„Számunkra az a legfontosabb, hogy a vevőnk visszajöjjön hozzánk”

Bognár Balázs édesapjától vette át testvérével, Bognár Józseffel együtt a családi tulajdonú SOMAPAK Kft.-t, amelyben mindketten ügyvezetőként dolgoznak. A cég profilja kezdetben a csomagolástechnikai gépek gyártása volt, mára a vállalat tevékenységi köre a piaci igényekhez igazodó beruházások révén újabb termékkörökkel gyarapodott, mint például az egyedi gépgyártás, a CNC alkatrészgyártás, illetve a CNC lemeztechnológia. Évek óta eredményesen foglalkoznak tanulóképzéssel is. A vállalkozás a kamara által menedzselt Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter aktív tagja, a közelmúltban pedig a 30 legdinamikusabban fejlődő hazai cég közé választották. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Az Év Üzletembere Díjjal ismerte el Bognár Balázs munkáját.

– Miként értékeli, hogy megkapta ezt a díjat?

– Meglepődtem, egyáltalán nem számítottam rá. Az elmúlt években több elismerést is kapott cégünk, amelyek személy szerint nem nekem szólnak, hanem bátyámmal együtt mindkettőnknek. Ez is ilyen. Az Év Üzletembere Díj egy olyan elismerés, amelyet egy zárt, tőlünk független testület adományoz az elért, objektív eredmények alapján. Ez megtiszteltetés számunkra.

– Miként fogalmazható meg a cég, az önök sikere? Az is sokat elárul, hogy a közelmúltban a 30 legdinamikusabban fejlődő hazai cég közé választották a SOMAPAK-ot.

– Ez megint csak egy tőlünk teljesen független, objektív értékelés volt. Véleményem szerint egy cég sikere nem csak az árbevételen múlik, számos összetevője van, például a cég technológiai fejlesztése. A mi esetünkben műszaki, gépgyártó cégről van szó, így fontos a gyártástechnológiai háttér fejlesztése, az infrastrukturális és a szervezetfejlesztés, illetve az, hogy a tevékenységi körét milyen palettán tudja végezni. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy szélesítsük a tevékenységi köreinket. A sikerünk alapját a legfontosabb kapocs, a család képezi. A SOMAPAK egy családi vállalkozás, amely 34 évvel ezelőtt alakult, és több, mint 25 éve családi tulajdonban van. Édesapám mind a vezetést, mind a tulajdon meghatározó részét továbbadta bátyámnak és nekem. Ennél nagyobb versenyelőny, hogy mi ketten, együtt végezzük a cég vezetését és megvan a kellő szakmai hátterünk, nincs. A bátyám és én is mérnökök vagyunk, illetve közgazdasági végzettséggel is rendelkezünk, édesapánk pedig igaz, ma már visszavonultan, de ott van a háttérben, és ha kell, szívesen segít a pályája során felhalmozott tapasztalataival. A családi összekötőerő mellett a dinamikus fejlődés sikeréhez arra is szükség van, hogy minél univerzálisabb legyen valaki, természetesen a saját kompetenciaterületén.

– Üzletemberként vannak-e olyan alapelveik a bátyjával, amelyeket a munkájuk során mindig szem előtt tartanak?

– Elég speciális gépgyártási területen kezdtünk, ami mára már sokkal szerteágazóbbá vált, a csomagolástechnikaigép-gyártás, az egyedi gépgyártás mellett beszállítóként alkatrészgyártással is foglalkozunk. Számunkra mindig az a legfontosabb, hogy ha valahová eladunk egy gépet, gépsort, azt úgy tegyük, hogy a vevőnk később visszajöjjön hozzánk. Természetesen azért dolgozunk, hogy ez minél nagyobb arányban így legyen, ennek a záloga pedig a minőség és a korrektség. Mi mindig hosszú távban gondolkodunk. Már túl vagyunk egy generációváltáson, de mi is így gondolunk a jövőre. Reméljük, a bátyám és az én gyermekeim közül lesz jelentkező, aki továbbviszi majd a családi céget.

– Az Év Üzletembere Díjnak milyen értéke van az üzleti életben?

– Ha valaki látja, hogy mi kaptuk meg és utánanéz, hogy mit takar ez a díj, kiderül, hogy ez az elismerés teljesen független a kitüntetettől, ráadásul egy tényleges, objektív eredmények, számok alapján elért teljesítmény elismerése, akkor annak mindenképpen pozitív üzenete van. Azt közvetíti, hogy a birtokosa már letett valamit az asztalra.

Kis Tünde