Dolgozva tanulni

A Pécs-pogányi repülőtér szomszédságában létesített repülőgépgyártó üzemet a Magnus Aircraft Zrt., ami a szakember-utánpótlása érdekében kapcsolódik be a vállalati szakképzésbe.

Kiss Györggyel, a cég HR-vezetőjével a szerelőcsarnok közvetlen közelében kialakított egyik tárgyalóban ülünk le beszélgetni. Az üvegfalakon keresztül a munka is nyomon követhető, ahogy a közvetlen szomszédságunkban zajló tervezői megbeszélés is.

– Ez év tavaszán fogalmazódott meg a cég vezetésében a gondolat, hogy jó lenne bekapcsolódni a vállalati szakképzésbe, ugyanis folyamatosan növekszik a cég, így a  jól képzett szakemberekre egyre nagyobb lesz az igény. A repülőgépgyártásban pedig  speciális ismeretekkel rendelkező munkaerőre van szükség – kezdi beszélgetésünket.

A folyamatosan fejlődő, repülőgépeket és sportkajakokat is gyártó cégnek az elkövetkezendő években mind nagyobb számban lesz szüksége kompozit gyártásban dolgozó szakemberekre, speciális repülőgép-szerelőkre és avionikusokra. Ez utóbbiak feladata a repülőgépek elektronikai és elektromos rendszereinek beszerelése-kiépítése, tesztelése és ellenőrzése, esetleges hibáinak feltárása.

– A vállalati szakképzés egy teljesen új terület lesz a cég életében – folytatja tovább beszélgetésünket Kiss György. – Első lépésben felvettük a kapcsolatot a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával, hogy tájékozódjunk arról, milyen feltételeknek kell ahhoz megfelelnünk, hogy gyakorlati képzőhelyei lehessünk ezen szakmáknak. Adottak a szakmai és a tárgyi feltételek, a speciális tananyag is elkészült. A gyakorlati képzésért a cég fejlesztési vezetője felel majd, aki mérnökként komoly szakmai tapasztalatokkal rendelkezik.

Kitért arra is, hogy először két rokonszakmában – elektronikai műszerész, valamint elektronikai technikus – fogadnának tanulókat, ezekre építenék a későbbiekben a repülőgép-szerelő és az avionikusok képzését. A részben érettségire épülő szakmákra az első tanulókat a következő tanévben fogadnák. Két iskolával – a Baranya Megyei Szakképzési Centrum Simonyi Károly Technikum és Szakközépiskolájával, valamint a Zipernowsky Károly Műszaki Technikummal már megkezdték az egyeztetéseket.

A jelentkezők több éves képzést követően szereznek  megfelelő szakképesítést, majd erre épülnek rá azok a speciális tanfolyamok, amelyek végén válnak az adott szakmák művelőivé. A tervek szerint a képzés tömbösített formában történne, amelynek során az elméleti ismeretek megszerzését követően kerülnének ki a gyakorlati helyre a tanulók, akik így a repülőgépgyártás egyes részterületeivel folyamatában ismerkedhetnek meg a vezető szerelők irányítása mellett, ugyanis a dolgozva tanulni jegyében szeretnének profi szakembereket képezni.

–  A két szakmában egy-egy tanulót fogadnánk indulásként, hogy lehetőségünk legyen azok képzési rendszerének megfelelő integrálására, és a munkafolyamatok optimalizálására a vállalati szakképzésben – hangsúlyozza.

A későbbiekben fokozatosan növelnék a tanulók számát, akik közül a végzést követően is tovább foglalkoztatnák azokat, akik rendelkeznek a szükséges képesítésekkel és tapasztalatokkal. A szakember-utánpótlásukat segíti az is, hogy kapcsolatban állnak különböző diákszövetkezetekkel, az eddigi tapasztalataik ígéretesek.

Szalai Kornélia