Antibakteriális kesztyű

Közeleg a tél és a nagykabát mellett itt a kesztyű szezonja is. Az idei év azonban a pandémia okán még aktuálisabbá teszi az olyan eszközök használatát, melyek eséllyel segítik a vírusokkal, baktériumokkal szembeni védekezést a hétköznapokban. Ennek egy eszköze lehet a Manual Divat Kft által gyártott speciális kesztyű, ahol a cél olyan bőr kifejlesztése és előállítása volt, mely fertőtleníthető, mosható. A gondolat pedig további ötletet hozott: az antibakteriális kesztyűét. A fejlesztésben a cég partnere a Pécsi Tudományegyetem. 

A 2016-ban alakult Manual Divat Kft. divatbőrkesztyűk készítésével foglalkozik. A Pécsett működő üzem a külföldi bérmunka mellett saját márkájú termékkel is jelen van a piacon. A „Karma Pécsi Kesztyű” brand a minőséget jelenti itthon és külföldön egyaránt.

A ma már családi vállalkozásként működő Manual Divat Kft. gyökerei egészen a Pécsi Kesztyűgyár múltjáig nyúlnak vissza, ahol a cég alapítója, Hornicz József szabászként, majd anyagbeszerzési vezetőként dolgozott. A gyár megszűnése után újonnan alakult társaság egyike volt az akkor induló pécsi kesztyűs vállalkozásoknak, amely a magas minőségi színvonalat képviselő termékeinek köszönhetően a világpiac gyorsan változó világában is képes volt megőrizni pozícióját, és kiszolgálni a magasabb igényeket megfogalmazó és azt megfizetni is képes vevői kört.

Az idei évben a pandémia a piacok átrendeződésével a divatcikkek területén is új kihívásokat hozott, melyre a cég az innovációban kereste a választ. A védekezésben a prevenció részeként nem csak a maszkok, de a kesztyűk használata is legalább annyira izgalmas terület, hiszen a fertőzések át- és továbbvitelében a fizikai érintkezésnek is szerepe van. Ennek tudatában fejlesztette ki a társaság azt a fertőtleníthető-mosható báránybőrből készült kesztyűt, melynek vastagsága 0,5-0,7 milliméter, így viselése szinte észrevehetetlen. A kesztyű speciális, hiszen vízálló, felülete fertőtleníthető alkoholos és egyéb kézfertőtlenítőkkel, illetve kézmeleg szappanos vízben mosható, ugyanakkor megőrzi színét és puhaságát. S ami talán a legfontosabb előnye a gumikesztyűkkel szemben, hogy a bőr alapvető tulajdonságainak köszönhetően lélegzik, s így nem izzad bele a kéz.

A fejlesztés következő lépcsőfokán már a Pécsi Tudományegyetem is a kft partnerévé vált. A cég és az egyetem közös kutatási és fejlesztési projektjének keretében a végcél olyan termék létrehozása, amely a vírusokkal és baktériumokkal szembeni hatékony védekezést segíti hosszútávon. A közös kutatás-fejlesztés eredményeképpen várhatóan egy olyan bőrkesztyű jön létre, amely stabil, a mosásnak is ellenálló biocid réteggel van bevonva, s így önmagában képes ellenállni a vírusok, baktériumok fenyegetésének.

A kesztyű viselése ajánlott olyan területeken, ahol elkerülhetetlen a közvetlen érintkezés más emberekkel vagy mások által megérintett dolgokkal (pl. kilincs, pénz, árucikk, boltok belső terének berendezései, tömegközlekedésben fogódzkodók stb…) Használatával ugyanakkor a környezetet is védjük, hiszen nem egyszerhasználatos termékről van szó, élettartama 1-2 év, s emellett divatkesztyűként is használható.

A termékfejlesztésre a Pécsi Tudományegyetem Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézete munkatársainak támogatásával kerül sor.  A partnerek felkutatásában és a projekt sikerében kulcs szerepe volt a PTE Kancelláriáján működő Kutatáshasznosítási és Technológia-transzfer Központ (KTTK), valamint a PTE Inno-Capital Kft munkatársainak.