„Bárhol a világon versenyképesek vagyunk a kutató-fejlesztői területen”

A 30 éves kutatás-fejlesztési tapasztalattal rendelkező és a biotechnológia, illetve az élelmiszer-elemzés területén piacvezető vállalkozásokkal együttműködő biotechnológiai vállalat, a Soft Flow Kft. nemzetközileg elismert K+F Kiválósági Központtá nőtte ki magát és több mint 100 magasan képzett embert foglalkoztat. A Soft Flow-t 2016-ban megvásárolta a FOSS Analytical, mely világszerte ismert innovatív analitikai megoldásaival az élelmiszer minőségének és biztonságának javítását segíti a globális élelmiszerpiacon. A cég 2021 novemberében vette birtokba új kutatóközpontját, ahol ultramodern körülmények között folytathatják a munkát. A vállalkozás ügyvezetője, dr. Armbruszt Simon a kamara Angster József Díjában részesült.

– Olyan kutatás-fejlesztést végzünk, ami meglehetősen hosszú fejlesztési folyamatot jelent, sokszor 4-5-6 évig is eltart, mire a fejlesztéseink meg tudnak jelenni a piacon. Most egy igen sokáig tartó időszakot zárunk le azzal, hogy a dán kollégákkal és az anyacéggel közösen megjelent egy fejlesztésünk. Jelenleg is dolgozunk olyan fejlesztéseken, amik a következő években érnek be. Egy olyan innovatív, erős csapat állt össze a Soft Flow-nál, hogy bárhol a világon versenyképesek vagyunk a kutató-fejlesztői területen. Mivel az anyacégünk piacvezető szolgáltatást nyújt, azok az innovatív megoldások, amiket fejlesztünk, az egész világon elérhetők lesznek. A FOSS által kifejlesztett műszerek és módszerek analizálják a világ tej- és a gabonamennyiségének 80–90%-át, a mi analitikai fejlesztéseink hasonló mértékben fognak világpiaci eredményeket szülni vagy befolyásolni, esetleg kiváltani évtizedes módszereket. És ennek az alapjait mi itt Pécsett teremtettük meg.

– Az Angster Díj a Pécshez való kötődésről is szól. Mi jelenti a pécsiséget a Soft Flow-nál?

– Cégünk a FOSS Analytical kutatás-fejlesztési részlegéhez tartozik, a pécsi kollégák adják a teljes cég kutatóinak az egynegyedét, a dán anyacég azért is fektetett ebbe a vállalkozásba, mert itt olyan kompetenciákat talált, amire nagyon nagy szüksége van. A Soft Flow-t Lustyik György alapította 30 évvel ezelőtt, azóta is töretlenül Pécsett dolgozunk, az akvizíciót követően soha nem merült fel, hogy bárhova máshova el kellene vinni. Erősségünk, hogy olyan kutatókat vagyunk képesek bevonzani, akik jellemzően a vidéki nagyvárosokból származnak. A kollégáink jelentős része itt tanult a Pécsi Tudományegyetemen, másik részük pedig jellemzően Szegeden vagy Debrecenben, ezért Pécsett megtalálják azt a közeget, ami megfelelő a családalapításhoz is, illetve a cég azt a biztonságot és egzisztenciát tudja nyújtani nekik, amiért ezt a várost választják.

– Mire ad lehetőséget az elmúlt évben megvalósult kutatóbázis-fejlesztés?

– Jelenleg a munkatársaink körülbelül fele dolgozik a biotechnológiai kutatás-fejlesztés, mintegy harmada pedig a szoftver-hardverfejlesztés területén. A legképzettebb kollégák a biotechnológiai vonalon vannak, kutatóink nagyjából fele, 25-en PhD-vel rendelkeznek. Ezzel a magasan képzett kutatói létszámmal elérjük egy egyetemi intézet méretét és komplexitását, azzal a különbséggel, hogy amíg egy egyetemi intézetben az egyetemi oktatók, kutatók a saját témájukon dolgoznak néhány hallgatóval, nálunk az 50 ember két projektre koncentrál. Így sokkal intenzívebben tudunk hozzájárulni egy-egy projekt sikeréhez, és ezáltal lényegesen hatékonyabban tudunk működni a fejlesztési területen, mint mondjuk egy egyetemi intézet, miközben nagyjából ugyanazzal a kompetenciával és műszerezettséggel rendelkezünk. Úgyhogy hihetetlen lehetőségeink vannak, maga az, hogy ennyire eredményesek tudunk lenni és a fejlesztéseink megjelennek a világpiacon, nagyon nagy hozzáadott érték a kollégák számára.

– A Soft Flow története önmagában egy sikertörténet, hiszen nem vette volna meg a FOSS. Hogy lehet megőrizni, netán fokozni ezt a sikert?

– Itt egy kiváló ötlet és egy roppant erős agrár-élettudományi társaság hozott létre egy új szellemi terméket. Munkaerőpiaci szempontból jellemzően egyetemi kutatóintézetekkel versengünk, számunkra kihívás, hogy ugyanolyan kutatói pályát tudjunk nyújtani a fiataloknak, mint amit egy egyetem. Bár az irány egy kicsit más, mert nálunk nincs lehetőségük publikálni a kollégáknak, hiszen ha publikálnánk, akkor nem tudnánk belőle terméket fejleszteni. Ezért meg kellett teremteni annak az alapjait, hogy aki fiatalon, akár pályakezdőként helyezkedik el nálunk, annak is tudjunk olyan karrierutat kínálni, amiben az egyetemmel kollaborációban akár a PhD fokozatot is meg tudja szerezni. A másik aspektus pedig az, hogy a mezőgazdaság fenntarthatóságáért dolgozunk, ami nemes küldetés, ez pedig rengeteget számít a mai fiatal munkavállalóknak. Éppen ezért nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy a munkatársaink elégedettek legyenek a munkahelyükön.

K.T.