Folyamatos szakemberképzések a Tüke Busz Zrt.-nél

A szakemberhiány szinte minden egyes gazdasági ágazatot sújt, ahogy a szolgáltató cégeket, mint Pécsen a Tüke Buszt Zrt.-t is, ahol többféle módon is kiutat kerestek ennek megoldására. Saját szakember-utánpótlásuk kinevelését tanulóképzéssel oldják meg, valamint nagy hangsúlyt helyeznek dolgozóik folyamatos képzésére. E mellett munkaerő-közvetítő cégekkel is kapcsolatban állnak már évek óta, akiktől elsősorban autóbuszvezetők kerülnek hozzájuk.

– A szakember-utánpótlást részben a cég igényei szerint folyó képzésekkel igyekszünk megoldani – kezdi beszélgetésünket Baracsi László, a Tüke Busz Zrt. stratégiai-tervezési osztályvezetője. – Tanulóképzéssel négy évvel ezelőtt kezdtünk el foglalkozni, akkor érkezett a céghez a humánpolitikai vezetőnk, Sas Viviána. A Baranya Megyei Szakképzési Centrummal, azon keresztül a szakképző iskolákkal és a kamarával is jó a kapcsolatunk, több szakmában is folyik a tanulók gyakorlati képzése nálunk.

Játműgyártási területen a BMSZC Angster József Szakképző Iskola és Szakiskolából érkező karosszérialakatosok és autószerelők gyakorlati képzése folyik a cégnél mesterek irányítása mellett, míg a forgalmi-logisztikai területekre a BMSZC Radnóti Miklós Közgazdasági Technikum logisztikai technikus és ügyvitel szakos diákjait fogadják.

– A tanulóképzés és a munkatársaink folyamatos képzését nemcsak a szakemberhiány, hanem az is szükségessé tette, hogy egyre nagyobb a verseny a cégek között a jó szakemberekért – folytatja tovább Baracsi László. – A Tüke Busz Zrt.-nél szakmai gyakorlatot szerzett autószerelők olyan értékes és versenyképes tapasztalatot és tudást szereznek, mely helyben más gépjárműjavítással foglalkozó cégeknél is keresett.

Kitért arra is, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a munkatársaik folyamatos képzésére is. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 6.1.5-17 azonosító számú pályázatán a Munkahelyi képzések támogatása a Tüke Busz Zrt.-nél programra elnyert csaknem 43 millió forint európai uniós támogatás felhasználásával egyebek mellett többen OKJ-s képzés keretében emelőgépkezelő végzettséget szerezhetnek, de a dolgozóiknak lehetőségük volt az informatikai tudásuk fejlesztésére és nyelvtanulásra is egyaránt.

– A céghez folyamatosan érkeznek az elektromos buszok, a javításukhoz az autószerelőknek erősáramú elektrotechnikusi végzettséget is kell szerezniük. A jelenlegi szakembereink mellé további, 5 fő részére biztosítjuk a képzésen való részvételt, melynek költségeit a társaság állja – emeli ki Baracsi László. – Emellett egy speciális, egyedi képzési program tizenkét autószerelő és hatvan sofőr részére, szintén a GINOP program keretein belül teszi lehetővé, hogy az új elektromos buszokat vezethessék, javíthassák. Az autóbuszvezetői állomány bővítése érdekében autóbuszvezetői képzést indítottunk tanulmányi szerződés keretében saját forrásból. A képzésen résztvevők jelentős része ma is a Tüke Busz Zrt. munkavállalója.

Szólt arról is, hogy a radnótis diákok körében nagyon népszerű a náluk zajló gyakorlati képzés, a diákok már szinte versenyeznek, hogy kik kerüljenek hozzájuk. Ennek oka lehet, hogy komplex ismereteket nyújtanak részükre.  A gyakorlati idejük alatt minden szakterületet végigjárnak, megismerkednek a dolgozókkal, rálátnak arra, hogy egyes területek milyen módon épülnek egymásra, megtanulnak kapcsolatokat teremteni.

Arra különösen büszkék, hogy nagyon kevesen keresik a boldogulásukat máshol, sok olyan munkatársuk van, akinek férje, felesége, lánya, fia is náluk dolgozik. Sőt nem egyszer az apa ajánlja a gyerekének gyakorlati helyként a társaságot. Az új munkatársaik felvételénél figyelembe veszik a dolgozóik ajánlását, a cég saját, belső csatornáin keresztül is toboroz munkavállalókat.

Sz.K.