Online edzés: a karantén idején sem hagyták abba a mozgást

Nagymamai kíséretként ment, lelkes sportemberként jött el egy edzésről mintegy hat évvel ezelőtt Kresz Erika, a pécsváradi Kresz Kft. tulajdonos-ügyvezetője, aki azóta rendszeresen végzi a vezetett edzéseket. Ugyan már nem az unokájával, hanem párjával, Bogos Csabával látogatják az edzőtermet, és elkötelezettségüket mi sem bizonyítja jobban, hogy a karantén idején sem álltak le a mozgással. Csaba ötlete volt, hogy térjenek át az online edzésre. Ez annyira megtetszett nekik, hogy a mai napig így végzik a feladatokat.

– Hetente kétszer jártunk a trénerhez és nem szerettünk volna lemondani erről, ezért megbeszéltük az edzővel, hogy menjünk át egy online felületre – kezdi a frappáns megoldás ismertetését Kresz Erika. – A tréner ugyanúgy diktálja nekünk a tempót, a feladatokat, ahogy korábban, így is ugyanúgy megvan az egy óra, amit az edzésre fordítunk. Csak most mi is otthon vagyunk, a karantén idején az edző is otthonról irányított minket, ugyanúgy csinálunk mindent, mintha bent lennénk a teremben. Látjuk egymást a képernyőn, így ki tudja igazítani a mozdulatainkat, ha valamit nem jól végzünk. Mondja, hogy emeljük magasabbra a lábunkat, buzdít bennünket, hogy nem lazsálunk vagy hogy meg kell lennie a tizenötödik felülésnek is. Folyamatosan figyel bennünket.

– Mégis miben más így az edzés?

– Az otthoni körülményekhez igazítja a feladatokat, hiszen nem rendelkezünk azzal az eszközkészlettel, mint az edzőterem. Most a gyakorlatok elvégzésekor nem a fitneszgépet, hanem a saját erőnket használjuk. Szó volt róla, hogy megnézzük, még milyen eszközre lenne szükség és azt beszerezzük. De a cégnél is berendeztünk egy edzőtermet, esetenként azt is használhatjuk. Rájöttünk, hogy az online edzés sokkal praktikusabb számunkra, hiszen mindketten elfoglalt üzletemberek vagyunk, így könnyebben tudjuk a programunkhoz igazítani az időpontot. Emellett nem kell utaznunk, és az sem elhanyagolható szempont, hogy a jelenlegi körülmények között, amikor még óvatosságra intenek bennünket, nem kell használnunk közösségi helyiségeket.

Egyébként az is az az online kapcsolat előnye, hogy amikor korábban elmentünk szabadságra, akkor elmaradt az edzés, mert nem tudtunk személyesen részt venni. Most viszont megbeszéltük, hogy ugyanezeken a napokon ugyanabban az időben, amiben edzünk, a szabadságunk alatt is megtartjuk az órákat, legyünk éppen a Balatonon vagy a Mátrában.

– Tehát akkor nem csak a karantén időszakában edzettek online.

– Nem, jelenleg is így veszünk részt az órán. Megbeszéltük, hogy egyelőre, amíg ilyen bizonytalan a helyzet, nem megyünk a terembe. Azt gondolom, hogy még sokan óvatosak és ugyanígy elkerülik az edzőtermet. Viszont nem szeretnénk lemondani a mozgásról sem. Csabában merült fel az igény, hogy neki hiányzik a megszokott mozgás, úgyhogy már a karantén második hetétől otthonról edzettünk. De ezzel nemcsak mi vagyunk így, többektől hallottuk, hogy ők is hasonlóképpen oldották meg a mozgást.

A trénerünk kiválóan összerakta az edzésprogramot, de mi is szólunk, ha valamit másképp szeretnénk csinálni. Természetesen hiányzik a közvetlen kapcsolat, már szó volt róla, hogy majd összehozunk egy szabadtéri edzést és akkor személyesen is találkozhatunk.

– Miért fontos önöknek a rendszeres mozgás?

– Ha valaki ilyen feszített tempóban dolgozik, mint mi, muszáj valahol levezetnie a feszültséget. Emellett rengeteget ülünk vagy utazunk az autóban, bizonyos izomcsoportok igénybe vannak véve, mások egyáltalán nem. Ha nem sportolunk, rosszabb a keringésünk. Azért kezdtük el, mert az unokánk abbahagyta az élsportot és a súlyfeleslege miatt megoldást kerestünk. Elkísértem az edzésre és végigcsináltam vele az egy órát. Rájöttem, hogy nekem is kiváló a mozgás. Sokkal frissebb lettem, energikusabb, jobb lett az állóképességem. Rábeszéltem Csabát, hogy ő is jöjjön el velünk, próbálja meg. Eljött és azóta ugyanúgy jár, mint én. Amikor az ember szervezete megszokja, már igényli a rendszeres mozgást. Nem mondom, néha igenis nehéz elkezdeni, mert fáradt vagyok, alig vonszolom magamat, de mégis elkezdem és a 15. perc után újra erőre kapok. Egy nagyon jó érzés.

– Sokszor az a kifogás, hogy nincs idő a sportolásra. Önök is roppant elfoglalt emberek, mégis miként teremtenek időt az edzésre?

– Ez úgy működik, hogy fix időpontunk van és akkor nincs más program. Nem szervezünk semmit arra az időre, és egy idő után ez már automatikussá válik. Be van írva a naptárba, így ez is olyan „feladat”, amit teljesíteni kell. Nem mondom, hogy néhanapján nem fordul elő, hogy át kell alakítanunk a programot, hiszen az üzleti életben nem mindig mi szervezzük magunknak a napunkat, de legtöbbször sikerül úgy irányítani az egészet, hogy semmi se ütközzön az edzés időpontjával.

Kis Tünde