Csúcstechnológiás genomikai szolgáltatások

A pécsi székhelyű iBioScience Kft.-t 2019-ben Fehér Károly alapította a helyi biotechnológiai ipar fellendítése céljából. A cég közös laboratóriumot hozott létre a Szentágothai János Kutatóközpontban. Küldetésük, hogy az akadémiai kutatócsoportokat és a helyi orvos-biológiai területeken dolgozó cégeket genomikai szolgáltatásokkal segítsék. Csúcstechnológiás eszközparkjukkal és világszinten is egyedülálló diagnosztikai megoldásaikkal képesek választ adni örökletes és tumoros megbetegedéseket okozó genetikai eltérések azonosítására. Mindezek mellett a Covid-járvány kitörésekor a PCR vizsgálatok automatizálásával jelentős érdemük volt a dél-magyarországi Covid-diagnosztika felgyorsításában. Az iBioScience Kft. a kamara Baranya Megyei Innovációs Díjában részesült.

– Cégünknek nagyon fontos az innováció, amely a kezdetektől fogva meghatározza kutatási és fejlesztési tevékenységünket. Számunkra az innováció sosem arról szólt, hogy az adott legújabb technológiát beszerezzük és azzal szolgáltatásokat nyújtsunk. Egy új termék vagy szolgáltatás kifejlesztése során legalább annyira fontos, hogy az ehhez szükséges megfelelő emberi erőforrás rendelkezésre álljon, azaz hogy kollégáink elegendő tudással és motivációval bírjanak a célul kitűzött feladatok elvégzéséhez. Cégvezetésünknek ezért az egyik legfontosabb feladata olyan környezet megteremtése, amely egyrészt folyamatosan biztosítja munkatársaink szakmai továbbképzését, másrészt motiváló munkafeltételeket kínál. Ez a hármas egységesen biztosítja a folyamatos fejlődést és fejlesztést, ami az innováció előfeltétele – foglalja össze Fehér Károly ügyvezető, hogy miért fontos az innováció a cég életében.

Az iBioScience célja, hogy diagnosztikai szolgáltatásaikat napi szinten alkalmazzák a hazai akadémiai és ipari partnerek, így hozzájárulva több ezer ember egészségének megőrzéséhez. Mindezek miatt folyamatosan fejlesztenek, hogy átfogó genetikai vizsgálati módszereket dolgozzanak ki és ültessenek a napi diagnosztikai rutinba, amelyek válaszokat adnak mind a ritka, veleszületett örökletes, mind az életünk során szerzett daganatos megbetegedések okozta genetikai eltérések azonosítására.

Több sikeres innovációs projektet tudhat magáénak a vállalkozás, az egyik a Covid-járványra válaszul kifejlesztett nyílt automatizálási eljáráson alapuló PCR-vizsgálati eljárási módszer. A vírus izolálására és detektálására kifejlesztett automatizált rendszerüket nem csak Pécsen, hanem az ország több régiójának vezető kórházai is telepítették és azóta is nagy megelégedéssel használják. Megoldásaik hozzájárultak a Covid-diagnosztika felgyorsításához, amely fontos szerepet játszott, hogy a környező országokhoz képest hazánk sokkal jobban át tudta vészelni a pandémiát. Jelenleg elsősorban olyan biotechnológiai eljárások kifejlesztésén dolgoznak, amelyek tumoros megbetegedések genetikai okait képes feltárni és így a legmegfelelőbb terápiához juttatni a betegeket.

K.T.