Online platform, teljes áruskála, saját termékcsalád – ezek is a kereskedelmi stratégia részei a Giengernél

Kiválóan indult a Gienger Hungária Épületgépészeti Kft. üzleti éve idén, majd a Covid első hulláma egyfajta pánikvásárlást okozott az épületgépészeti piacon. Aztán ahogy leállt az ország gazdasága, a projektek, úgy a társasházépítések, az ipari csarnokok építése is szünetelt vagy jelentősen késleltetve indult. A vállalkozásnak ezekre a változásokra kellett ad-hoc jellegű válaszokat adnia. Megnőtt a kiszállítások volumene, mintegy a duplájára nőtt az online rendelések száma. Ez annak is köszönhető, hogy évek óta a regisztrált partnerek rendelkezésére áll egy zárt online felület, amelyen nyomon tudják követni a Gienger raktárkészletét, de árat is tudnak kalkulálni. Halmi Csaba, a Gienger Hungária Kft. vezetője azt mondja, ez a platform nem csak a Covid-os időszakban emelte meg a forgalmukat.

– Ez az online felület abban különbözik egy webáruháztól, hogy kizárólag a regisztrált vevőink tudják használni. A lakosság számára nem vagyunk elérhetők a weben, ott nem tudnak rendelni tőlünk. Speciális vevőkörünket a kivitelezők, a szerelők jelentik, ők az éves forgalmunk 95%-át adják. A speciális online felületet a német anyacégtől kaptuk, ezen partnereink 0–24 órában látják a szabad készleteinket, ajánlatot tudnak készíteni 3. félnek, illetve rendelést is le tudnak adni. A platform 2016 óta működik, már a fejlesztett verzióját használjuk és egyre népszerűbb a vásárlóink körében.

– Ez is beletartozik a kereskedési stratégiájukba? Egyébként azt miként építik fel, mit tartanak szem előtt a kialakításakor?

– Alapvető a termék ára, de az csak egy szempont a vásárlói döntéskor. Fontos a rendelkezésre állás, hogy milyen raktárkészletünk van az adott lerakatokban, milyen széles a szortiment, milyen rugalmasak vagyunk a szállítások területén stb. Cégcsoportunk nagyon régóta rendszerben gondolkodik, ha azt mondjuk, hogy adott terméket vagy termékcsoportot elkezdjük forgalmazni, ha felvállalunk egy gyártót, egy márkát, egy brandet, akkor ezt a teljes szortimentben tesszük. Ezzel adunk egy olyan plusz szolgáltatást a vevőkörnek, amit más nem feltétlenül tesz meg. Nyilvánvalóan ezt finanszírozni kell, át kell gondolni a mikéntjét, de hosszú távon megéri, mert kiszámíthatóságot ad a vevőinknek.

– Hogyan tudják kitalálni, hogy aktuálisan mire van szükségük a vásárlóiknak?

– Mi a háromlépcsős értékesítési politikát valljuk magunkénak: vannak a gyártók, aztán vannak a nagykereskedők, mint mi, és vannak a kivitelezők, a szerelők, akiknek szükségük van az árura. Mi vagyunk a gyártó és a felhasználó között a kapocs. A kör még kiegészül a tervezőkkel, akik a bizonyos márkákat, a csőrendszereket, rendszereket betervezik a projektekbe. Általában a gyártók fejlesztenek, kitalálnak újdonságokat, kivezetnek régi rendszereket, amelyek helyett sokkal praktikusabbat, jobbat hoznak létre. Ezeket a tervezőkön keresztül beterveztetik a nagy projektekbe, így találkoznak a nagykereskedők és a kivitelezők az új rendszerekkel. Ha ezek jók, akkor előbb-utóbb a mindennapi felhasználásban is elkezdik keresni a kivitelezők és az ő beszállítópartnereik, akkor mi a vevői igények alapján összeállítjuk a szortimentet, és leülünk tárgyalni a gyártóval. Ez kiegészül azzal, hogy a kvalifikált szortimentvezető kollégáink a frontvonalban és a szállítók képviselőivel információt cserélnek és jelzik, hogy hol, melyik szállítónál mire kell figyelni, netán újdonság kerül a piacra, teljesen új innovációval áll elő egy szállító, és érdemes lenne vele foglalkozni.

– Miként történik a vevőközönség szegmentálása?

– A lakosságot is szívesen kiszolgáljuk, de alapvetően a szerelők, a kivitelezők jönnek hozzánk mindennap vásárolni. Fontos, hogy milyen tevékenységet végez a kivitelező, a szerelő, emellett ugyanígy mérvadó a fizetési hajlandóság, a fizetési magatartás. Törekszünk arra, hogy minél szélesebb legyen a vevőkörünk. Van egy szortimentpolitikánk, ami a német anyacégre alapozva egy európai termékkörcsaládot jelent. Szinte kivétel nélkül európai termékekkel foglalkozunk. Ez is megrostálja a mezőnyt, mert nem akar mindenki ezzel dolgozni.

– A cégcsoporthoz való tartozásnak milyen előnyei vannak?

– Az anyacégünk jövőre lesz százéves, mi pedig 30, az anyacégünk Európában úgy piacvezető, hogy 100 éve családi kézben van és nincs a tőzsdén. Egy óriási cég vagyunk, de mégsem vagyunk multik. Európában nagyon jól ismerik a Gienger nevet, sok olyan házi márkánk, egyedi, exkluzív termékünk van, amelyekhez az anyacég nélkül nem tudtunk volna hozzájutni, vagy nem azon az árszinten. Az online felület egy olyan anyagi beruházás, amihez jelentős tőke kellene, ezt nehezen tudnánk önerőből előteremteni. Ezek olyan előnyök, amelyek szolgáltatásoldalon a többiek elé helyeznek bennünket.

Kis Tünde