Elstartolt a turisztikai szezon

Ha nyár, akkor kirándulás, utazás, pihenés, és feltöltődés – legalább is így volt a koronavírus világjárvány előtt. Bár a tavalyi nyári szezonra is életbe léptek az enyhítések, így sokan éltek a lehetőséggel és sikerült kikapcsolódniuk. Tavaly egyértelműen a belföldi turizmus volt az erősebb, de hogy idén a korlátozások enyhítésével, a beoltottság növekedésével hogyan alakul a z üdülési, utazási kedv, egyáltalán milyen újdonsággal, attrakcióval készülnek az egyes szolgáltatók – ennek jártunk utána.

„Sokan az utolsó pillanatban döntenek a külföldi útjukról”

A pandémia következtében hogyan változott az utazási szolgáltatók kínálata, egyáltalán akarnak-e, mernek-e utazni az emberek, netán óvatosabbak lettek-e? – tettük fel a kérdést Vétek Jánosné turisztikai szakembernek.

– Természetesen várható egy fellendülés, hiszen az emberek hosszú hónapokig be voltak zárva. Úgy tűnik, hogy az óvatosabbak a belföldi nyaralást tartják biztonságosabbnak, ezért itthon nagyon nagy fellendülés várható. A bel- és külföldi szolgáltatók igyekeznek megújult ajánlatokkal minél több vendéget, utast megszólítani. A tapasztalat azt mutatja, hogy sokan kivárnak és valószínűleg majd az utolsó pillanatban döntenek a külföldi útjukkal kapcsolatban. Szintén többen választják az autós utazást és közelebbi úti célokat, de a klasszikus repülős slágerutak is elindulnak. Görögország, Törökország, Spanyolország tengerpartjai igen keresettek most is.

– Az elmúlt egy évben nagy gyakorlatot szereztünk az online világban, ezért talán többen maguk szervezik meg az utazásukat, nem fordulnak utazásszervezőkhöz. Mi lehet ennek a következménye? – Ez a tendencia már évek óta megfigyelhető. Elsősorban a fiatalabb korosztály intézett mindent online, a pandémiának köszönhetően azonban az idősebbek is egyre jobban kiismerik magukat az online világban. Számukra egy-egy sikeres foglalás örömet jelent, büszkék rá, hogy meg tudták csinálni. Viszont azt most is érdemes szem előtt tartani, hogy az utazási irodával történő utazás a jelen helyzetben nagyfokú biztonságot nyújt az utazóknak. Az irodák minden rendelkezésükre álló információval ellátják az utasokat és az utazás során, valamint a külföldi tartózkodásuk alatt folyamatosan rendelkezésre állnak. Emellett bármilyen előre nem látott probléma esetén az utasok segítségére lehetnek.

– Külföldi utazás, foglalás előtt mire érdemes figyelni az egészségügyi, illetve az utazással kapcsolatos biztonság tekintetében? Hol tájékozódhatunk?

– Miután EU-n belül sem egységesek a szabályozások, sőt van, hogy egyes országokon belül sem, nem könnyű kiigazodni a gyakran változó szabályokon. Akik utazási irodával utaznak, azoknak a válláról lekerül ez a teher. Akik egyénileg utaznak, javaslom, hogy gyakran keressék fel a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ és a https://reopen.europa.eu/hu/map/ESP/7002 oldalakat, amelyek az aktuális helyzethez igazodva folyamatosan frissítik az információikat.

 

„Post covid” programcsomag Harkányban

A Dél-Dunántúl egyetlen gyógyszállodája, a Thermal Hotel Harkány gyógyászati programjaival, a harkányi gyógyvízre épülő, orvosi felügyelettel végzett kezeléseivel, gyönyörű, nyugalmat árasztó környezetével, különleges mikroklímájával és színvonalas vendégszolgáltatásaival ismét várja a feltöltődni, pihenni, kikapcsolódni és gyógyulni vágyó vendégeit! Dr. Kovács Tibor gazdasági igazgató arról tájékoztatott, hogy a több hónapos zárva tartás alatt elvégezték a szinten tartáshoz szükséges karbantartásokat, így a szálloda megújulva nyílhatott meg a vendégek előtt. Emellett egy új programot is létrehoztak a gyógyulni vágyók számára.

– A nyitásra egy „post covid” immunrendszert erősítő programcsomagot állítottunk össze. Minősített gyógyszállodánk 22 éve működő gyógycentrumában a gyógyvízre épülő új holisztikus kezelésprogramunk egyaránt segít a megelőzésben és a felépülésben. Mindenki számára ajánljuk ezt a lehetőséget, mert fontos szerepet játszik a fertőzés következményeinek enyhítésében, a hosszú távú megelőzésben, az immunrendszerünk támogatásában. A program egyéni állapotfelmérésre épülő, személyre szabott kialakítása hatékonyan nyújt segítséget azoknak, akik bármilyen formában találkoztak a vírus negatív hatásaival. A „post covid” programunk szakorvosi konzultációval és állapotfelméréssel indul, ahol meghatározzák az egyénre szabott kezeléskombinációt. Meditációs légzőgyakorlat, a gyógyvíz gyógyereje, Bemer terápia, sószoba-használat, nyirokmasszázs jelentik a program elemeit. Szállóvendégeink a kúra kiegészítéseként ivókúrát, úszást, a szaunafalu használatát, valamint vízitornát is igénybe vehetnek.

– Milyen az érdeklődés a külföldi és belföldi vendégek részéről, milyen elvárásaik vannak a biztonságuk érdekében?

– Külföldi vendég csak üzleti úton szállhat meg a szállodákban, vagy ha futball mérkőzésre jön és felmutatja a jegyét. Ebből következik, hogy nálunk nincs jelentős érdeklődés külföldről. A gyógyszolgáltatásokat igénybe vevő külföldi törzsvendégeink viszont már jönnének, de a jelenlegi szabályozás miatt egyelőre még nincs rá lehetőségük. Bízunk benne, hogy ez hamarosan megváltozik. Belföldről folyamatos az érdeklődés a nyári szezonra.

– Az érvényben lévő korlátozások milyen módon hatnak a szálloda működésére?

– Ahogy a többi szálláshely, szállodánk is csak védettségi kártyával látogatható. Ebből következik, hogy van egy szegmens, amelynek egyelőre nincs lehetősége szállodába menni, és ezt összességében megérzi az ágazat.  A személyzetünk nagy részét beoltották. Emellett a személyzet számára kötelező a maszk használata. Külön hangsúlyt fektetünk a fertőtlenítésre, a tisztaságra. Fertőtlenítőket helyeztünk ki a szálloda számos pontjára, a takarítást pedig a jelen helyzethez igazított protokoll szerint végezzük. Az étkezéseknél a Magyar Turisztikai Ügynökség ajánlásainak megfelelően intézkedéseket tettünk a biztonság növelése érdekében.

– Miért érdemes most ellátogatni önökhöz, hogyan tervezik a nyarat, az év hátralévő részét? Számolnak-e egy esetleges 4. hullámmal?

– Az új „post covid” immunerősítő programunkat mindenképpen érdemes igénybe venni és nem csak a szállóvendégeinknek. A nyár várhatóan jó lesz a hotel számára, de ezt befolyásolhatja a külföldi utazási lehetőségek változása. A jelenlegi helyzetet tekintve egyelőre nem számolunk a vírus 4. hullámával.

 

Új gyerekbirodalom, komfortos lakrészek, izgalmas nyári programok Bikalon

Az egész évben látogatható bikali Élménybirtok Magyarország első tematikus élményparkja. Egyedülálló módon idézi fel és kelti életre a középkori Magyarországot mesterek, színészek, harcedzett lovasok és íjászok, gyakorlott madarászok közreműködésével. Kézműves foglalkozások, számos érdekes időtöltési lehetőség, a történelmet idéző helyszínek és programok egész évben maradandó élményt nyújtanak a legkisebbektől a legidősebbekig mindenki számára. A közvetlenül az Élménybirtok mellett elhelyezkedő Puchner Kastélyszállóban gyönyörű környezetben, távol a világ zajától pihenhetik ki a vendégek a mindennapok megpróbáltatásait. Az újranyitást követően hamar megélénkült az érdeklődés mind az Élménybirtok, mind a kastélyszálló iránt, mint Kollár László ügyvezető mondja, több újdonsággal is várják a vendégeket.

– A koronavírus-járvány következtében meghozott rendelkezések értelmében tavaly november elején zártuk be ideiglenesen mind az Élménybirtokot, mind a kastélyszállót. Nem tudtuk, hogy mennyi ideig tart a kényszerpihenő, ezért nehéz volt kalkulálni, hogy mire használjuk az előttünk álló időt. Viszont a korábbi bezárás alkalmával készítettünk egy listát az aktuális karbantartásokról, esetleges fejlesztésekről, amit most jól tudtunk használni. Amikor nincs vendég, azokat a feladatokat kell elvégezni, amelyeket nem lehet a vendégforgalom mellett. Megvizsgáltuk a korábbi listánkon szereplő munkák anyagi vonzatát, valamint azt, hogy melyik célközönségünket nem tudjuk teljes körűen kiszolgálni. Azzal szembesültünk, hogy a kisgyerekek számára 1-2 éves kortól 6 éves korig nem voltak igazán jó minőségű szolgáltatásaink. Ötleteltünk, hogy nagy valószínűséggel milyen programokat, szolgáltatásokat vennének igénybe az ilyen korú gyerekek és a szüleik, illetve tájékozódtunk, hogy milyen szakszemélyzetre van szükség mindehhez. Ennek függvényében alakítottunk ki az Apródképzőn belül egy mintegy 250 m2-es területet, és hoztuk létre Uni világát.

Korábban tematikus foglalkozásokat tartottunk az apródoknak, most viszont lett egy babasarkunk, amit a 0–3 éves, a másik felét pedig a 3–6 éves kisgyerekek használhatnak, akár a szülőkkel együtt töltött programokra, illetve külön részt kaptak az 5–10 évesek. Ezzel a szállóvendégeinknek kívántunk kedvezni, hogy az itt töltött idő alatt emlékezetes élményeket szerezhessenek a speciális tematikus foglalkozásokon.

Még egy jelentősebb fejlesztést sikerült megvalósítanunk az elmúlt hónapokban. Mivel folyamatosan megkérdezzük a vendégeinket, hogy mitől éreznék komfortosabban magukat, az elmúlt években egyre többen kérték az intimitást, jelezték, hogy szívesen megszállnának olyan lakrészekben, amelyekben a két hálószoba mellett egy kis nappali is található. Mivel többen családdal jönnek, különböző korosztályok, szeretnének elkülönülni. Így három vendégházunkban a szobák összevonásával létrehoztunk 12, átlagosan 30-35 m2-es zárt udvarral ellátott lakrészt, ahol a szállóvendégeink közvetlenül a szobából tudnak kimenni az eddig nyitott teraszok helyett kialakított zártabb udvarokra napozni, olvasni. Az emeleti szobákhoz pedig a parkban rendeztünk be saját 30 m2-es zöld teraszokat napozóággyal, kerti bútorokkal.

– Milyen az érdeklődés a vendégek részéről, elindultak-e már a foglalások?

– A májusi foglalások a 2019-es év májusának 52%-át mutatják, a júniusi adatok ennél már lényegesen jobbak. Júliusra és augusztusra az elmúlt két hétben elindultak a kötések, erre az időszakra idén is a tavalyihoz hasonló 80–85%-os foglalási arányra számítunk. Úgy tapasztaljuk, hogy a vendégekben már nincs félelem a vírussal kapcsolatban, tudatosodik bennük, hogy védettek, hiszen csak védettségi igazolvánnyal jöhetnek a szállodába.

Az Élménybirtokon a korlátozások enyhítésével párhuzamosan már érezhetően megnőtt az érdeklődés, jöttek az osztálykirándulók, a gyereknapon is rengetegen voltak. Nyárra számos programot szervezünk, minden évben megújulnak a szolgáltatásaink. Idén Aladdin címmel új családi musical előadásával várja a Nemzeti Lovas Színház, azaz Pintér Tibor és társulata a nagyérdeműt, ezeket nagyon szeretik a vendégeink. Lovagok csatája címmel egy kiváló műsorra számíthatnak tőlük a nézők, ez egy színházi előadás lesz, sok humorral, zenével, lendületes lovagi játékkal. Érdemes folyamatosan nézni a honlapunkat az újabb attrakciók miatt.

 

Megszépült környezetben abszolút kikapcsolódás Siklóson

A siklósi Hotel Castello a wellness- és a gasztronómiakedvelők, illetve a gyermekes családok fellegvára. Stílusos eleganciával, kiváló ízekkel, a Villányi borvidék különleges boraival és kényeztető wellness kezelésekkel teszik teljessé vendégeik pihenését. A szálloda közvetlen összeköttetésben áll a Thermal Spa Siklós fürdőkomplexummal, amely remek szórakoztatást nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Mint Zoric Dragoslav, a hotelt és a fürdőt üzemeltető Siklósi Thermal Kft. cégvezetője mondja, nagyon örülnek újranyitásnak, a zárva tartás alatti karbantartásoknak köszönhetően még magasabb színvonalú szolgáltatást tudnak nyújtani a vendégeiknek.

– Május 21-étől vagyunk nyitva, teljes kapacitással működik a fürdő és a szálloda is. A hét hónap alatt, amíg zárva voltunk, a fürdőben és a szállodában is folyamatosan dolgoztunk a komplexum megújításán, egy munkatársunkat sem kellett elbocsájtanunk. Csináltunk egy karbantartási tervet és az alapján – sok esetben mi magunk – felújítottuk, javítottuk a szükséges részeket ahhoz, hogy a szálloda és a fürdő állapota valóban megfelelő legyen és készen álljon a nyitásra. Így például felújítottuk a kinti meleg vizes medencét, a zuhanyozóhelyeket, a csúszdákat, újrafugáztuk az összes medencét és a közös folyosókat, elvégeztük a teljes gépészeti karbantartást. Ilyen átfogó a munkákra csak akkor van lehetőség, amikor teljesen zárva van a fürdő és nincsenek vendégek egyik komplexumban sem. Úgy vélem, hogy most felfrissülve, megszépülve, igen jó körülmények között várhatjuk a vendégeket.

– Mi okoz nehézséget a nyitással kapcsolatban? Hiszen néhány korlátozás továbbra is érvényben van, amelyeket be kell tartani.

– Ahogy kinyitottunk, azt tapasztaltuk, hogy ugyanúgy jönnek a szállodai foglalások, mint az előző 2-3 évben, így az érvényben lévő szabályok különösképpen nincsenek negatív hatással a szálloda működésére. Sajnos a fürdőére igen, ez abból is látható, hogy az előző években lényegesen jobb volt a júniusi forgalmunk. A tavalyi évet nem lehet a korábbiakhoz hasonlítani, mert tavaly csak a fürdő kinti egységeit működtethettük júniusban, és csak július 1-től nyithattuk meg a benti egységeket. Így tavaly júniusban nagyon gyenge volt a forgalom, nem segített a kedvezőtlen időjárás sem, ehhez képest most jobb a helyzet, de még nem értük el a 2019-es és az azt megelőző évek szintjét. Már az is öröm számunkra, hogy végre nyitva vagyunk, és ez az időszak arra is jó, hogy alaposan fel tudjunk készülni a júliusi és az augusztusi hónapokra, a főszezonra, amikorra legalább olyan forgalmat várunk, mint amilyen tavaly volt. Sok alkalmi munkavállalóval dolgozunk, akik ilyenkor, amikor kevesebb a vendég, kellő rutint tudnak szerezni és így felkészültebben várni a főszezon vendégeit. Ezért nem is elégedetlenkedek a pillanatnyi helyzettel, mert megtalálhatjuk ebben is a hasznunkra váló, előnyös dolgokat.

– Készülnek-e programokkal a nyárra?

– A fürdőben a korlátozások, a rendezvényi létszámkorlátok betartása érdekében nem szervezünk külön programokat, ahogy tavaly sem. A korábbi években minden augusztusban a fürdő nyitásának évfordulóján, augusztus 4-e környékén megtartottuk a fürdőfesztivált, de a meglévő korlátozások miatt ezt idén sem tesszük. Inkább arra koncentrálunk, hogy a fürdő nyújtotta szolgáltatások és körülmények színvonalát emeljük. Számunkra és a vendégek visszajelzése alapján számukra is sokkal fontosabb a rend, a tisztaság, a vízminőség, a strandon lévő körülmények, az ápolt zöld gyep, a vendéglátás minősége, a munkatársaim megfelelő hozzáállása, mint a rendezvények, programok, hiszen elsősorban lazítani, pihenni érkeznek hozzánk. A szállodában viszont – ezzel is emelve annak színvonalát – néhány művészestet tartunk, amikor énekesek, egyéb produkciók szórakoztatják a vendégeket, hogy élményekkel telve térjenek haza. A szálloda lobbi bárjában, teraszán egyébként is nagyon népszerű és a környéken is ritka szolgáltatás, hogy szezonban minden péntek és szombat este élőzene szól. Ezt természetesen nemcsak a szállóvendégek, hanem a kívülről éttermünkbe, teraszunkra érkező vendégek is élvezhetik, akár egy hűsítő ital mellett is. Rendre rácsodálkoznak, hogy Siklóson ilyen is van.

– Beszélnek a Covid 4. hullámáról, ezzel önök miként számolnak?

– Érdekesen alakult tavaly a Covid-helyzet, szerencsére nyáron szinte teljesen eltűnt a vírusfenyegetettség, nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is, és kiválóan működtek a szállodák, a fürdők, az egész világon újraéledt a turizmus. Aztán ősszel jött a következő hullám. Most már sokan be vagyunk oltva, ezért talán egy újabb hullám érkezésekor nem lesz szükség a szállodák, a turisztikai szolgáltatások teljes leállítására. Bízom benne, hogy olyan védettségi állapotban van hazánk és a körülöttünk lévő országok is, hogy egy esetleges újabb hullám esetén nem lesznek a korábbihoz hasonló bezárások. Lehet, hogy bevezetnek korlátozásokat, sajnos a költségek miatt a téli időszakban roppant nehéz korlátozások mellett működnünk. Ugyanakkor, ha megint be kellene zárnunk a hotelt és a fürdőt, az elsődleges célunk ismét az lenne, hogy megtartsuk a dolgozóinkat, de bízunk benne, hogy az állami támogatások, ahogy eddig is, segíteni fognak a nehéz körülmények között működő cégeknek.

– Most miért érdemes ellátogatni önökhöz?

– Amiért eddig is, szinte egész évben. Most sokan előtérbe helyezik a hazai turizmust, és belföldi úticélt választanak. Fontos tudniuk, hogy ezzel most sokkal jobban, mint valaha, igen sok munkahely megőrzéséhez járulnak hozzá. Ha valaki megérkezik a parkolónkba (ami kapcsán látogatóink kiemelik, hogy ingyenes) és ránéz a sportmedencénkre, meg a csodálatos környezetére, rögtön látja a nálunk megszokott rendet és a tisztaságot, elgyönyörködik a medencék vízében, majd belép a recepcióra és egy rendezett, klimatizált előtérben találja magát, már ettől derültebb lesz. Aztán ahogy továbbmegy a benti medencékhez és a tágas, szép kinti fürdőrészre, a sport-, a gyermek- és a termálmedencékhez, a látvány, az ápolt gyep, összességében ez a miliő olyan mértékben jó érzéssel tölti el, hogy szerintem már csak ezért is érdemes eljönni hozzánk. Túlzás nélkül mondhatom, hogy ez a környezet nagyon hasonlít azokra a külföldi helyekre, ahová sokan vágynak, mégis itt van, elérhető távolságon belül, Magyarországon, Siklóson. Baranyai vendégeink nagyon szeretik, hogy igen rövid utazás után érkezhetnek meg egy ilyen szép helyre. Mindezek mellett nagyon népszerű komplexumunkban a vendéglátás is, amit magunk működtetünk, így biztonságosan felügyelhető, és folyamatosan tudjuk garantálni a minőségi szolgáltatást. Kisebb fürdő vagyunk, de talán ennek is köszönhető, hogy nagy odafigyeléssel mindent megteszünk a vendégeink pihenéséért és élményszerzéséért.

 

Folyamatosan szépülő környezetben valódi vendéglátás Botykapeterden

Nemcsak a vendéglátással foglalkozó vállalkozásokat, hanem magát a vendéglátást is megviselte a covidos időszak. Elszoktunk az asztalnál felszolgált ételektől, hiszen csak a műanyag dobozba csomagolt ételeket hozta házhoz a futár, és bár annak minősége nem maradt el az étteremben szervirozottól, az étkezés kultúrája valahol csorbát szenvedett. Elmaradtak a családi, baráti, céges összejövetelek, az ünnepek, de a korlátozások enyhítésével, a közösségekbe való visszatéréssel ismét igény mutatkozik a társas együttlétekre. A korábban megszokott színvonallal és kedvességgel, illetve gyönyörű környezettel várja vendégeit a Szigetvárhoz közeli Botykapeterden a Pálma Vendéglő étterem, amely tavasztól őszig hangulatos kerthelyiséget is üzemeltet, valamint igényes rendezvénytermeiben számos családi és céges eseménynek ad otthont. Mint Hóbor Lászlóné ügyvezetőtől megtudtuk, a bezárás ideje alatt is szépítették a környezetüket, bár ez számukra eddig is természetes volt.

– Minden évben megújul az étterem, és most is így vártuk a vendégeket, az újranyitást. Elvégeztük a különböző karbantartásokat, illetve kifestettük az épületet. Nagyobb felújításra most nem volt szükség, mert éppen az elmúlt években fejeztük be az ilyen jellegű munkákat, de kicseréltük a ponyvát a teraszon, és ha jobban beindul a forgalom, tervezzük a svédasztalos ebédeltetést, ezt készítettük elő az átalakításokkal. Folyamatosan gondozom a kertemet, parkosítok, különböző virágdekorációkkal várom a vendégeket. Egyelőre nem készülünk programokkal, mert a korlátozások miatt egyelőre kiszámíthatatlan a vendégforgalom. De azért sem, mert rengeteg rendezvényünk elmaradt az elmúlt másfél évben, van, akinek lassan már két éve húzódik ez az esküvője, úgyhogy az elmaradt esküvők pótlása miatt a hétvégékre nem tudunk különösebb programokat szervezni.

–  Ezek szerint már bejelentkeztek a házasulandók, hogy megtartják a lakodalmakat?

– Nagyon sajnálom az ifjú párokat, mert van, akinek már a harmadik, negyedik időpontját kellett átütemezni, és úgy látom, hogy kisebb létszámban tartják meg az esküvőket. Olyanok is voltak, akik csak egy ebéddel vagy vacsorával ülték meg a lagzit és elmaradt a nagyobb esküvői mulatság. Most is érzékelhető, hogy eléggé megfaragták a létszámokat a rendezvényeken. Szerintem sokan még nem mernek eljönni egy nagyobb létszámú rendezvényre, de azért szépen alakulnak a foglalásaink.

– Mennyi időre tudnak most előre tervezni?

– Jelen pillanatban a nyárra fókuszálunk, mert nagyon mondogatják, hogy ősszel újból lehet egy hullám. A nyáron szeretnénk pótolni azokat a rendezvényeket, amik elmaradtak, amiket korábban lefoglaltak, ezeket a legmagasabb színvonalon kívánjuk teljesíteni. Egyelőre nem tudunk tovább tervezni, mert nem látjuk, hogy mi lesz a vendéglátás helyzete. A sok bizonytalanság miatt ketten elmentek tőlünk, szakembert se igen lehet találni, én is beálltam dolgozni a konyhára, hogy meglegyen a létszám. A folyamatos bizonytalanság, hogy mi lesz holnap, szerintem nagyon sok helyen problémát okoz. Nap mint nap tapasztaljuk, hogy az emberek nagy része még mindig becsomagoltatja és elviszi az ételt.

– A Pálma vendéglőben korábban számos céges rendezvényt is tartottak. Ezek most hogyan alakulnak?

– Két céges rendezvényünk is lesz a közeljövőben, illetve a korábbi években számos mezőgazdasági rendezvényt tartottak nyáron, valamint jelentősek voltak az év végi céges összejövetelek, amelyek vendéglátását mi végeztük. Ahogy visszatértek az életünkbe az események, nálunk is elindultak már a ballagásokra, a diplomaosztókra, a keresztelőkre, az elmaradtak születésnapokra a foglalások, így most azt mondom, hogy bizakodóan állunk a nyári hónapok elé.

 

Két új pályával a kerékpáros turizmust építik Hosszúhetényben

A gyönyörű természeti környezet, a túraútvonalak, a Zengő, Püspökszentlászló és Kisújbánya közelsége, az utóbbi években pedig a településen egyre több kerékpáros program rengeteg turistát vonz a Mecsek lábánál fekvő Hosszúheténybe. Kiszolgálásuk érdekében a faluban működő számos szolgáltatót, a szállásadókat, éttermeket, a vendéglátóhelyeket és a látnivalókat is szeretné összehangolni az önkormányzat, amely a pályázati források jobb kihasználását is lehetővé tevő Hosszúhetényi Turisztikai Koncepció létrehozásával szelíd turisztikai központtá kívánja fejleszteni a kelet-mecseki települést. Mint dr. Csörnyei László, Hosszúhetény polgármestere mondja, ehhez szükség van egy infrastrukturális fejlesztési tervre is, melybe a parkolók építése mellett több terület turisztikai célú hasznosítása (például kalandpark, quadpálya építése) is beletartozik.

– Még a pandémia előtt meghatároztuk, hogy milyen irányba szeretne fejlődni Hosszúhetény. A Komló, Pécs és Pécsvárad alkotta háromszög közepén vagyunk, mindegyik város mintegy 10 kilométeres körzetben található, ezért arra gondoltunk, hogy a természeti környezetünk és a pozíciónk miatt nem az ipar mentén indulunk el, hanem ki szeretnénk használni a természet adta lehetőségeinket, tehát fókuszáljunk a most divatossá váló szelíd turizmusra. Ehhez készül a Hosszúhetényi Turisztikai Koncepció, amelyben komoly szerepet kap a kerékpáros turizmus.

Adott egy komoly biciklis társadalom a településen, hiszen évekkel korábban már szerveztünk kerékpáros versenyeket, mind mountain bike-os, mind pedig országúti futamokat. Működik a Zengő Kerékpár Egyesület, ennek a vezetőivel átbeszéltük a koncepció, a fejlesztési stratégia irányait, ezek egyike lehet a kerékpárturizmus fejlesztése. Éppen jókor léptünk be ebbe a körbe, mert a Magyar Kerékpár Szövetség pályázatot hirdetett kerékpárpályák kialakítására, amelyre pályázott Hosszúhetény, és első körben támogatást nyertünk a faluban egy pump track, illetve Kövestetőn egy enduro pálya kialakítására. Ezek az országban egyedülálló minőséget képviselnek. A falun belül nemcsak egy pump track, hanem egy flow line pálya is létesült, mindkettő a terepkerékpározásra felkészítő tanulást szolgálja. A kövestetői enduro pályák már versenyzésre alkalmas, magas színvonalú pályák. Tavaly a következő fordulóban ismét pályáztunk a pályák további fejlesztésére, és szintén nyertünk.

– Milyen változásokat hozott a két biciklipálya a település életébe?

– A két pálya országos hírű lett, tehát a megyéből, a régióból, illetve az ország minden részéből eljönnek hétvégente a hosszúhetényi pályákra a kerékpárosok, hogy kipróbálják és fejlesszék tudásukat. Olyan magas minőségűek a pályák, hogy idén először egy országos bajnoki futamot rendeznek itt október első hétvégéjén, ami nagyon nagy megtiszteltetés számunkra. De természetesen nem állunk meg a fejlesztésekkel, további terveink is vannak. Ezeket a beruházásokat a Mecsekerdő Zrt. és a Duna-Dráva Nemzeti Park közreműködésével valósítottuk meg, nélkülük nem tudtuk volna kialakítani a pályákat. A Mecsekerdő Zrt.-vel készülőben van egy országosan egyedülálló megállapodásunk, amelyben a civil szervezet, az önkormányzat és az erdőgazdálkodó rögzíti az erdőben való kerékpárhasználatot, hogy milyen kijelölt nyomvonalon, milyen útvonalon, milyen feltételekkel tudják használni a kerékpárosok, akár versenyszerűen ezeket a pályákat. A turisztikai fejlesztésekhez számtalan olyan vállalkozói kezdeményezés kapcsolódik, főleg a gasztroturizmus terén, ami egyre vonzóbbá teszi Hosszúhetényt, és amihez a szállásadók is igyekeznek alkalmazkodni.

– A kerékpáros programok mellett milyen rendezvényeket terveznek erre a nyárra?

– Augusztus utolsó hétvégéjén egy egyedülálló rendezvénnyel szeretnénk felhívni a településre a figyelmet, egy Cyclekart versenyre várjuk a régi autók kedvelőit. Ezek a gokart méretűre kicsinyített járművek a ’20-as, ’30-as évek autócsodáit mutatják be. A járműveket a versenyre nevező csapatok építik meg, és igazi látványosság lesz, amikor az egyik utcában egy körversenyben mutatják meg, mire képesek.

Mivel jelentős a gyalogtúrások jelenléte a faluban, a jobb tájékozódás érdekében az önkormányzat a Hosszúhetény Fejlődéséért Alapítvánnyal közösen kifejlesztett egy mobilapplikációt. Ez „Délen minden jobb” néven érhető el és ingyenesen letölthető bármely Android és iOS operációs rendszerrel működő mobiltelefonra. Az ideérkező turisták a mobilalkalmazás segítségével minden kerékpáros, valamint túra- és futóútvonalról értesülhetnek, térkép segíti őket a tájékozódásban, a megadott időtartam pedig a faluban töltött szabadidős program megtervezéséhez ad alapot. Az applikáció természetesen megmutatja a helyi attrakciókat, a látnivalókat és általa megismerhetők a helyben működő szolgáltatók is.

Kis Tünde