„A legnagyobb siker az, hogy néhány tanulónk önálló vállalkozóként is megállja a helyét”

Példaértékű az 1993 óta működő Harmat Víz-Gáz-Központi Fűtésszerelő Bt. szakmaiutánpótlás-nevelő tevékenysége. A vállalkozás épületgépészeti tervezéssel és kivitelezéssel is foglalkozik. Mint gyakorlati képző 2005 óta vesznek részt számos szakmában a tanulószerződéses rendszerben. A Harmat Bt. munkáját Baranya Megyei Szakképzési Díjjal ismerte el a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara.

– Miért vállalkozott a cég tanulóképzésre annak idején?

– Központifűtés- és gázhálózatszerelő, valamint víz-, csatorna- és közműrendszer-szerelő szakmákban képezünk tanulókat. Azért vállaltuk annak idején a tanulóképzést, mert szerettünk volna jó szakembereket képezni, fontos volt számunkra, mint ahogy ma is az, hogy át tudjuk adni a szakma alapjait, hogy a fiatalokat megtanítsuk a szakma rejtelmeire – válaszol Harmat Tamás ügyvezető. – Az azonban, hogy kiváló, felkészült szakemberekké váljanak, jelentős mértékben függ a tanulóktól is, hiszen nekik is tenniük kell érte. Az eredményeink azt igazolják vissza, hogy sok esetben sikerült megvalósítani az elképzelésünket, hiszen több volt tanulónk magánútra lépett, kiváltották az ipart, és azóta a saját vállalkozásukban dolgoznak. Emellett volt néhány tanulónk, aki nálunk kezdte a pályafutását, mint munkavállaló a cégünkben dolgozott.

– Milyen tapasztalataik vannak a tanulóképzéssel kapcsolatban?

– Az elmúlt években számos tanulóval kapcsolatban tapasztaltuk, hogy nem érdekli őket a szakma. Sokszor szembesültünk azzal, hogy mint a tanuló, mi sem tudtuk, miért választotta az adott képzést. Valószínűleg azért, hogy legyen a kezében egy szakma, de nem igazán akart vele foglalkozni. Annak, aki így áll hozzá, nagyon nehéz megmutatni a szakma szépségeit, átadni az alapjait, azt a tudást, tapasztalatot, amit évek alatt összegyűjtöttünk. Ám az viszont örömteli, hogy a mostani évfolyam tanulói úgy állnak a munkához, a tanuláshoz, hogy meg akarják tanulni és ezzel akarnak foglalkozni.

A visszajelzésekből úgy látom, szeretnek nálunk lenni a tanulók, mert családias, baráti a légkör a cégben, nem is kifejezetten főnök-beosztott viszonyban állunk, néha próbálok apjuk helyett apjuk lenni. A fiatalok tisztában vannak azzal, hogy ha bármi problémájuk adódik, bizalommal fordulhatnak hozzánk, mert igyekszünk segíteni. Tudják, hogy nem szeretjük a hiányzást, a lógást, kértük, hogy jelezzék, ha gond van és megtaláljuk a megoldást. És ez a rendszer működik is.

– Miként követik az újdonságokat, az új anyagokat, technológiákat a munkájukban, amelyeket aztán megtaníthatnak a diákoknak?

– A képzésben jelentkező újdonságokkal kapcsolatban rengeteg segítséget kapunk a kamarától, emellett kiválóan együtt tudunk működni a szakképző iskolával, ők is sok mindenben támogatnak bennünket. A szakmai újdonságokat a gyártóktól, a kereskedőktől sajátítjuk el, ők rengeteg szakmai napot tartanak, ahol meg lehet ismerni a legújabb gépeket, technológiákat, anyagokat. Erre nemcsak az oktatás miatt van szükség, a munkánkban is haladnunk kell a korral, nyitottnak kell lennünk az újdonságokra, mert csak így tudjuk kielégíteni a megrendelőink igényeit. El is várják tőlünk a legfrissebb tudást, az egyre jobb technológiák ismeretét, amelyeket magunk is folyamatosan tanulnunk és a tanulókkal is elsajátíttatunk.

– A tanulókkal kapcsolatban milyen sikerélményeik voltak az elmúlt 15 évben?

– Korábban jó eredménnyel szerepelt tanulónk a Szakma Kiváló Tanulója versenyen, de a legnagyobb sikert az jelenti, hogy néhány tanulónk önálló vállalkozóként is megállja a helyét. Velük azóta is tartjuk a kapcsolatot, nem konkurenciaként, hanem jó barátokként tekintünk rájuk.

– Milyen kihívásokkal szembesülnek a szakképzéssel kapcsolatban?

– Jelen pillanatban úgy érzékeljük, hogy jól működik a rendszer, számunkra nem okoz problémát, jelentős plusz terhet az adminisztráció sem. Tudjuk, hogy ha bármilyen gondunk van, mindenben számíthatunk a kamarára.

– Mit érdemes, mit kell megtanítani a leendő szakembereknek?

– A hozzáállást és sokaknál az alapvető viselkedési formulákat érdemes erősíteni. Úgy tapasztaltuk, hogy meg kell tanítani a fiataloknak, hogy ha bemegyek egy megrendelőhöz, egy lakásba, akkor először nekem kell köszönnöm. A szakmával kapcsolatosan van olyan tanuló, aki rátermett és van affinitása a dolgokhoz, mással pedig még a csavarhúzót is meg kell ismertetni, mert korábban nem találkozott ezzel a szerszámmal. A szakmából pedig természetesen mindent meg kell tanítanunk, ami ahhoz kell, hogy jó szakember váljék belőlük.

Kis Tünde