ENRICH képzés Moldovában

Az ENRICH az Egyesült Államokban képzési sorozat egyik állomása Moldovában, Chisinau-ban volt,  2019. november 23-án.

Az ENRICH (European Network of Research and Innovation Centres and Hubs) a kutatási és innovációs központok és HUB-ok európai hálózata, az európai kutatási, technológiai és üzleti szervezetek számára kínál kapcsolódási lehetőséget három globális innovációs piaccal: Brazília, Kína és az Egyesült Államok.

A rendezvényre az „InfoInvent 2019”, a találmányok és innovációk nemzetközi szakkiállítása keretében került sor.

Az „InfoInvent” nemzetközi szakkiállítás egy szellemi tulajdonnal foglalkozó fórum, amely támogatja és előmozdítja a kreativitást, vonzza az innovációba és a technológiaátadásba történő beruházást, elősegíti a közös projektek megvalósítását és a nemzetközi műszaki – tudományos együttműködések kidolgozását.

Az eseményt kétévente a Szellemi Tulajdon Állami Ügynöksége a „MOLDEXPO” szervezi, együttműködve az Oktatási, Kulturális és Kutatási Minisztériummal és a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Ügynökséggel, támogatva a Szellemi Tulajdon Világszervezet és az Európai Szabadalmi Hivatala által.

A képzés a Regionális Információs és Tudományos Fejlesztési Központ (RCISD) által, a Technológiai Transzfer Hálózat támogatásával, valamint az Enterprise Europe Network és az IPR KKV Latin-Amerikai ügyfélszolgálatának együttműködésével valósult meg.

Az eseményt a moldovai Technológiai Transzfer Hálózata nyitotta meg.

Az RCISD nevében a köszöntő beszédet Dr. Kardon Béla tudományos vezérigazgató tartotta.

Elsőként áttekintést adott a három ENRICH központ céljairól, szolgáltatásairól, ügyfeleiről és tagjairól.

A képzés második részében kiemelte az ENRICH USA H2020 projekttel kapcsolatos legfontosabb tényeket.

Ezt követte Dorogi Ildikó előadása az Egyesült Államok piacáról szóló áttekintéssel, mely során bemutatta az amerikai piac fő kihívásait és lehetőségeit, valamint az USA kutatási együttműködési és finanszírozási lehetőségeit.

Végezetül ismét Dr. Kardon Béla előadásában a hallgatóság megismerhette, hogyan lehet releváns partnerségeket létrehozni az Egyesült Államokban.

További előadást szenteltek az ENRICH USA projekt támogatói szolgáltatásainak bemutatására, míg az INNOWWIDE projekt pénzügyi támogatási lehetőséget is ismertetett a közönséggel.

Az rendezvény a kérdések feltevésével és azok megválaszolásával zárult.

A képzésen 63 fő vett részt, a hallgatóság az egyetemekről, kutatóközpontoktól, KKV-któl, nagyvállalatoktól érkezett, de részt vettek rajta kutatók és nemzeti ügynökségek közvetítői is.

A rendezvényről képek, valamint további – angol nyelvű – információ elérhető ide kattintva.