„Számomra az EEN-nel a kapcsolati háló bővítése az eddigi legnagyobb eredmény”

Általános tévhit, hogy az ipari gépek szén-dioxid-felhasználással járó szárazjeges tisztítása kevésbé környezetkímélő, mint a hagyományos tisztítási eljárások. Pedig a szárazjeges eljárás képes kiváltani a nagy karbonlábnyomot hagyó technológiákat, mivel gyorsasága miatt rövidebb a gyártósorok állásideje, a részleges karbantartások közben pedig kevesebb energiát használnak fel a kapcsolódó gépsorok, plusz számottevően kevesebb szennyezőanyag keletkezik. A szárazjéggel történő tisztítás további előnye, hogy a felületek nem roncsolódnak, de az eljárás gazdasági hasznossága sem elhanyagolható. Mindamellett a technológia számos szegmensben alkalmazható, mint például az élelmiszeriparban, a villamosiparban, a járműiparban stb. Az Európai Unióban széles körben használatos szárazjégszóró-berendezés forgalmazását és szilárd szén-dioxid (pellet) gyártását, kereskedelmét végző mohácsi MB-Alpha Kft. működése 17 éve alatt már számos helyen, így külföldön is alkalmazta ezt az eljárást. A cég 2004 óta kizárólagos magyarországi forgalmazója a belga CRYONOMIC ® technikának és a hozzá tartozó gépeknek, az értékesítés mellett szerviztevékenységet és a technológiával kapcsolatos szolgáltatásokat is végeznek. A cég jelenleg használt technológiájának fő előnye a környezetvédelemben rejlik, nemcsak Magyarországon, hanem Horvátországban és Ausztriában is dolgoznak, de svájci kapcsolataik is egyre erősebbek.

– Cégünk fő tevékenysége az ipari gázgyártás, mely során a cseppfolyós szén-dioxidot szilárd halmazállapotúvá alakítjuk át, vagyis szárazjeget állítunk elő. Magyarországon bányásszák a szén-dioxidot, ami növeli a karbonkibocsátást. Az általunk és a partnereink által folyamatosan fejlesztett technológia, valamint a hozzá kapcsolódó eszközök lehetővé teszik a különböző termékek gyártása során hulladékgázként felszabaduló szén-dioxid visszanyerését és felhasználását. A jelenlegi szabályozási környezet azonban nem ad lehetőséget ennek alkalmazására, holott azt a bányászati tevékenység kiváltására, a CO2 visszanyerésére lehetne használni. A technológiailag megalapozott és környezetvédelmileg hasznos rendszer egyelőre kidolgozás alatt áll, többek között ezért is keresem a kamarával és más cégekkel az együttműködés lehetőségét – mondja Bognár Sándor ügyvezető.

– Hogyan került kapcsolatba az Enterprise Europe Network-kel és milyen szolgáltatását vette igénybe?

– Cégem 2003 óta tagja a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarának. Személyiségemből fakadóan minden, a tevékenységemhez kapcsolódó dologról szeretek tudni, ami támogatja a működésemet és előrevisz. Ez természetesen visszafelé is igaz: amiben tudok, segítek másoknak. Mivel mind itthon, mind külföldön rendkívül szerteágazó a kapcsolati hálóm, így a kamarában működő Enterprise Europe Network-ben rejlő lehetőségek is érdekelnek, hiszen ez egy olyan hálózat, ami több mint 60 országban jelen van. Számomra a kapcsolati háló bővítése az eddigi legnagyobb eredmény. Erre számos lehetőség is adódik, például, hogy csak egyet említsek, a minden év októberében megrendezendő Open4Business nemzetközi üzletember-találkozó és konferencia. A kamarán keresztül lehetőségem van találkozni döntéshozókkal is, és a véleményemmel, szakmai javaslataimmal jó irányba befolyásolni a döntéseiket.

– Honnan szerzett tudomást az EEN-ről mint lehetőségről?

– Mivel az EEN már több mint 10 éve működik, így az erről szóló első információ forrása is már a múlt homályába vész. Innovációs bizottsági tagként számomra egyszerű az információhoz jutás, hiszen közvetlen kapcsolatban vagyok a kamarai testületekkel és természetesen a munkatársakkal is.

– Az ön vállalkozása igénybe vette a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara iparjogvédelmi tanácsadását. Miben kért és kapott segítséget és hogy zajlott a folyamat? Milyen tapasztalatokkal szolgált?

– Csapatommal több innovatív terméket és szolgáltatást fejlesztek egy időben. Ezeknek az iparjogvédelmi oltalmaztatásáról is gondoskodni kell. Kézenfekvő, hogy bizonyos időközönként felkeresem a kamarai Szellemitulajdon-védelmi Információs Pontot, és egyeztetünk a lehetőségekről. Érdeklődési spektrumom a védjegyeztetéstől a szabadalmaztatásig terjed. A hazai, az EU-s és a nemzetközi védjegybejelentéssel kapcsolatban is megoldást tud adni a kamara. Szabadalmi ügyekben újdonságkutatást is tudnak végezni – természetesen a szabadalmaztatás folyamatához már ügyvivőre van szükség, hozzájuk elérhetőségeket tudnak adni a munkatársak. A tapasztalatokkal kapcsolatban csak jót tudok mondani, a kamarával való együttműködés kivétel nélkül mindig olajozottan, magas színvonalon és professzionális keretek között zajlik.

K.T.