Korhű ruhák, középkort idéző programok, videóklip: egyre népszerűbb a Siklósi Vár

A Siklósi Vár 2019-ben bekerült az ország TOP 3 turisztikai attrakciói közé, a magyarországi várak és turisztikai attrakciók közül pedig elsőként kapott Családbarát hely elismerést. A vár üzemeltetői Szentgyörgyváry Péter ügyvezető vezetésével az elmúlt években folyamatosan növelték a látogatói létszámot, emellett a Szállás.hu versenyén ősszel a 3. díjat nyerték el a népszerűségi szavazáson. A Siklósi Vár üzemeltetőinek eredményét Baranya Megyei Idegenforgalmi Díjjal ismerte el a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara.

– A siklósi vár népszerűsítéséhez jó alapot ad, hogy még sokan emlékeznek az itt forgatott A Tenkes kapitánya című filmre is, de ez önmagában nem elég. Amikor 2017-ben átvettem a vár irányítását, arra gondoltam, hogy valamilyen módon fel kell hívni a figyelmet a várra, mert sokan még azt sem tudják, hogy hol van Siklós – válaszol arra a kérdésre Szentgyörgyváry Péter várkapitány, hogy minek köszönhető az elmúlt évek látogatószám-növekedése. –  Ezt úgy tudtuk elérni, hogy programokat kezdtünk szervezni, saját és máshonnan hozott programokat is, illetve jelentős fókuszt helyeztünk a marketing erősítésére. A látogatói létszám növekedésével nagyobb lett a bevételünk, amit visszaforgattunk a működésbe, így tudtunk új munkatársakat felvenni és új kiállításokat létrehozni. Még bőven van min dolgozni, hiszen a vár területének 40%-a zárva van a látogatók előtt, az épületre is ráférne a felújítás, illetve a kiállításaink versenyképességén is javítanunk kell. De minden lehetőséget, marketingeszközt kihasználunk a vár népszerűsítésére, legutóbb egy videóklipet készítettünk, ami bejárta az egész országot és jelentős figyelmet generált a siklósi vár felé.

– Mivel lehet ma 21. századi módon bemutatni a várat? Említette a programokat, a videóklipet…

– Az emberek mindig azt keresik, hogy hová tudnak menni kikapcsolódni. Több mint 2200 turisztikai attrakció van ma Magyarországon, ebből kell kitűnnünk. Nagy kérdés, hogy miként vonzzuk a falak közé a fiatalokat, mert önmagában a vár léte nem érdekes a számukra. Az idősebbek még emlegetik a Tenkes kapitánya történetét, nekik talán több idejük is van utazgatni, de mi mindegyik korosztályt szeretnénk a vár falai közé csábítani. Ezért csinálunk ilyen „hirdetményeket”, mint a közelmúltban megjelent videóklipünk, hogy kezdje el foglalkoztatni a nézőket, mi lehet Siklóson. A családok számára pedig létrehoztuk a Játékországot, egy négyszobás beltéri játszóteret, hogy ha valaki kisgyerekkel jár a környéken, akkor legyen számukra izgalmas elfoglaltság. Az jelent számunkra kihívást, hogy mi csak a látogatói bevételekből működünk, nem kapunk állami támogatást, így csupán ezekből tudunk programokat, fejlesztéseket létrehozni.

– Mire kíváncsiak a látogatók a várral kapcsolatban?

– Két nagy csoportra oszthatjuk a látogatókat. A nagyobb csoport élményt keres. Nem feltétlenül érdeklik a történelmi tények, sokkal inkább azt várja, amit a filmekben látott: középkori hangulatot. És van egy sokkal kisebb csoport, amely kifejezetten a történelem iránt érdeklődik. A tárlatvezetőink közül ketten történész végzettségűek, így hitelesen vissza tudjuk adni a siklósi várban történteket. Az 1290-es évektől a II. világháborúig mindenféle kiállítás található a várban, mi az egész magyar történelmet próbáljuk meg értelmezni és magyarázni ennek a szűkebb rétegnek.

A többséget pedig számos olyan programmal csábítjuk a várfalak közé, ami maradandó élményt ad. Ezért korhű viseleteket készítünk, amikbe beöltözhetnek és lefotózhatják magukat a vendégeink, hogy a képeket feltehessék a közösségimédia-oldalukra. A látogatóinkat foglalkoztatja, hogy mi lehet a lezárt részeken, sajnos most semmi nincs a korábban szállodaként működő szárnyban. A magam részéről egy nagy konferenciaterem kialakításában gondolkodom a 2. emeleten, ennek lenne létjogosultsága a térségben. Illetve kicsit átfazonírozva szívesen újranyitnánk a korábbi éttermet. Szükség lenne a vár felújítására, ez azonban az állam és az unió segítségével valósulhat meg.

– Kikkel, milyen partnerekkel működnek együtt a siker érdekében?

– Összefogást kezdeményeztük Harkány, Siklós és Villány térségében, így ezekkel a településekkel már egyeztetjük a rendezvényeinket. Partnerségben állunk a turisztikai egyesületekkel, a Villány–Siklós–Harkány térség még ezernyi lehetőséget rejt magában, erre fel kell hívni a figyelmet és jó lenne, ha ezt közösen tudnánk kommunikálni. Siklós és Harkány az Ormánság határán van, ami Magyarország egyik legleszakadtabb területe, a turizmus fellendítéséből a környékben élők is profitálhatnának. Mi már most is csak helyi beszállítókkal dolgozunk.

Kis Tünde