Megviseli Európát a koronavírus

Soha nem látott változásokat idézett elő az uniós intézményekben néhány nap alatt a koronavírus terjedése. Videokonferencia segítségével tartott rendkívüli csúcsértekezleteken tanácskoztak az állam-és kormányfők több alkalommal is, mert a hagyományos tavaszi csúcsértekezletet elhalasztották. Csak a koronavírus elleni védekezés volt a napirenden.

Az elmúlt két hétben a miniszterek is inkább távol maradtak Brüsszeltől, ők is a videokonferenciát részesítették előnyben. Az eddigi uniós szabályok szerint az ilyen ülések informális tanácskozásnak számítanak, vagyis formális, jogszabályi döntéseket nem hozhattak a különböző tanácsi formációk, ami miatt minden eddiginél fontosabb szerepet töltöttek be a tagállami nagykövetek, mivel az ő rendszeres heti üléseik váltak az egyetlen fórummá, ahol a személyes jelenlét elengedhetetlen, és így ők hozták meg a szükséges döntéseket.

Eközben az Európai Bizottság is „rendszert váltott”: március közepén első alkalommal tartotta ülését videokonferencia formájában a biztosi kollégium. Még nagyobb dimenzióváltást hajtott végre az Európai Parlament: a koronavírus miatt elmaradt a plenáris ülés Strasbourgban, a bizottságok (már amelyik egyáltalán összeült) csak a legszükségesebb ügyeket vitatták meg, számtalan rendezvényt, tanácskozást, konferenciát lemondtak, de mivel számos uniós döntés meghozatalához a képviselők egyetértése is szükséges, vagyis szavazniuk kell, miközben a képviselők egy része távol van Brüsszeltől, és a járvány miatt vissza sem tud térni, át kellett alakítani a szavazás módját. Távolból, szavazólap kinyomtatásával, aláírásával, lefényképezésével, beszkennelésével és interneten történő vissza-küldésével lehetett leadni a szavazatokat a rendkívüli körülmények miatt, vagyis a jogalkotási munka nem állt meg.

 

További információ:

https://www.euractiv.com/section/digital/news/european-parliament-to-roll-out-distance-voting-technology-for-meps/?utm_source=EURACTIV&utm_campaign=f7d625878f-RSS_EMAIL_EN_Daily_Update&utm_medium=email&utm_term=0_c59e2fd7a9-f7d625878f-114392479

 

Forrás: MKIK EU Hírlevél