Európán kívülről is érkeznek megrendelések

Komlón az Art-Innova Kft. műhelyében a CNC vezérlésű asztalosipari gépeken ott jártamkor éppen osztrák megrendelésre, egy lakópark részére készítettek konyhabútorokat. A két évtizedes múltra visszanéző cég bútorai nemcsak Európában, hanem a tengerentúlon is ismertek ma már. Készítettek már  postahivatalok részére bútorokat az USA-ba és Kanadába is.

 

Elsősorban üzletek, szállodák, kórházak, belsőépítészeti elemeinek, bútorainak gyártását, bizonyos esetekben tervezésével foglalkoznak. Azonban nekik is szembe kellett nézni azzal a ténnyel, a nyugdíjba menő, vagy a boldogulásukat máshol kereső szakembereik helyére nincs kit felvegyenek, ekkor határozták el, magunk nevelik ki az utánpótlásukat, valamint a technológiai fejlesztésekbe kezdenek, a termelést a lehetőségekhez mérten  automatizálják.

– A járvány szerencsére nem érintett bennünket olyan mértékben, hogy veszteségeink keletkeztek volna –  kezdi beszélgetésünket Bischof Balázs a cég egyik tulajdonosa, ügyvezetője. – Az alapanyag ellátásunk folyamatos volt és a külföldi megrendeléseinknek is eleget tudtunk tenni. Nem kellett bezárnunk a műhelyt a pandémia ideje alatt. Folyamatosan teszteltük a dolgozóinkat, saját forrásból szereztük be az ehhez szükséges teszteket, a munkahelyeket izoláltuk egymástól, az étkezés pedig rotációs rendszerben folyt. A pandémia idején például egy az Észak-tengernél épült Damp Resort Viking stílusú 400 szobás szálloda berendezését készítettük, a megrendelésnek a  korszerű gépparkunknak köszönhetően tudtunk eleget tenni. A jövő hónapban újabb korszerű berendezések érkeznek, robot operátorokkal, amelyeket uniós támogatás felhasználásával tudtunk beszerezni. Valamint bent van egy újabb pályázatunk is, amelynek az eredményét még nem ismerjük, ugyanis egy olyan automatizált üzemet szeretnénk létrehozni, ahol a gyártás a lehető legnagyobb mértékben független minden külső tényezőtől.

Mint mondja, minderre azért is szükség van, mert változatlanul a szakemberhiány, az utánpótlás kinevelése jelenti a legnagyobb gondot. Jelenleg két tanuló gyakorlati oktatása folyik náluk a duális képzés keretében, valamint a felnőttképzés során az elmúlt tanévben hárman végeztek náluk.

– Az új duális képzési rendszer jó alapelveken nyugszik –  ad hangot véleményének. – Sokkal kiszámíthatóbb, egyértelműek a képzési tervek. Az is kedvező változás, hogy az ösztöndíj helyett, munkabért kapnak a tanulók. Sajnos  kevesen jelentkeznek erre a szakmára, pedig nagyon sokrétű az asztalosság, hiszen folyamatos kreativitást igényel. E mellett magas szintű informatikai tudást, ami a CNC vezérelte gépek működtetéséhez elengedhetetlenek. Nem személytelen, hiszen a vevőkkel állandó kapcsolatot kell tartani, a helyszínen pedig kézi munkával történik a megrendelt bútorok beépítése. Arról nem is beszélve, hogy azonnal látható az elvégzett munka eredménye, a legnagyobb elismerés, ha a megrendelő szemében felcsillan az öröm, mert tetszik neki az elkészült bútor.

Mint mondja, a tanulóikat lépésről, lépésre vonják be a termelésbe, a tényleges munkába. A műszaki rajz készítésétől, annak olvasásán át, az egyes bútorelemek elkészítésén keresztül egészen a kész termék összeállításáig. A CNC gépeken felügyelet mellett dolgoznak, készítenek bútoralkatrészeket, valamint a bútorok készre szerelésében segédkeznek asztalos-mesterek irányítása mellett. A végzést követően a jobbakat szinte azonnal a termelésbe tudják állítani, a munkatársaik közül többen is egykor a tanulójuk volt.

Szalai Kornélia