„Az a szándékom, hogy a digitális technológiával segítsem a helyi fejlődést”

2016 óta vezeti Zalay Buda a kamara ICT Bizottságát. Ez idő alatt személye hozzájárult, hogy a baranyai IT közösséget tömörítő szervezetek összefogjanak és elinduljon az együttműködés. Szívügye a pályaorientáció: több projektben segíti a szárnyaikat bontogatni készülő fiatalokat, felkeltve érdeklődésüket az informatikai szakmák iránt. Zalay Buda tevékenységét a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Címzetes kamarai tanácsos címmel jutalmazta.

– Mi volt az ön számára a legnagyobb kihívás, illetve siker a kamarai munkája során?

– Édesapám miatt, aki sokáig volt a városfejlesztési iroda vezetője, már fiatalon is érdeklődéssel fordultam Pécs ügyei felé, érdekelt a város fejlődése, projektjei. Magam is mérnök lettem, de az én szakmám az informatika. Az eszköz tehát más, de a szándék azonos: hogyan tudom a digitális technológiával segíteni a helyi fejlődést. A kamarában találtam meg azt a „keretrendszert”, ami lehetővé teszi, hogy a város iránti szeretetemet tettekben is megmutathassam. Nagy megtiszteltetés a közelmúltban kapott Címzetes kamarai tanácsosi kinevezés, illetve hogy Síkfői Tamás elnök úr rám bízta az ICT Bizottság vezetését!

– A kamara ICT Bizottságának vezetőjeként milyen célokért dolgozik?

– Kamarai munkám kezdetén a tagsággal közösen meghatároztunk egy stratégiát, amit azóta is követünk. Ennek főbb pillérei az informatikai oktatás támogatása, a helyi IT munkaerőpiac kihívásaira a megoldások keresése, a régió kis- és középvállalkozásai informatikai ismereteinek bővítése, illetve az IT cégek, szereplők együttműködésének erősítése. Minden területen vannak kézzelfogható eredményeink, de talán az utóbbiban a legjelentősebb: a 2008-ban alakult, piaci szereplőket tömörítő Információmenedzsment Innovációs Klaszter, a 2006-ban alapított, IT szakembereket, magánszemélyeket tagjaiban tudó IVeTár egyesület és kamara ICT Bizottságában dolgozó cégek képviselői több téma mentén kezdtek nagyon szoros együttműködést, ami úgy gondolom, hogy nagyon ígéretes a jövőre nézve.

– Miért szívügye a pályaválasztási, pályaorientációs tevékenység? Mire érdemes felnyitni a fiatalok szemét az informatikai pályákkal kapcsolatban?

– Magyarországon, de mondhatom, hogy az egész világon a legkeresettebb tudás a munkaerőpiacon ma az informatika. Akik ezt a továbbtanulási irányt választják, azoknak garantáltan lesz munkájuk, sőt valószínűleg átlag feletti keresete! Ennek ellenére kevesen ismerik, hogy mint szakma mit is jelent a mindennapokban: rendkívül színes, sok területet érintő, ismeretet igénylő szakterület, nem csak programozást vagy weboldalkészítést jelent, amit legtöbben hisznek. Fontosnak gondolom ezt megismertetni nemcsak a fiatalokkal, hanem a szülőkkel is, hisz sok esetben ők döntenek a pályaválasztási kérdésekben. Ennek kapcsán létrehoztunk egy pályaorientációs, évente megrendezésre kerülő előadássorozatot, amit a döntés előtt álló korosztálynak címezünk. Az előadásokat a helyi informatikai cégek vezetői, képviselői tartják általában egy-egy figyelemfelkeltő témában.

Kis Tünde