„Akit egy kicsit is érdekel a Föld nevű bolygó sorsa, az aligha húzódhat félre a felelősség elől”

A „Zöld Egyetem” gondolat a Pécsi Tudományegyetem komplex rendszere, mely magában foglalja az épített környezetet, a környezettudatos üzemeltetést, az ehhez kapcsolódó attitűdök kialakítását, valamint az oktatási, kutatási háttér megteremtését. Jelenleg az egyetemen közel 200 kurzus foglalkozik környezeti kérdésekkel és fenntartható fejlődéssel, emellett jelentős összegeket fordítanak kutatásokra, és a témában készült publikációk száma is jól mérhető. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Baranya Megyei Környezetvédelmi Díjjal ismerte el a PTE Zöld Egyetem projektjét.

– A társadalmi párbeszédben egyre hangsúlyosabb szerepet kap a környezet-és klímavédelem. A környezettudatosság, az energiahatékonyság amellett, hogy felelősség, komoly kreatív energiákat is mozgósít. Ma már valamennyi diszciplína foglalkozik a témával, miközben megjelent a zöld aktivisták fiatal generációja, aki fontos fórumokra jut be és impulzív kommunikációval próbál változást elérni – mondja Jenei Zoltán, a PTE kancellárja. – A mainstreamből a Pécsi Tudományegyetem sem maradhat ki. Mindennek jelentőségét idejekorán felismerve 2019-ben a PTE immár negyedszer mérettette meg magát a „UI GreenMetric World University Ranking” nemzetközi programban és a világ egyetemei között bekerült a TOP 100-ba, ezzel a világrangsorban szereplő magyar egyetemek között a második helyen szerepelt.

– Melyek azok a legfontosabb üzenetek, elvek, amelyek a Zöld Egyetem filozófiáját meghatározzák?

– Az eredmény elérése érdekében létrehoztuk az önkéntes kollégiumi fenntarthatósági programot, megvalósult a Zöld Egyetem angol nyelvű honlapja, a szemléletformálás érdekében több mint 100 fenntarthatósággal kapcsolatos rendezvényre, eseményre került sor a 2019-es évben. Emellett figyelmet fordítottunk a megújuló energiaforrások arányának növelésére, a környezetbarát közlekedési eszközök használatát népszerűsítő akciókra, a kerékpártárolók számának növelésére és elkészült a PTE-klímakoncepció.

A PTE környezetfilozófiájának központi elemei: a tájfejlesztés, a környezetérzékeny gyakorlat, a fenntartható közösségek, az egészséges életmód, valamint a jövőtervezés. A PTE a Zöld Egyetem program támogatása érdekében kidolgozta a V4 Green Universities (V4GU) projektet, melynek célja, hogy szemléletformálással járuljon hozzá az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez. Intézményünk nemzetközi konferenciák, nemzeti workshopok rendezése, videókampányok, versenyek szervezése révén kívánja ösztönözni a Visegrádi Országok többi egyetemének részvételét a Zöld Egyetem programokban.

2019 áprilisában az energiatudatosság és energiahatékonyság, valamint a zöld energetikai fejlesztések iránti nyitottságot szem előtt tartó közös szándéknyilatkozat aláírására került sor a PTE, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft., Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Pécsi Egyházmegye, a Baranya Megyei Önkormányzat, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Leőwey Klára Gimnázium, valamint a Virtuális Erőmű Program (VEP) között. Ekkor helyeztük el a Baranyai Virtuális Erőmű Program (BAVEP) alapkövét is. A célunk az, hogy az egyetem és a fenntarthatóság mellett elkötelezett környezettudatos baranyai és pécsi szereplők egy szoros, egymást támogató együttműködés keretében feltérképezzék, hogy milyen lehetőségek vannak a VEP-en keresztül a zöld tudáshoz, a kapcsolatrendszerhez és a forrásokhoz való hozzáférés tekintetében, valamint közös helyi akciók és fejlesztések indításában. Az immár közösen szervezett programok azt mutatják, hogy minden korábbihoz képest nagyobb hangsúlyt kap az egyéni és közösségi szemléletformálás, ugyanakkor jól számszerűsíthető eredmények is felmutathatók a környezettudatos közlekedés, az épületüzemeltetés, az infrastrukturális fejlesztések vagy a hulladékgazdálkodás terén is. Tavaly október 1-től nem vásárol az egyetem eldobható műanyag PET palackos ásványvizet, helyette ún. vízszigeteket telepítünk az intézmény 70 közforgalmú helyszínén.

– Miért fontos az intézmény számára, hogy kiemelten foglalkozzon ezzel a témával?

– Az már egyértelműen látszik, hogy a programban részt vevő intézmények, piaci szereplők milyen és mekkora mértékű hozzáadott értéket képviselnek a fenntarthatóságra, a fenntartható gazdálkodásra vonatkozóan, és hogy mit is kell tennünk annak érdekében, hogy lényegesen erősítsük a környezettudatos szemléletet tágabb környezetünkben is. Akit egy kicsit is érdekel a Föld nevű bolygó sorsa, az aligha húzódhat félre a felelősség elől. Meggyőződésünk, hogy ha ez egy kollektíven, kooperációban felvállalt ügy, akkor még sikeresebb lehet, hiszen folyamatos, élő párbeszéd zajlik a szereplők között, jó gyakorlatokat osztunk meg és inspiráljuk egymást.

Kis Tünde