsváradi Mecsek-Drog Kft. 25 éve készíti minőségi alapanyagokból gyógy- és élvezeti teáit, mint Kakas Sándor ügyvezető mondja, a piacon való maradás titka egyértelműen a kiváló minőség. És az a kereskedői koncepció, amelyet nem téveszt szem elől a vállalkozás.

– 25 évvel ezelőtt a minőségbiztosítás megkövetelte, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyével forgalmazzuk az általunk készített teákat. Mivel gyógyhatású termékekről volt szó, ezeket az engedélyeket 2 évenként meg kellett újítani. Az volt a szerencse, hogy ezeket a teákat olyan nagykereskedések forgalmazhatták, ahol a forgalmazást isminőségbiztosítás követte, a termékeinket gyógyszertárakban, gyógynövényboltokban árusították – eleveníti fel a kezdeteket Kakas Sándor. –Aztán a piac mást is követelt, például azt,hogy legyenek monoteák, élvezeti teák, zöld tea, annak ízesített változatai, feketetea, és átalakult az egész forgalmazási piac. Ez a markánsváltozásfőleg az Európai Unióba való belépésünk után volt tapasztalható, mert a nagy kereskedelmi láncok Magyarországra jövetelével a polcokonmegjelentek a külföldi teák, a hazai gyártókat pedig nem ismerték, ezért csak mutatóba kértek tőlünk terméket. Mivel nem volt magyar tulajdonú nagykereskedelmi hálózat, igen nehezen vihettükbe a hipermarketekbe a termékünket. Például polcpénzt kellett fizetnünk, nem is keveset, magunknak kellett reklámoznunk a teáinkat az összes többi világmárkával szemben. Majd záros határidőn belül azt mondták, hogy nem elég a forgalom, és kitették a termékeinket az áruházból.

– Mi hozott áttörést ebben a helyzetben?

– Azt látni kell, hogy nem tudunk minden tea mellé országos reklámotadni, és az emberek nagyon nehezen fogadják beaz újat. A megoldást a hazai nagykereskedelmi cégek megjelenése jelentette, amelyek a kisebb drogériákat, a kisebb üzleteket is ellátják, így rajtuk keresztül vezetett az út akár a nagyobb drogériákba is, mert ezek a láncok befogadnak terméket a nagykereskedőktől. Az értékesítés másik módja, hogy van olyannagy áruházlánc a partnereink között, amelynek saját márkás termékeként gyártunk teát. Ha pedig már megfelelőképpen erős az ember, akkor egy saját bolthálózatot is létre tud hozni.

– Milyen változást jelentett az internetes kereskedelem elindítása? Hiszen már régóta rendelkezik webshoppal a Mecsek-Drog.

– Szélesebb körű ismertséget hozott. Azokon a kistelepüléseken is hozzájutnak a vevők teáinkhoz, ahol nincs nagyobb gyógynövénykereskedés. Ennek hatására hétről hétre növekszik az eladásunk.

– Mivel lehet a piacon maradni, ha ennyirenehéz a helyzet?

– Sajnos Magyarországon nincs korlátozó szabály a külföldi termékek jelenlétére. Szerettem volna a gyógyteáimat Németországba és Ausztriába exportálni, de 9 hónap tárgyalás után egy bécsi cégtől azt a választ kaptam, hogy amíg a német-osztrák gyártó hasonló típusú terméket gyárt és a tulajdonos német-osztrák, addig nem vásárolnak külföldről. Úgy tudunk létezni, hogy folyamatosan hirdetünk országos szaklapokban, televíziókban, ahol bemutatjuk a teáinkat, és a vásárlók ez alapján keresik a termékeinket. Az éves árbevételünk jelentős részét országos reklámra fordítjuk. Nagyon kényesek vagyunk a minőségre is, egy világmárka például megcsinálta azt, hogy a kamillateába szárat tesz, a fás szár pedig befogadja a folyékony aromát. Ez teljesen megengedhetetlen. Ezért nem akarunk partnerei lenni az ilyen típusú cégeknek. Mi a minőség mellett köteleztük el magunkat, csak minősített és lehetőleg hazai alapanyagból dolgozunk.

– Mi jelenti ma a legnagyobb kihívást a cég kereskedelmében?

– A legnagyobb kihívást az ellenőrizetlen minőségi és mennyiségi piac jelenti. Én a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács oszlopos tagja vagyok 25 éve. Magyarországon készítettünk egy felmérést, ma kb. 12 ezer fajta teát lehet kapni, Németországban nagyságrendileg pont a tizedrészét, 1000–1200 féle teát forgalmaznak. Magyarországon ma bármit behozhatnak és eladhatnak.

– Mi határozza meg, hogy milyen új termékkel áll elő a cég?

– A népgyógyászati tapasztalatokat figyelembe véve állítunk össze az új teákat. Ebben nagy segítségünkre van dr. Szabó László Gy. emeritus professzor, aki a teákat alkotó gyógynövények egymásra hatásának országosan elismert szakembere. Figyeljük a fogyasztói szokásokat is, gyümölcsteáink ezen igények szerint kerültek piacra.

Kis Tünde