A múzeumi kiterjesztett valóságtól a protézisvezérlést végző mobilalkalmazásig Világismertségre tör a pécsi informatikai fejlesztőcég

A felújított Beethoven Múzeumban berendezett kiállítás a Brunszvik család és Beethoven kapcsolatát dolgozza fel, ehhez az interaktív installációk és a többképernyős DIVIT megoldásai mellett Virtuális és Kiterjesztett Valóság megoldásokat telepített a téma minél átélhetőbbé tételéhez a pécsi Innoteq Kft. A Beethoven szerelmi életének rejtélyeit feldolgozó teremben multiprojektoros Big Picture vetítést valósítottak meg, így a látogató előtt a szoba teljes falfelületeire vetítve jelenik meg a történet, miközben a zeneszerző kapcsolódó műveit hallgathatja. Emellett számos új múzeumi projektben vett részt az elmúlt időszakban az informatikai fejlesztésekkel, a kiterjesztett valósággal foglalkozó pécsi vállalkozás – tudtuk meg Rendes Péter ügyvezetőtől.

– Sümegen a Ramassetter Látogatóközpontba egy DIVIT Digitális Terepasztalunkat, a Kisfaludy Házba pedig egy interaktív terminálunkat szállíthattuk. Martonvásáron a felújított óvodamúzeumban szintén a mi informatikai megoldásaink teszik élményszerűvé a tematikát. DIVIT Kiterjesztett Valóság Élménytükrünk már nem csak múzeumokban, kiállításokon tekinthető meg, jelenleg éppen egy jelentős multicégnek fejlesztünk egy olyan kiterjesztett valóság tükör alkalmazást, amit Európa-szerte bevezethetnek.

Több mint két éve van szerződésünk a Deloitte Magyarországgal, akiknél a szintén pécsi Webpartners informatikai céggel közösen az ADAMO folyamat támogatórendszer bevezetését és üzemeltetését végezzük. Nagy előrelépést jelent, hogy éppen a múlt hónapban írtuk alá a szerződést a rendszer közép-európai régiós bevezetéséről. Nagy öröm számunkra, hogy itt helyben a Pécsi Nemzeti Színház jubileumi kiállításához kapcsolódó multimédia-fejlesztésekre is minket kértek fel. Új kapcsolatok kialakítása miatt nemrégiben tagjai lettünk az Információmenedzsment Innovációs Klaszternek, valamint az Alkalmazott Földtudományi Klaszternek is.

– Rengeteg minden történt a vállalkozással, mégis ezeket miként érintette a koronavírus-járvány?

– Cégünk rendkívül gyorsan átállt teljes home office-ra, a futó fejlesztéseinket gond nélkül tudtuk továbbvinni. A járvány negatív üzleti hatásaként lehet megemlíteni, hogy a frissen kibontakozó külföldi üzleti kapcsolatok nagy részét teljesen lenullázta a jelenlegi helyzet. Néhány hazai cégnél is forráselvonások történtek, amik olyan területeket érintettek, ahol közel álltunk a megrendeléshez. Bízunk benne, hogy ez a helyzet csak időleges, rövidesen tovább tudjuk vinni ezeket a szálakat is.

– Az Innoteq részt vett a PTE által indított Tématerületi Kiválóság Programjának Ember-Arm projektjében. Ez milyen kihívást jelentett az önök számára?

– Új területként jelent meg fejlesztéseink között két orvosi témájú projekt is. Az egyik az Ember-Arm, ahol a végcél egy mesterséges intelligencia által vezérelt művégtag kifejlesztése. Mi a betanulást segítő és a protézis vezérlését végző mobilalkalmazást fejlesztjük jelenleg. Ez teljesen más terület, mint ahol eddig dolgoztunk, de az általunk megvalósított fejlesztéseknek itt is egyértelműen látszik a helye. A másik projektben pedig kiterjesztett valóság alkalmazást fejlesztünk, ami az orvostanhallgatóknak nyújt majd segítséget.

– Tavaly szó volt róla, hogy részt vesznek több külföldi kiállításon. Milyen tapasztalatokat, esetleg kapcsolatokat, üzletet hoztak ezek az alkalmak?

– Cégünk tavaly tavasszal kiállítóként részt vett a Big Data Expon a kínai Guiyangban, ősszel pedig egy látványos standdal voltunk Kölnben az EXPONATEC kiállításon, ami Európa egyik legrangosabb múzeumtechnológiai seregszemléje. Megoldásaink egyértelműen megállták a helyüket a nemzetközi összehasonlításban is, a kiállításon és azt követően számos érdeklődő volt nyugat-európai múzeumokból, de érkezett ajánlatkérés például Katarból vagy az Egyesült Arab Emírségekből is. Ott voltunk a berlini IFA 2019 kiállításon is, ahol a GEOCHEM Kft. munkatársaival közösen egy dél-koreai céggel folytattunk sikeres tárgyalásokat, aminek következtében a nyáron el is indult egy közös fejlesztés a három cég részvételével ipari virtuális valóság szimuláció témában. Kína felé is tovább tudtuk építeni kapcsolatainkat, reményeink szerint rövidesen ott is izgalmas lépések következhetnek.

– Mi szükséges ahhoz, hogy nemzetközi színtéren is képes legyen jól teljesíteni a vállalkozás?

– Először is érjen véget a járvány, mert ez rendkívül megnehezíti a továbblépést ezen a területen. Másodsorban pedig világszinten piacképes termékre, szolgáltatásokra van szükség. Harmadsorban pedig arra, hogy a cég belerakja azt a rendkívül sok munkát és időt, ami szükséges a nemzetközi kilépéshez és a kapcsolatok építéséhez.

K. T.