„Az RG Net erőssége a munkatársakban rejlik”

Az RG Net Kft. több sikeres innovációs projektben is részt vállalt az elmúlt években. Bekapcsolódott a Terrán Kft. napelemes tetőcserép projektjébe, a Juravet Kft.-vel pedig a hatékony mezőgazdasági gazdálkodást segítő speciális állatkövető rendszer megalkotásában vett részt. Az RG Net Kft. innovációs munkáját a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Baranya Megyei Innovációs Díjjal ismerte el.

– A cégünk idén 15 éves. Az innováció mindig is jelen volt a vállalkozásunk életében, és azt hiszem, két fontos összetevője van. Egyfelől mindig nyitottan és kíváncsian állunk hozzá az új technológiákhoz és próbáljuk azokban megtalálni azokat az összetevőket, melyeket be tudunk építeni a működésünkbe, a fejlesztéseinkbe.

A másik oldalról pedig van egy olyan remek csapatunk, amely kellően kreatív és hozzáértő ahhoz, hogy ezeket az újdonságokat implementálni is tudja és a kimenet egy valós probléma megoldása vagy egy termék legyen – válaszolja arra kérdésre Herbály István ügyvezető, hogy miként jellemezhető a vállalkozás innovációval kapcsolatos tevékenysége.

– Miért erős, miként vált erőssé az RG Net az innovációban? Mi kell ma ehhez?

– A válasz kapcsolódik az előző kérdésnél adott válaszomhoz: az RG Net erőssége a munkatársakban rejlik. Elsősorban persze azokban a fejlesztőkben, akik a műszaki innovációkat végre tudják hajtani és képesek olyan területeken is dolgozni, amik leginkább a K+F-hez hasonlíthatók. Azonban a K+F eredményt a szervezet segítségével tovább tudjuk vinni innovációvá, azaz piacon eladható megoldássá tudjuk azt konvertálni. Ehhez már nemcsak fejlesztők kellenek, hanem egy egész csapat, projektvezető, operatív vezetés, back office, és persze értékesítés. Ebben a láncban mindenkinek nyitottnak kell lenni az innovációra, hiszen nap mint nap fejlődik körülöttünk a technológia, amit a szervezetnek le kell követnie. Jó példa erre, hogy a járványhelyzet miatt egyik napról a másikra, szinte zökkenőmentesen, tudtunk átállni otthoni munkavégzésre.

– Miként zajlik a más vállalkozásokkal közös innovációs projektekben való részvétel? Ki keres kit egy ilyen kapcsolatban?

– Két részre bontanám a kérdést, hiszen a más vállalkozás lehet megrendelő és alvállalkozó is. Az innovációs projektjeink kivétel nélkül piaci megrendelés alapúak, tehát nem fejlesztünk csak úgy, a magunk szórakoztatásra, hátha jó lesz majd valamire alapon. Ez is lehetne egy út, de az évek alatt azt láttuk, hogy az igazán sikeres projektek mögött mindig egy megrendelő megoldandó problémája áll.

Alvállalkozók tekintetében nagyon sok beszállítóval dolgozunk a régióból, akár a prototípus-gyártások, akár a sorozatgyártások területén. Igyekszünk is minden felmerülő igényünkre helyben partnert találni. Dolgozunk egyetemmel is, több munkánknál is oldott meg már a BME olyan feladatokat, amire egy vállalkozás nem lenne képes sem a szaktudás, sem a műszerezettség miatt. A PTE-vel való együttműködés sajnos még várat magára, de nem adjuk fel.

– Mi jelenti ma a kihívást az innovációs tevékenységet nézve a vállalkozás számára?

– Ha elvonatkoztatunk a mostani szituációtól, akkor a kihívások tekintetében újra a munkatársak kérdése kerül elő. Már jó fejlesztőt találni is nehéz feladat, senior fejlesztőt pedig nagyítóval kell keresni. Olyan fejlesztőt viszont, aki alkalmas K+F projektekben való részvételre, szinte lehetetlen találni. Nagyon komplex tudás és gondolkodásmód szükségeltetik hozzá, illetve az önfejlesztéshez szükséges belső motiváció, ami nélkül egy ilyen gyorsan fejlődő területen nem lehet innovatívnak maradni.

– Milyen értéke van az innovációs díjnak az üzleti életben? Hogyan lehet ebből „profitálni”?

– Egy kamarai innovációs díjra odafigyelnek a cégvezetők, és persze elkezdi érdekelni őket, mivel foglalkozik az a cég, amely ilyen elismerésben részesül. A mesterséges intelligencia, a gépi látás, az ipar 4.0 manapság mindenkit érdekel.

Mivel ezek bizalmi alapon induló projektek (a megbízónak el kell hinnie, hogy képesek vagyunk olyat megvalósítani, ami előttünk még senkinek sem sikerült), nagyon fontosak azok az ajánlások, melyek alapján kapcsolatba kerülünk a potenciális partnerrel. A díj segítségével ilyen ajánlásokat tudunk kapni, és ebből tudunk később profitálni.

Kis Tünde