„Mindig is szívügyem volt, hogy tegyünk valamit ennek a jobb sorsra érdemes régiónak a fellendítéséért”

A LAFARGE Cement Magyarország Kft. vezetése mellett Hoffmann Tamás elkötelezett a térségi gazdaság fejlesztésében is, hatékony segítséget nyújtva a kamara munkájához. Évről évre sikeresen veszik az akadályokat és folyamatosan erősítik a hazai jelenlétüket. A tavaly átadott technológia beszerelésével új lehetőségek nyíltak meg a helyi, hatékony hulladékgazdálkodás területén. A cementgyár a helyi közösségek támogatásán túl nagy hangsúlyt fektet a fiatal generáció támogatására és a körkörös gazdaság kialakítására is. Hoffmann Tamás munkáját a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Elnöki Kitüntető Oklevéllel ismerte el.

– Milyen szerepet játszik a LAFARGE Cement Magyarország Kft. a térségi gazdaság fejlesztésében?

– A LAFARGE Cement Magyarország Kft.-nél a hazai építőipar alapanyag-előállításának egyik vezető szereplői vagyunk. A Királyegyházi Cementgyár Európa egyik legmodernebb cementgyára. Baranya megyei elhelyezkedésünk, a Mecsek földrajzi adottságai biztosítják számunkra a kiváló minőségű alapanyagot, az itt lakó és nálunk dolgozó munkatársak szaktudása hozzájárul munkánk sikeréhez, amely által egyben a térség gazdaságának motorjai is lehetünk.

A kamarai tagság által kapcsolatban állunk a térség többi vállalatának vezetőivel, és tapasztalatokat, gondolatokat cserélve közösen még többet tehetünk a térség fellendítéséért.

– A vállalat elkötelezett a környezet védelme mellett, a fejlesztéseit is ezen elv mentén végzi. Milyen beruházásokat valósított meg az elmúlt években, amelyek a zöldebb működést támogatták?

– A Királyegyházi Cementgyárban kiemelten fontosnak tartjuk a környezettudatosságot. Ennek érdekében egy nagy volumenű környezetvédelmi beruházásba kezdtünk 2014-ben, amikor bevezettük az alternatív tüzelőanyagok hasznosítását. A tavalyi évben pedig (egy csaknem 2 milliárd Ft összértékű saját beruházás keretében) egy úgynevezett bypass-technológiás eljárást építettünk ki. Ennek eredményeként az alternatív tüzelőanyagok arányát 60%-ról 80% fölé tudjuk emelni, így további 10%-kal csökkentjük a fajlagos szén-dioxid-kibocsátásunkat. A környezetvédelem terén tett lépéseink ezzel még nem értek véget, az idei évben az alternatívtüzelőanyag-tároló bővítését tervezzük és tovább folytatjuk majd a tavalyi évben megkezdett faültetési akciónkat is. Ezenkívül kiemelhető, hogy a támogatási politikánkban is fontos szerepet játszik a környezetvédelem – előnyben részesítjük azokat a helyi kezdeményezéseket, amik a környezetünk fejlesztését, javítását szolgálják.

– A cementgyár kiváló kapcsolatokat ápol a helyi közösségekkel. Ez miért fontos a vállalat számára?

– A LAFARGE Cement Magyarország Kft. fontosnak tartja, hogy a Királyegyházi Cementgyár és a Bükkösdi Kőbánya közelében lévő településeken élők számára munkahelyeket és szakmai fejlődési lehetőséget biztosítson. Munkavállalóink közel fele itt él a családjával, ezért is támogatjuk ezeket a településeket – Közösségi Érték Programunk keretein belül – közösségépítő programok, valamint helyi önfejlesztő tevékenységek, infrastrukturális, egészségmegőrzést és oktatáshoz kapcsolódó fejlesztések megvalósításában anyagi hozzájárulással. A pályázati rendszer keretében immáron 47 program létrejöttéhez járultunk hozzá több mint 16 millió forint értékben.

– A cementgyár vezetőjeként milyen irányokat, alapelveket fogalmazott meg a saját maga számára?

– Úgy gondolom, hogy a hosszú távú gondolkodás és az elkötelezettség azok az értékek, amelyekre egy változó világgazdasági helyzetben a legnagyobb szükség van. Így arra törekszem a munkám során, hogy vezetőként egyfajta állandóságot biztosítsak a nálunk dolgozó munkatársak számára és nyitott legyek azokra a technológiai újításokra, amelyek előre viszik a LAFARGE Cement Magyarország Kft.-t a fenntartható működés útján.

– Hogy tud ön személyesen is közreműködni a megye gazdaságának fejlesztésében?

– Pécsiként, baranyaiként mindig is szívügyem volt, hogy tegyünk valamit ennek a jobb sorsra érdemes régiónak a fellendítéséért. Munkánk során törekszünk a helyi ipar támogatására, próbáljuk a beszállítói bázisunkat minél szélesebb körben helyi partnerekkel erősíteni. A kamara keretei között kialakult már egy üzleti közösség, ahol az egyes vezetők kapcsolatrendszerének szinergiáját kihasználva már tudtunk közös erővel új cégeket a régióba hozni. Azt gondolom, hogy a helyi gazdaság szereplőinek a hatóságokkal, a politikával, az egyetemmel közösen kell tennie azért, hogy ismét fel tudjunk zárkózni az ország élvonalához.

Kis Tünde