„Rendszerességet, tudatosságot, állóképességet is ad a tenisz”

Voltaképpen nem is saját maga választotta a teniszt, ami a mindennapjai részévé vált, mégis 20 éve elválaszthatatlanok. A sport nemcsak mozgás dr. Kállai Sándor, a baba-egészségmegőrzést szolgáló termékek gyártásával és értékesítésével foglalkozó Rokána Kft. alapítója számára, sokkal inkább közösségi platform, hiszen évtizedes barátságok, illetve üzleti kapcsolatok formálódtak általa.

– Még az egyetem elvégzése után próbálkoztunk azzal, hogy focicsapatot szervezünk, de ahhoz legalább 8-10 embert össze kell szedni, ami az elfoglaltságok miatt nem könnyű. Gondolkodtam egyéni sportban is, de az, hogy faltól falig úszom egy medencében vagy a háztömb körül futok, nem volt izgalmas számomra. Aztán az 50. születésnapomra kaptam egy teniszütőt meg egy labdát egy baráti társaságtól, és azt mondták, hogy akkor innentől kezdve játszani is kell. Mondtam, hogy jó, de hát nem tudok, másrészt nincs kivel. Akkor négyen összeszerveződtünk, és elkezdtünk páros teniszt játszani. Főként szombat-vasárnap jártunk, illetőleg volt egy hétköznapi alkalom is. Ez most májusban volt éppen 20 éve, ettől kezdve rendszeresen, télen-nyáron heti három alkalommal két órát párosteniszezek.

– Mi a szép ebben a sportban?

– Először is a motivációt említem. Ha rossz az idő, akkor nem húzom föl a futócipőt és nem futok a háztömb körül, vagy nem megyek el az uszodába és ezt senki nem kéri számon rajtam. Na de én nem tehetem meg másik három társammal, hogy azért, mert nincs kedvem, nem megyek el. A tenisz beépült a mindennapjaimba, nagyon örülök neki, hogy találkoztam ezzel a sporttal.

– Ezek szerint ez nem csak mozgást, hanem társasági létet is jelent az ön számára.

– Így van. Rengeteg olyan impulzust ad, amit adott esetben a vállalkozásban is lehetett hasznosítani, például a fegyelmet, az önfegyelmet. Nagyon sok közös van a vállalkozásban és a sportban, úgymint a csapatépítés, a motiváció, a teljesítmény, de említhetem az emberismeretet is. Mert ki milyen a pályán, olyan az életben is. Emellett rendszerességet, tudatosságot, állóképességet is ad, kielégíti a mozgásigényemet. Tulajdonképpen nevezhetem csapatsportnak is, hiszen ismerjük egymást a többiekkel, nagyon sokat tudunk egymásról és egymás vállalkozásairól. A szombati meccsek után mindig leülünk egy kapucsínóra és egy órát beszélgetünk.

– Tétre, meccsre játszanak, vagy csak úgy kedvtelésből ütögetnek? Járnak-e esetleg versenyre?

– Mindig meccset játszunk, ha négyen vagyunk, akkor is forgunk, tehát mindig mással vagyunk. Általában három meccset játszunk, aminek tulajdonképpen nincs tétje, csak az, hogy győzünk-e vagy sem. De hiába állunk vesztésre vagy netán vesztettünk, jön a következő kör, újra föl kell állni. Versenyre viszonylag ritkán járunk, bár vannak olyan versenyek, amiket mi hoztunk létre, azokon nyilván elindulunk. Az egyik ilyen a valamikori játékostársunk, Krumpach Lajos emlékére létrehozott kupa, amelyen természetesen harcba szállunk a vándorkupáért.

– Említette, hogy üzletemberek teniszeznek együtt. Miként segíti az üzletépítést ez a fajta együtt sportolás?

– Olyan emberekkel ismerkedtem meg, akikkel másként biztos nem találkoztam volna, mára ez az együtt sportolás egyfajta klubként is működik. Ahogy mondtam, ismerjük egymást, így természetesen egymástól rendeljük meg az adott terméket, szolgáltatást, amire szükségünk van, ajánlásokat kérünk és kapunk, ilyen értelemben is segítjük egymást.

– Hogy lehet időt szakítani a rendszeres sportra, főként elfoglalt üzletemberként, amikor kötelezettségei vannak, viszi a vállalkozását, utazik stb.?

– Az edzés időpontját a munkaidő utánra érdemes tenni, ez azt jelenti, hogy délután 6-tól 8-ig játszunk, illetve hétvégén. Azt is figyelembe kell venni, hogy itt féléves szezonok vannak, van a nyári szezon, illetve a sátras téli szezon, mindkettő 6-6 hónap. A szezon kezdetekor pontosan lehet tudni, hogy ezeken a napokon ettől eddig fogunk játszani. Tehát az már foglalt, ugyanúgy, mintha egy üzleti tárgyalásról lenne szó. Természetesen itt is vannak kivételek, akkor viszont nem tehetem meg azt, hogy hárman várjanak rám, így valakit küldök magam helyett, tehát a jelenlét helyettesítéssel is megoldható.

– Mire tanította meg a tenisz?

– Amit beépítünk az életmódunkba, az magától működik. Ha nem építjük be, akkor nem működik. Még ha csak szabadidős tevékenység, akkor is érdemes jól csinálni, szakmai támogatást kérni, mert így kevésbé leszünk sérülékenyek, illetve megláthatjuk ennek a sportnak az igazi szépségét.

Kis Tünde