Fontos az elkötelezettség, az átláthatóság és a szisztematikus növekedés

Dallos László a Z Elektronika Kft. ügyvezetője. A pécsi vállalkozás új szintre emelte a szerződéses elektronikai gyártást, és rugalmassággal képes kezelni a logisztikai kihívásokat is. Dallos László vezetésével a cég stabil, dinamikus növekedést ért el az elmúlt években. Az infrastrukturális és emberierőforrás-fejlesztések végrehajtása közben helyi szereplőkkel együttműködésben az innovációt is előtérbe helyezte. A főképp ipari elektronikát gyártó cég 120 főt foglalkoztat, jelentős mérnöki kapacitással. A Z Elektronika jövőjében nagy szerepet játszik a szervezetfejlesztés, a márkaépítés és a saját termékek. A kamara Az Év Üzletembere Díjat adományozta Dallos Lászlónak.

– Furcsa érzés számomra, hogy mint üzletemberként ismerték el a munkámat, hiszen magammal kapcsolatban nem jut eszembe a mindennapokban ez a megnevezés. Viszont roppant felemelő volt számomra, hogy ünnepélyes közegben, a többi vállalkozótársam előtt vehettem át ezt a díjat.  Az üzleti estély óta rengeteg pozitív visszajelzést, gratulációt kaptam, ami bennem is mindinkább a helyére teszi az elismerést, ha kívülről más is azt látja, hogy megérdemeltem, akkor biztos így is van. Megtisztelő számomra, hogy én lettem az év üzletembere. Ez az elismerés az értékén túl kiválóan növeli a cég ismertségét, a világhálón a régiós határokon túlra is eljut, ez pedig a leendő partnereinkhez is elviszi a jó hírünket.

– Miként lehet összegezni a Z Elektronika sikerét?

– A cég sikere nem egy ember sikere, mint cégvezető mellett egy komoly csapat dolgozik körülöttem, hasonló beállítottságú kollégákkal, akik elkötelezettek a vállalat sikeréért. Közös erőfeszítésünk eredménye, hogy elismerik a munkánkat, akár kamarai, akár partneri szinten. A mindennapi munkánk során rengeteg pozitív visszajelzést kapunk a vevőinktől, és nem csak a munkánk minőségével, hanem az általunk képviselt értékekkel kapcsolatban. Csak egy példa erre, hogy karácsonykor nem ajándékozzuk meg a partnereinket, az erre szánt összeget inkább felajánljuk valamilyen civil szervezetnek. Érdekes, hogy a megszokottól eltérően mi kapunk ajándékot a vevőinktől, mert hálásak azért, hogy dolgozunk nekik, tesszük ezt olyan minőségben és hozzáállással, ami számukra is sikert hoz.

– Milyen értékek szerint végzik a munkájukat, amelyeknek minden esetben meg kell valósulniuk?

– Szerintem fontos, hogy elkötelezettek legyünk, mivel rengeteg szabályt be kell tartanunk, sok a nehezítés, amik mentén nem egyszerű eligazodni. Mindig azt vallottam, hogy átláthatóan kell működnünk, hogy mind adózás, mind működés szempontjából transzparens legyen a vállalkozás. Ez a munkavállalók, a bankok, de a hatóságok számára is nagy jelentőséggel bír. A médiában sokszor látjuk, hogy igen rövid idő alatt milyen hatalmasra duzzadt egy cég – szerintem ez Magyarországról nagyon nehezen abszolválható. Én a szisztematikus, folyamatos növekedésben hiszek, hogy lépésről lépésre, sok erőfeszítéssel lehet gyarapodni, fejlődni. Beszállítóként több startuppal is kapcsolatban állunk, nincsenek jó tapasztalataim ezekkel a hipergyorsan növekedő cégekkel, többek között sok kárt hagynak maguk után, én nem szeretném, ha ilyen lenne a Z Elektronika. Számunkra az a legfontosabb, hogy elégedettek legyenek velünk a vevőink, a beszállítóink és a munkavállalóink is. Az utóbbi években nálunk is felerősödtek a környezetvédelmi törekvések, amelyek elsősorban a fenntarthatóságot helyezik középpontba. Az elektronikai ipar rengeteg energiát emészt föl, ezért is van nagy jelentősége annak, hogy mind termékben, mind feldolgozott anyagokban minél kevesebb hulladékot termeljünk. Folyamatosan keressük azokat a fórumokat, ahol valaki át tudja átvenni, újra tudja hasznosítani bizonyos melléktermékeinket. Ebben is szép sikereink vannak.

– A díj méltatásában elhangzott, hogy a Z Elektronikánál a jövő a szervezetfejlesztésé, a márkaépítésé és a saját termékeké lesz. Most éppen milyen célok megvalósításán dolgoznak?

– Nagyon szeretnénk végre saját terméket létrehozni. A Tomelilla Kft.-vel való kooperációnk, amely a mezőgazdaság 4.0 jegyében digitális megoldást nyújt a fenntartható földművelés területén, nagyon ígéretes. Arra törekszünk, hogy ehhez hasonló saját termékeket fejlesszünk, olyanokat, ahol nagyobb a hozzáadott érték. Ugyanis a szerződéses gyártás egy nagyon kiszolgáltatott piac, állandó küzdelmet folytatunk az árakkal. E célunk megvalósítása érdekében a közeljövőben szükség lesz a meglévő szervezeti struktúránk átalakítására, hogy a lehető leghatékonyabb módon tudjuk folytatni a termelést. A fenntarthatóság ugyanis a humán erőforrásra is vonatkozik, hogy ne égjenek ki a sok munkától a kollégáink, hogy még hosszú időn keresztül számíthassunk rájuk.

K.T.